Οι κοινωνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις της Ενωσης μας ενώνουν σε μια εποχή μάλιστα, που οι άνθρωποι διασκορπίζονται και κλείνονται στον εαυτό τους, σε μια κοινωνία, που χωρίζει και δεν ενώνει, η Ενωση πέτυχε, τουλάχιστον για τα μέλη της, την δημιουργία κλίματος ζεστασιάς και έγνοιας.
Το εργο της ΕΕΥΕΔ στα 34 χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας της είναι σημαντικό. Η Ενωση διοργάνωσε Στρογγυλές Τράπεζες με πρωτότυπα θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας και γενικότερου Ιατρικού ενδιαφέροντος.
Απο το 1990, επί Προεδρίας του κ. Γρ, Γρηγορά, Ταξιάρχου (ΥΙ) ε.α., εκδίδει για μια δεκαπενταετία περίπου το περιοδικό “ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ” με ποικίλη ύλη, που γίνεται λίαν αποδεκτό και θεωρείται λίαν πετυχημένο.
Τον Νοέμβριο του 1997 διοργάνωσε μαζί με την Εταιρία Φίλων του Μουσείου Ελληνικής Ιατρικής και τη ΣΣΑΣ, ημερίδα στη ΣΣΑΣ με θέμα : “Ιστορία της Στρατιωτικής Ιατρικής στην Ελλάδα”.
Στην ημερίδα αυτή καταγράφηκε από 20 ομιλητές για πρώτη φορά η ιστορία από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Με το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2000 ο πολυτελής και καλαίσθητος τόμος της Ιστορίας της Στρατιωτικής Ιατρικής στην Ελλάδα.
Το 1997 οι ίδιοι φορείς διοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα : “Η επιστημονική και κοινωνική προσφορά του Στρατιωτικού Ιατρού στον τόπο μας”.
Εκτός από τις επιστημονικές ημερίδες παραγματοποιήθηκαν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων (εκδρομές, συνεστιάσεις, χοροεσπερίδες κλπ) αλλά και έργα συμπαράστασης και υλικής βοήθειας σε χωριά της Βορείου Ηπείρου και του Πόντου, με υιοθεσία σχολείων και αποστολή σχολικών και αθλητικών ειδών και χρηματικά έπαθλα σε άριστους μαθητές των περιοχών αυτών.
Το 2001 το Δ.Σ. της ΕΕΥΕΔ/Αθηνών αποφάσισε την ίδρυση της Εταιρίας Στρατιωτικής Ιατρικής και ύστερα από ειδική σύσκεψη, που έγινε με την παρουσία όλων των προέδρων της ΕΕΥΕΔ/Θεσσαλονίκης αποφασίσθηκε η έδρα της Ενωσης να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που ανακοινώθηκε επίσημα στο 20ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, τον Νοέμβριο του 2004.
Έκτοτε η έδρα της ΕΕΥΕΔ είναι στη Θεσσαλονίκη και μέλη της έχουν γίνει συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία από διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Η Ένωση συνέχισε την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνεργασιών με συγγενικούς φορείς για δραστηριότητες, που συνάδουν με το καταστατικό της ( Ιατρικές Ημερίδες, Ημερίδες στρατιωτικής Ιατρικής και κοινωνικές εκδηλώσεις). Εκείνο που θέλουμε να καταγράψουμε επιπλέον είναι οι παρακάτω δραστηριότητες οι οποίες αναδεικνύουν το πνεύμα, τη θέληση και τον σεβασμό προς την Ιστορία της μεγάλης οικογένειας των Υγειονομικών Αξιωματικών..
– Η ΕΕΥΕΔ ξεκίνησε και έφερε εις πέρας όλες τις διαδικασίες που απαιτήθηκαν για να χαρακτηριστεί ‘’διατηρητέο μνημείο’’ το Παλαιό 424 ΓΣΝΕ.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών με δική μας πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν οι συνθήκες να έχουμε απόφαση πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την χρησιμοποίηση χώρων του παλαιού 424 ΓΣΝΕ από την ΣΣΑΣ και την μετεγκατάσταση εκεί του Οδοντιατρείου και του Φαρμακείου Φρουράς Θεσσαλονίκης και έτσι να σταματήσει η διεκδίκηση του ιστορικού αυτού Νοσοκομείου από διάφορους διεκδικητές. Εχουμε προτείνει σε χώρους του Νοσοκομείου να ιδρυθεί Μουσείο Στρατιωτικής Ιατρικής Ελλάδος και οι εξελίξεις μέχρι τώρα είναι θετικές.
– Τον Δεκέμβριο του 2007 η Ενωσή μας διοργάνωσε την επετειακή εκδήλωση των 60 χρόνων λειτουργίας της ΣΙΣ – ΣΣΑΣ στη Θεσσαλονίκη και τίμησε τους βετεράνους συναδέλφους της τάξης του 1947.
– Τον Νοέμβριο του 2008 στα πλαίσια του 22ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων παραγματοποιήσαμε τιμητική εκδήλωση για 7 διακεκριμένους Στρατιωτικούς Ιατρούς, που καταξιώθηκαν με τον τίτλο του Ακαδημαϊκού, του Πρύτανη και του Προέδρου Ιατρικών Σχολών.
– Τον Νοέμβριο του 2012 παρουσιάσαμε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, η οποία μας παραχωρήθηκε από τον αξιότιμο Πρόεδρό της κ. Νικόλαο Μέρτζο, το βιβλίο της εκατονταετούς ιστορίας του Παλαιού 424 ΓΣΝΕ.
– Από τον Μάρτιο του 2013 έχει συγκροτηθεί συγγραφική ομάδα για την καταγραφή της ιστορίας της Σ.Ι.Σ. (περίοδος 1947-1970). Η προσπάθεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και σύντομα πιστεύουμε ότι θα κυκλοφορήσει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.
– Το καλοκαίρι του 2013 λάβαμε έγκριση από Α/ΓΕΕΘΑ για την δημιουργία του Μουσείου Στρατιωτικής Ιατρικής σε χώρους του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στη συλλογή μουσειακού υλικού από συναδέλφους και μονάδες Υγειονομικού. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που κατέχουν τέτοιο υλικό και θέλουν να το προσφέρουν στο Μουσείο να επικοινωνήσουν μαζί μας.
– Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους όμως που έχει βάλλει το ΔΣ τα τελευταία χρόνια είναι ο εμπλουτισμός της Ένωσης με νέα μέλη. Τους νεώτερους συναδέλφους μας, σας καμαρώνουμε και είμαστε υπερήφανοι για σας και σας θέλουμε κοντά μας. Πιστεύουμε πως ο Στρατιωτικός Ιατρός και όχι μόνο, όλοι οι απόφοιτοι της ΣΙΣ – ΣΣΑΣ ξεκινούν από τη Σχολή, περνούν στην ενεργό υπηρεσία ως Αξιωματικοί και η συνέχειά τους βρίσκεται στην Ενωση, γιατί όλοι έχουμε τις ίδιες ρίζες, τα ίδια βιώματα και υπηρετούμε τις ίδιες αρχές και αξίες της διπλής μας αποστολής. Σας θέλουμε κοντά μας για να μας δώσετε τις νεώτερες και ωραίες ιδέες σας και όλοι μαζί να προωθήσουμε θέματα, που θέλουμε να έχουν την καλύτερη έκβαση για το καλό όλων, μέσα στα πλαίσια της μοναδικής παράδοσης των Στρατιωτικών Ιατρών και λοιπών Υγειονομικών Αξιωματικών.