Η Επιστημονική Ενωση Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΥΕΔ) στην ενδιαφέρουσα και όμορφη περιοχή της Δράμας – Φωτογραφική περιπλάνηση
Την 14 και 15 Οκτωβρίου 2017 η Επιστημονική Ενωση Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε στην περιοχή της Δράμας, επισκεπτόμενη πολλές και διάφορες ενδιαφέρουσες και όμορφες περιοχές της.
1η ημέρα της εκδρομής
Η εκδρομή άρχισε με το κατανυκτικό προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος στην Σίψα της Δράμας, όπου έδρασε και εκοιμήθει ο Νεοφανής Αγιος Γεώργιος Καρσλίδης, στον τάφο του οποίου ευλαβώς προσκηνύσαμε και δεχθήκαμε την ευγενική και θερμή φιλοξενία στο αρχονταρίκι της Μονής, της Αγίας Ηγουμένης και μελών της συνοδείας της.
Ακολούθως κατευθυνθήκαμε στην κοινότητα της Χωριστής Δράμας, όπου επισκεφθήκαμε τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που ανηγέρθη το έτος 1906, όταν Μητροπολίτης Δράμας, Φιλίππων και Ζιχνών (1902-1910) ήταν ο Χρυσόστομος Καλαφάτης, μετέπειτα Μητροπολίτης Σμύρνης και Εθνομάρτυς. Ο Χρυσόστομος, σαν Μητροπολίτης Δράμας ανάπτυξε έντονη δραστηριότητα, με την ανέγερση εκκλησιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με δημιουργία προνοιακών δομών και άλλα καθώς επίσης είχε σημαντική δράση στον Μακεδονικό αγώνα. Ο Ναός αυτός, πέρα από το περικαλές ξυλόγλυπτο τέμπλο του χαρακτηρίζεται και από την παρουσία εικόνων, που αγιογραφήθηκαν από τον μετέπειτα πολύ γνωστό ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη (πρωτόλεια έργα του).
Η ημέρα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στην Ηρωϊκή και Μαρτυρική πόλη του Δοξάτου της Δράμας, όπου επισκεφθήκαμε τον χώρο θυσίας των πατριωτών την 29η Σεπτεμβρίου 1941, που εσφαγιάσθησαν από τους τότε συμμάχους των Γερμανών, Βουλγάρους καθώς και το μνημείο των πεσόντων στους πολέμους 1912-1922, των σφαγιασθέντων υπό των Βουλγάρων την 30η Ιουνίου 1913 και των αποβιωσάντων στην Βουλγαρία ομήρων 1916-18.
Ακολούθησε μικρή ανάπαυλα για μεσημεριανό γεύμα στο Κεφαλλάρι της Δράμας, μια περιοχή με άφθονα νερά και καταπράσινη, ιδιαίτερης ομορφιάς.
Η τελευταία επίσκεψη της ημέρας έγινε στο Κτήμα Παυλίδη, όπου ξεναγηθήκαμε από τον Οινολόγο – Υπεύθυνο παραγωγής στους χώρους του οινοποιείου, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε κάποια από τα προϊόντα του Κτήματος και κάποιοι να τα προμηθευτούν για ιδιωτική απόλαυση.
Η ημέρα έκλεισε με ένα όμορφο δείπνο στο “Νησάκι” της Δράμας, όπου είχαμε την μεγάλη χαρά να συναντήσουμε απόστρατους συναδέλφους με τις συζύγους τους, τους κυρίους Ζάμπρο, Τακετζίδη, Κοσμίδη και Βασιλείου, που ζουν στην Δράμα και που μας έκαναν την τιμή να περάσουν την βραδυά μαζι μας.
2η ημέρα της εκδρομής
Η επόμενη ημέρα άρχισε με την επίσκεψη στην πόλη της Δράμας της “οδού του Μαρτυρίου”, ένα μνημείο, που φτιάχτηκε από πέτρες, που μεταφέρθηκαν από τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Επόμενος σταθμός το ηρωϊκό και ιστορικό οχυρό ΛΙΣΣΕ, όπου ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο του καθώς στους χώρους του οχυρού, που συντηρήθηκαν και που μας γέμισαν συγκίνηση και υπερηφάνια.
Ακολούθως μετακινηθήκαμε στο σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη, περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς, με το πατάμι να βγαίνει από τα έγκατα του βουνού και τα αιωνόβια πλατάνια στην περιοχή.
Η ημέρα συνέχισε με γεύμα σε ένα υπέροχο κτήμα και ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Μικρόπολη της Δράμας, γενέθλια γή του μέλους της ΕΕΥΕΔ Υποστρατήγου ε.α. κ. Ιορδάνη Αθανασιάδη, παιδιάτρου, όπου είχαμε την χραά να συναντήσουμε τον υπέργηρο ιερέα του χωριού, τον πατέρα Αριστείδη και να πάρουμε την ευλογία του και ακολούθως να συμμετάσχουμε στην πανήγυρη του χωρίου, για την εορτή του κάστανου. Οσο υπάρχουν νέα παιδιά, που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, μπορούμε ακόμη να αισιοδοξούμε.
Κατά την επιστροφή μας επισκεφθήκαμε βιοτεχνία παρασκευής καβουρμά, όπου και δοκιμάσαμε τα γευστικότατα εδέσματά τους.
Η εκδρομή έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και γεμάτοι από όμορφες εικόνες επιστρέψαμε στην Θεσσαλονίκη.
Οι εικόνες, που ακολουθούν, μαρτυρούν τα όσα απολαύσαμε αυτό το διήμερο.