29ο ΙΣΕΔ, ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

  • – 2024.11.28
  • – Α. Τασιόπουλος

Την 28 Νοε. 2024, στο Βασιλικό Θέατρο, παρουσία των :

  • Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας – Ιωάννη Αχιλέα Κεφαλογιάννη.
  • Υφυπουργού Μακεδονίας-θράκης, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα.
  • Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Στέλιου Αγγελουδη.
  • Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημήτριου Χούπη.
  • Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Γεώργιου Κωστίδη.
  • Διοικητού Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστρατήγου Αθανασίου Γαρίνη
  • Διευθυντού ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ, Υποστρατήγου Δημ. Κασίμου.
  • Διευθυντού ΔΥΓ/ΓΕΣ, Υποστρατήγου Αλκηβιάδη Καφαντόγια
  • Διευθυντού ΔΥΓ/ΓΕΝ, Υποναύρχου Αντώνιος Παπαγωργίου
  • Διευθυντού ΔΥΓ/ΓΕΑ, Υποπτεράρχου Κωστόπουλος
  • Κοσμήτωρες Επιστημών Υγείας, Πρόεδροι Σχολών ΑΠΘ Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής.
  • Εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη θεσσαλονίκης

Η Τελετή Έναρξης άρχισε με τον χορωδία της Σχολης που έψαλε τον Εθνικό Ύμνο, τον Ύμνο της Σχολής, τροπάρια “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ” και του “Αγίου Δημητρίου”

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ο Δντης ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ, Ο Πρόεδρος της ΕΕΥΕΔ.


Ομιλία Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης

Ο Υφυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και σκοπό έχουν να εκσυχρονίσουν το Υγειονομικό των ΕΔ. Έδειξε σεβασμό στο Υγειονομικό, βαθιά γνώση των προβλημάτων και ανέλυσε διεξοδικά της προβλέψεις του επεκείμενου νομοσχεδίου και την αναδιοργάνωση του Υγειονομικού των ΕΔ.


Χαιρετισμός ΔΥΓ/ΓΓΕΘΑ

Σύντομα θα αναρτήσουμε την ομιλία του.


Χαιρετισμός Προέδρου ΕΕΥΕΔ

Υπτγος εα Ν. Παπαγιαννόπουλος

Η Επιστημονική Ένωση Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχει θεσμικά στη διοργάνωση των Ιατρικών Συνεδρίων με μεγάλη χαρά και αίσθημα ευθύνης.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στούς Νεκρούς του Υγειονομικού, Γιατρούς, Νοσοκόμους και Τραυματιοφορείς, που έπεσαν στους αγώνες του Έθνους.

Μνημονεύουμε με πόνο την πρόσφατη απώλεια των Συναδέλφων μας Αξιωματικών Νοσηλευτικού, της Γλυκερίας και της Ευαγγελίας, στη Λιβύη μαζί με τρία άλλα ελληνόπουλα.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την επάξια εκπροσώπηση της Πατρίδας μας από το Υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, την Σομαλία , το Κόσοβο, την Αλβανία και όπου η Πολιτεία κρίνει ότι η παρουσία της Ελληνικής Σημαίας είναι επιβεβλημένη.

Αισθανόμαστε υπερηφάνεια για τη συνδρομή του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την πανδημία του Covid στην Πατρίδα μας.

Δεν ξεχνούμε τη στήριξη του Ελληνικού πληθυσμού της επαρχίας από Ειδικευμένους Στρατιωτικούς Γιατρούς όλα τα χρόνια προ τού ΕΣΥ. Και σήμερα στηρίζουμε το ΕΣΥ όπου προκύπτει ανάγκη, κάτι που τείνει να παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, μέχρις εξουθενώσεως του Ιατρικού προσωπικού, ιδιαιτέρως των παθολόγων του 424 ΓΣΝΕ, που οδηγεί μοιραία και σε παραιτήσεις Συναδέλφων. Το γεγονός μας θλίβει, μας πονάει και μας προβληματίζει.

Καμαρώνουμε για το επίπεδο των Στρατιωτικό Νοσοκομείων και των άριστα εκπαιδευμένων – με δαπάνες Υπηρεσίας – Στρατιωτικών Γιατρών. Σήμερα 80 Καθηγητές Ιατρικής προέρχονται από το Υγειονομικό των Ένοπλων δυνάμεων. Μεμονωμένα προβλήματα με αβελτηρία την έλλειψη ειδικοτήτων ή μέσων πρέπει να επιλύονται άμεσα και με καθαρές λύσεις. Θα ζητήσουμε την συμπαράσταση της Πολιτείας μέχρι και Νομοθετικές ρυθμίσεις όπου χρειαστεί .

Στην Ιατρική της ειρήνης κατά γενική παραδοχή τα πάμε πολύ καλά !

Για την ιατρική του πολέμου προσδοκούμε περαιτέρω επιχειρησιακή εκπαίδευση των Στελεχών του Υγειονομικού στην επείγουσα Ιατρική του πολέμου και τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται και κατοχύρωση αυτής της εκπαίδευσης με Δίπλωμα Master.

Στα πλαίσια του 29ου Ιατρικού Συνεδρίου Ενόπλων Δυνάμεων συνδιοργανώνουμε ως Επιστημονική Ένωση Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων δύο (2) Στρογγυλά Τραπέζια για το Πολεμικό Τραύμα και την Επιχειρησιακή Επαίδευση των Υγειονομικών. Θεσμοθετήσαμε και δύο βραβεία για την καλύτερη Επιστημονική Εργασία καθώς και την καλύτερη εργασία με θέμα Στρατιωτικής Ιατρικής με συμβολικό έπαθλο 1000 € εκάστη.

Κύριε Υπουργέ

Θεωρούμε το Συνέδριο ως γιορτή του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ως μία καλή ευκαιρία να τονίσουμε τη διαχρονική προσφορά του αλλά και τις ανάγκες του.

Προσδοκούμε στην αξιοποίηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και του μοναδικού Επιστημονικού προσωπικού τους για την ποιοτική στήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτων Συναδέλφων.

Οι ΕΔ επιτελούν μέγιστη Εθνική αποστολή και αποτελούν για εμάς την αιτία υπάρξεως μας !. Φυσικά είμαστε πάντα έτοιμοι και για κάθε ιατρική προσφορά προς των Ελληνικό Λαό, στού οποίου την εκτίμηση είμαστε πολύ ψηλά.

Καλωσορίζουμε όλους τους Συναδέλφους στο Συνέδριό μας. Ένα ιδιαίτερα θερμό καλωσόρισμα στους αποφοίτους της Σχολής μας από φίλες χώρες, που τους αισθανόμαστε “αδέλφια”.

Τέλος επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Στρατηγό Δντη ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτρη Κασίμο, τον Πλοίαρχο Ιατρό κ. Φώτη Ψαρρό και τους Συνεργάτες τους για την άριστη διοργάνωση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.


ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

Η Εναρκτήρια ομιλία κατά το 29ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, Θεσσαλονίκη 2024 πραγματοποιήθηκε από τον Αναστάσιο Γερμενή.

Ο Α. Γερμενής είναι ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυτικό Τακτικό Μέλος της Ιονικής Ακαδημίας 1808 και Τακτικό Μέλος της Rencontres Interdisciplinaires Franco-hellénique. Πλήρες Βιογραφικό εδώ

Θέμα της Εναρκτήριας Ομιλίας:

ΕΝΙΑΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Η ΕΕΥΕΔ για να μην βαρύνει την παρούσα ανάρτηση με την πλήρη παρουσίαση της εναρκτήριας ομιλίας, παρουσιάζει μόνο αποσπάσματα αυτής και την πλήρη ομιλία σε ξεχωριστή ανάρτηση εδώ

Ενδεικτικά αποσπάσματα από την Εναρκτήρια Ομιλία :

Το ερώτημα αν η ύπαρξη ζωής στον Πλανήτη μας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρο το σύμπαν, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα συνεχίσει να απασχολεί την επιστήμη για πολλά ακόμη χρόνια. Μια από τις υποθετικές απαντήσεις, που προβάλλεται όλο και περισσότερο τελευταία, υποστηρίζει ότι ο αριθμός των πλανητών που υπάρχουν στο σύμπαν, είναι τόσο μεγάλος, ώστε είναι απίθανο να μην υπάρχουν κι άλλοι πλανήτες που να φιλοξενούν παρόμοια ζωή και παρόμοιους πολιτισμούς όπως η Γη. Κι επειδή πολλοί από αυτούς τους πλανήτες έχουν ηλικία πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γης, οι πολιτισμοί τους δεν αποκλείεται να είναι πολύ πιο προηγμένοι από τον ανθρώπινο. Τόσο προηγμένοι, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και να επισκεφθούν τη Γη. Γιατί τότε αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής; Η απάντηση που δίνεται, είναι ότι η ανεξέλεγκτη τεχνολογική πρόοδος είναι καταστροφική και ότι οι τόσο προηγμένοι πολιτισμοί που θα είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν στη Γη, έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα ίδια τους τα επιτεύγματα.……

………………………………………………..

Η τεχνοεπιστήμη φαίνεται ότι ασκεί φοβερή επίδραση στο θεμελιώδες επίπεδο της ανθρώπινης σκέψης, ενώ, παράλληλα, διαθέτει μια τεράστια δυνατότητα αναδιαμόρφωσης των κοινωνικών πρακτικών και σχέσεων. Όταν η τεχνολογία προηγείται της επιστήμης, όταν η ωφελιμότητα είναι το κριτήριο της αλήθειας, όταν «τα πάντα υποτάσσονται στην εφαρμοσμένη έρευνα που άμεσα μετατρέπεται σε εμπορεύσιμη καινοτομία», τότε οι συνέπειες για τη δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ουσιαστική ανθρώπινη ευημερία και για την οικολογική ισορροπία μπορεί να είναι καταστροφικές. 

…………………………………………………

Η έκφραση του ιατρικού ανθρωπισμού περιορίζεται σήμερα στην επικοινωνία του γιατρού με τον άρρωστο και μας αρκεί να είναι, συναισθηματικά και ηθικά, στοιχειωδώς αποδεκτή. Γι’ αυτό και κανένας δεν ενδιαφέρεται για το πώς θ’ αποκτήσουν οι γιατροί δεξιότητες ανθρωπιστικής συμπεριφοράς.

……………………………………………….

Τελικά, στην εποχή της ΑΙ, θα υπάρχει ιατρικός ανθρωπισμός; Η απάντηση είναι ότι μπορεί πράγματι να υπάρξει αρκεί να κατανοήσουμε ότι: «Ο ανθρωπισμός, γενικά, και ειδικότερα ο ιατρικός ανθρωπισμός μπορεί να μην είναι μια νέα ιδέα· είναι ωστόσο μια ιδέα που πρέπει να επαναπροσδιορίζεται σε κάθε νέο βήμα στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου και της Ιατρικής, αντίστοιχα».

Μελετήστε ολόκληρο το κείμενο εδώ


Ακολούθησε καλλιτεχνικό πράγραμμα, προσφορά του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με αποσπάσματα από το θεατρικό μιούσικαλ έργο των Ρέπα – Παπαθανασίου “Βίρα τις άγκυρες”

Η Τελετή Έναρξης θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχής, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εισήγηση του Προέδρου της ΕΕΥΕΔ που επισήμανε πολλά θέματα στην Πολιτική Ηγεσία, καθώς και εμπεριστατωμένη απάντηση του Υφυπουργού Άμυνας. Η ομιλία του επίτιμου ομιλητού ήταν ομολογουμένως εμπνευσμένη και ανωτάτου επιπεδου.

Ακολούθησε η δεξίωση στην ΛΑΦΘ όπου η χαρά της πετυχημένης εκδήλωσης και του ανταμώματος όλων μας ήταν καταφανής.


ΤΑΞΗ 1965 ….. 59 ΧΡΟΝΙΑ

  • – 2024.11.14
  • – Ε. Παπαθανασίου .

Να μας έχει ο Θεός καλά

πάντα να ανταμώνουμε

και να ξεφαντώνουμε βρε

με χορούς κυκλωτικούς

κι άλλο τόσο ελεύθερους σαν ποταμός”

Από το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου “Ας κρατήσουν οι χοροί”

Η συνάντησή μας στην επέτειο εισόδου μας στη Σχολή, είχε εφέτος την πρωτοτυπία να γίνει σε δύο δόσεις, σε δύο πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στις 12/11/2024. Αναπόφεκτα φέραμε στην μνήμη μας τους Συμμαθητές που έφυγαν από την ζωή, θυμήθηκαμε τους :

  • Γιώργο Λάζαρη
  • Αντώνη Ηλιάδη
  • Σταύρο Βρέντζο
  • Παναγιώτη Θεοφάνους
  • Στέλιο Λαζόπουλο
  • Νίκο Διδασκάλου
  • Γιάννη Μαντζούκη
  • Καλλίστρατο Ανδρέου
  • Σταύρου Τανιώνου
  • Αντώνη Παραπανήσιο
  • Γιώργο Μήλιο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις

και πριν 59 χρόνια …………………….

Επίκαιρο όσο ποτέ το ποίημα του Μιχάλη Σοϊλεμεζίδη ……….

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Νύχτα προχωρημένη, αργά

κι Αυτός κρατά ξανά,

εκείνη τη φωτογραφία,

της νιότης του, την παλιά,

που αίφνης μέσ’ τη σιγαλιά

ακούει Αυτή, να του μιλά.

Ποιος είσαι Εσύ;

που κι απόψε με κοιτάς,

με ματιά ξεχωριστή,

χωρίς κάτι να λες, κάτι να ζητάς.

Τότε Αυτός απάντησε

με τρεμάμενη φωνή,

ΕΓΩ είμαι… ΕΣΥ,

που αλλοίμονο, με άλλαξε

ο χρόνος κι η ζωή…

και ω του θαύματος,

Αυτή κι Αυτός

τότε, δακρύσανε μαζί!


Παρουσίαση Τάξης 1965 : εδώ

Επιμέλεια Ανάρτησης : Αργύρης Τασιόπουλος

ΡΥΘΜΙΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΔ & ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  • 2024.11.11
  • Ιωάννης Παλέρμος
Παρουσίαση Power Point ΣΧεδίου Νόμου εδώ

Με την παρούσα ανάρτηση θα προσπαθήσω να παραθέσω συγκεντρωτικά όλα τα στοιχεία που αφορούν το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις». Πρώτα θα παραθέσω το Σχεδίου Νόμου όπως το παρουσίασε το ΥΠΕΘΑ και θα συνεχίσω με τις σκέψεις μου.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΥΠΕΘΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις».

Το Σχέδιο Νόμου το οποίο εντάσσεται στη συνολική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με την «Ατζέντα 2030», στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Αποβλέπει επίσης στην αντιμετώπιση των παθογενειών της λειτουργίας των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ιεραρχικής εξέλιξης του στρατιωτικού υγειονομικού προσωπικού και στην παροχή ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης στα στελέχη και τα μέλη της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που θα έχουμε ποτέ στην ιστορία της Πατρίδας μας, τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας για το Σχέδιο Νόμου το οποίο παρουσιάσθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Το Σχέδιο Νόμου είναι μια μεταρρύθμιση που αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τις ανάγκες των στελεχών. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τα στρατιωτικά νοσοκομεία αποκτούν οικονομική αυτοτέλεια, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στελεχών, απλοποιώντας τις διαδικασίες και καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία».

Το Σχέδιο Νόμου εισάγει σημαντικές αλλαγές στον τομέα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως την Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος, τη μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας, την αποζημίωση εφημεριών και νυχτερινής απασχόλησης, τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου νοσηλευτών την ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού κ.ά.

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται (11+1) Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και την επίλυση παθογενειών:

  1. Οικονομική αυτοτέλεια στρατιωτικών νοσοκομείων, ορθή κοστολόγηση ιατρικών υπηρεσιών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δυνατότητα προσέλκυσης ιδίων πόρων.
  2. Δυνατότητα διακλαδικής στελέχωσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, νέο σύστημα μετατάξεων.
  3. Καθιέρωση ειδικότητας ΕΠΟΠ Διασώστη για την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας.
  4. Διακλαδικές προμήθειες, διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών.
  5. Μείωση του χρόνου διοίκησης στρατιωτικών ιατρών σε μονάδες εκστρατείας.
  6. Μείωση του χρόνου αναμονής για την έναρξη ιατρικής ειδικότητας σε 2,5 έτη, μηδενική αναμονή σε «άγονες» ειδικότητες.
  7. Ανάθεση καθηκόντων διοίκησης σε αξιωματικούς όλων των ειδικοτήτων του ΥΓ.
  8. Αποζημίωση εφημεριών στρατιωτικών ιατρών, αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης νοσηλευτών, δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου νοσηλευτών.
  9. Επιτάχυνση της πληρωμής των υγειονομικών δαπανών και αποζημίωση νέων Υπηρεσιών Υγείας (π.χ. ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή).
  10. Διακλαδική χρήση υγειονομικών υπηρεσιών, ελεύθερη επιλογή ιδιώτη ιατρού από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαίωμα συνταγογράφησης ιδιωτών ιατρών σε στρατιωτικούς.
  11. Διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων, διανομή κατ’ οίκον φαρμάκων σε άτομα με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία νέων Υπηρεσιών Υγείας:

  • Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος.
  • Ίδρυση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
  • Οδοντιατρείο ΑμεΑ.
  • Αναβάθμιση Κέντρου Ειδικής Φροντίδας Παίδων.
  • Δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ.

9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
«ΡΥΘΜΙΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

  1. Ποιο είναι το αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου;
    Αντικείμενο είναι η βελτίωση της οργανωτικής δομής των υγειονομικών μονάδων και του Υγειονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, η αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και η βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης τόσο των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών όσο και του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, είναι η βελτίωση του εργασιακού και μισθολογικού πλαισίου των στελεχών του Υγειονομικού Σώματος, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της διαδικασίας χορήγησης στρατολογικών διευκολύνσεων σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και η δραστική επιτάχυνση της αποζημίωσης των υγειονομικών δαπανών των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους.
  2. Ποιο πρόβλημα επιλύει το προτεινόμενο νομοσχέδιο;
    Τα προβλήματα που επιλύει σχετίζονται με τις ανάγκες διαχείρισης του υγειονομικού προσωπικού, ώστε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία να λειτουργούν με την καλύτερη δυνατή στελέχωση και επάρκεια. Επιπρόσθετα, στοχεύουμε στην αύξηση των εσόδων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων προς όφελος των εξυπηρετούμενων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των λοιπών δικαιούχων περίθαλψης. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της μεγάλης αναμονής των στρατιωτικών ιατρών για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας, προκειμένου να καθίσταται περισσότερο ελκυστικό το λειτούργημα του στρατιωτικού ιατρού, τόσο για τους νέους που επιθυμούν να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για τους ήδη υπηρετού ντες σε αυτές. Οι σταδιοδρομικές παρεμβάσεις φιλοδοξούν να ανακόψουν τις παραιτήσεις του υγειονομικού προσωπικού, δεδομένου ότι παρέχεται το δικαίωμα άσκησης επιστημονικού εξωυπηρεσιακού έργου στο σύνολο των υγειονομικών στελεχών, γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημά τους.
  3. Ποιοι είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι;
    Οι επιδιωκόμενοι στόχοι του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών προς το σύνολο των δικαιούχων, από τους στρατευσίμους και τα εν ενεργεία στελέχη μέχρι τους αποστράτους και όσους επιμελούνται άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), εκσυγχρονίζοντας και προσαρμόζοντας τη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στις τρέχουσες και στις μελλοντικές τους ανάγκες. Συγχρόνως, στοχεύει στη βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας των υγειονομικών μονάδων, δίνοντας τη δυνατότητα στους αξιωματικούς να αποκτήσουν εμπειρία στη διοίκηση και οργανώνοντας αποδοτικότερα τις μονάδες και τις υπηρεσίες. Σημαντικός στόχος είναι, επίσης, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι τους και η ποιότητα των υπηρεσιών τους, ενώ περιλαμβάνονται και διατάξεις για την ενίσχυση της διαφάνειας της τιμολόγησης των υπηρεσιών, τα επαγγελματικά δικαιώματα του συνόλου των στελεχών του υγειονομικού σώματος με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών.
  4. Επιχειρησιακά, ποιο είναι το όφελος του νομοσχεδίου;
    Ιδρύεται το Διακλαδικό Κέντρο Εκπαίδευσης Πολεμικού Τραύματος με σκοπό την παροχή βασικών γνώσεων και σωστικών δεξιοτήτων μάχης (stop the bleed) σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό (All Service Members – ASM) καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για το μη υγειονομικό προσωπικό, τους διασώστες μάχης (Combat Life Savers – CLS) και το υγειονομικό
    προσωπικό (Medical Personnel – MP), σύμφωνα με το πλαίσιο εκπαίδευσης του Οργανισμού
    Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα του πολέμου στην
    Ουκρανία. Επιπλέον, καθιερώνεται η ειδικότητα του ΕΠΟΠ Διασώστη για τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών και την προνοσοκομειακή φροντίδα των απωλειών για λόγους υγείας των μονάδων και υπομονάδων των ΕΔ.
  5. Με απλά λόγια τι κερδίζει ένα στέλεχος του Υγειονομικού Σώματος των ΕΔ;
     Μειώνεται ο χρόνος διοίκησης των στρατιωτικών ιατρών.
     Μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τη λήψη ειδικότητας των στρατιωτικών ιατρών.
     5ετής προγραμματισμός και βελτίωση της διαδικασίας απονομής ιατρικών ειδικοτήτων.

    Παροχή κινήτρων για τη λήψη άγονων ιατρικών ειδικοτήτων.
     Οι στρατιωτικοί φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, ψυχολόγοι και νοσηλευτές αποκτούν το
    δικαίωμα άσκησης επιστημονικού εξωυπηρεσιακού έργου.
     Η διαδικασία μεταθέσεων γίνεται πιο διαφανής και αντικειμενική, με στόχο αφενός
    την αξιοποίηση των γνώσεων και δυνατοτήτων των στελεχών και αφετέρου την κάλυψη των κενών των στρατιωτικών νοσοκομείων.
     Παροχή δυνατότητας άσκησης διοίκησης και απόκτησης αντίστοιχης εμπειρίας σε
    στρατιωτικούς νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, κτηνιάτρους κλπ, ενώ σήμερα την άσκηση διοίκησης είχαν μόνο οι ιατροί
     Θεσπίζεται η αποζημίωση των εφημεριών των στρατιωτικών ιατρών. όπως στο ΕΣΥ.
     Θεσπίζεται η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των νοσηλευτών, όπως στο
    ΕΣΥ.
  6. Τι αλλάζει για τους άνδρες και τις γυναίκες των ΕΔ με το νομοσχέδιο;
    Ουσιαστική αύξηση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων με ιατρικό και
    νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν απορροφημένο στη διοικητική απασχόληση, σε εργασίες άσχετες με τη θεραπεία ασθενών. Αυτό συνεπάγεται ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των τραυματιών.

    Υγειονομική κάλυψη Μονάδων, που σήμερα δεν διαθέτουν στρατιωτικό ιατρό, με
    εξειδικευμένους ΕΠΟΠ Διασώστες.

    Δυνατότητα εξ αποστάσεως αξιολόγησης από τις στρατιωτικές υγειονομικές επιτρο
    πές, χωρίς την υποχρεωτική αυτοπρόσωπη παρουσία, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ληπτών υγείας.

    Εξορθολογισμός στελέχωσης Βρεφονηπιακών Σταθμών από αξιωματικούς που κατά
    προτεραιότητα είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο επιστημών αγωγής στην προσχολική ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

    Δυνατότητα νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλου Κλάδου από αυτόν στον
    οποίο ανήκουν, εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποκατάσταση της υγείας τους.

    Κάλυψη οδοιπορικών εξόδων στελεχών, που έχουν προγραμματιστεί να υποβλη
    θούν σε χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικό νοσοκομείο άλλης φρουράς από
    αυτή στην οποία υπηρετούν.
     Απλούστευση διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης υγειονομικών δαπανών των στελε
    χών και των μελών των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα την άμεση αποζημίωσή τους.
     Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους σε στελέχη με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης
     Δυνατότητα συνταγογράφησης από όλους τους ιατρούς για τα στελέχη, ενώ σήμερα μπορούν να τους συνταγογραφούν μόνο οι στρατιωτικοί ιατροί
     Μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις περίθαλψης μελών των οικογενειών των στρατιωτικών, που πάσχουν από πλήρη κώφωση χωρίς ανάπτυξη ομιλίας, νοητική υστέρηση, βαριά σωματική ή ψυχική αναπηρία ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.
     Λειτουργία οδοντιατρείου ΑμεΑ με την παρουσία αναισθησιολόγου
     Οργάνωση Κέντρου Ειδικής Φροντίδας παιδιών και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
     Σύσταση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων για τους βετεράνους
     Παροχή δυνατότητας διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, καταβάλλοντας τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ.
     Παροχή δυνατότητας επιλογής ιδιώτη ιατρού από τα στελέχη των ΕΔ.
     Καθιέρωση απογευματινής λειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ.
  7. Τι αλλάζει για την Υπηρεσία με αυτό το νομοσχέδιο;
     Εξορθολογισμός κοστολόγησης υγειονομικών υπηρεσιών των στρατιωτικών νοσοκομείων, στο πρότυπο του ΕΣΥ, με στόχο την αύξηση των εσόδων τους και την αποδοτικότερη λειτουργία τους.
     Εξασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας στρατιωτικών νοσοκομείων με απόδοση ΑΦΜ και υποχρέωση τήρησης διπλογραφικού συστήματος και έκδοσης ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων.
     Καθιέρωση διακλαδικών προμηθειών υγειονομικού υλικού, για την εξοικονόμηση
    πόρων και τη μείωση της γραφειοκρατίας  Σύσταση ειδικού λογαριασμού έργων υγειονομικής υποδομής, με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας
     Καθιέρωση δεικτών ποιότητας των στρατιωτικών νοσοκομείων σε συνεργασία με τον οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ.Α.Ε.), με βάση τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα
     Δυνατότητα εξ αποστάσεως λειτουργίας υγειονομικών επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων
     Διακλαδική χρήση υγειονομικών υποδομών, με αξιοποίηση ακριβών ιατρικών εργαλείων από όλο το προσωπικό ανεξαρτήτως Κλάδου προέλευσης
     Δυνατότητα διακλαδικής στελέχωσης των μεγάλων στρατιωτικών νοσοκομείων για την κάλυψη των κενών μέσα από την υπερκάλυψη θέσεων μιας ειδικότητας σε άλλο στρατιωτικό νοσοκομείο.
     Αύξηση ποσοστού επάνδρωσης στρατιωτικών νοσοκομείων
     Θωράκιση προνοσοκομειακής φροντίδας των Μονάδων με την ειδικότητα του ΕΠΟΠ
    Διασώστη
     Επιπλέον, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ενίσχυσης των οικονομικών πόρων του Πο
    λεμικού Μουσείου, με την πρόβλεψη δημιουργίας και διαχείρισης πωλητηρίου σε
    ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και με τη δυνατότητα έκδοσης, παραγωγής
    και πώλησης συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεων και εκπαιδευτικού υλικού, όπως
    ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.
     Τέλος, επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των ακαδημαϊκών και πρακτικών γνώσεων των
    Αξιωματικών μέσω της καθιέρωσης του θεσμού των μελών Στρατιωτικού Διδακτικού
    Ερευνητικού Προσωπικού (ΣΔΕΠ) για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύ
    ματα, στο πρότυπο του «Professor of Practice», που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο
    Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (National Defense University), γεγονός που βρίσκει σύμ
    φωνη τη στρατιωτική ακαδημαϊκή κοινότητα.
  8. Τι αλλάζει στη στρατολογική παρακολούθηση των ΑμεΑ;
     Διευκολύνεται η χορήγηση των στρατολογικών ευεργετημάτων, δηλαδή της απαλλα
    γής και της μειωμένης θητείας, σε ΑμεΑ καθώς και στους συγγενείς τους.
     Αντικαθίσταται ο αναχρονιστικός θεσμός «της αδυναμίας για κάθε εργασία» ως προϋπόθεση χορήγησης των στρατολογικών ευεργετημάτων με την αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, όπως πιστοποιείται από τα ΚΕΠΑ.
     Γίνονται πλέον αποδεκτές οι γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ και δεν παραπέμπονται εκ νέου
    τα ΑμεΑ σε στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές.
     Έτσι, τα ΑμεΑ δεν ταλαιπωρούνται και οι συγγενείς τους απαλλάσσονται από το πρό
    σθετο βάρος μεταφοράς τους στις στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές
     Με αυτόν τρόπο, επιπλέον, μειώνεται η ύλη και ο φόρτος εργασίας των στρατιωτικών
    επιτροπών.

    Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντα και παντού! Είναι κάθε μέρα στο πεδίο, με τον Πολίτη
    και για τον Πολίτη! Στέκονται σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, αποδεικνύοντας στην πράξη
    την ουσιαστική συμβολή τους στον κοινωνικό ιστό. Τα στελέχη μας δίνουν τον καλύτερό τους
    εαυτό και εμείς αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες τους. Είμαστε εδώ για
    να διευκολύνουμε το έργο τους, να τους δώσουμε κίνητρα και να τους ενθαρρύνουμε να
    συνεχίσουν την αποστολή τους. Η αγάπη για την Πατρίδα μας ενώνει, η πίστη στα ιδανικά
    μας δυναμώνει και η ακούραστη προσπάθεια μας χαλυβδώνει.
  9. Τι ΔΕΝ προβλέπει το νομοσχέδιο;
    Σύσταση Κοινού Υγειονομικού Σώματος
     Κατάργηση / ενοποίηση Στρατιωτικών Νοσοκομείων
     Μεταφορά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
     Συγχώνευση / ενοποίηση υγειονομικών δομών / υπηρεσιών
     Στελέχωση Εξειδικευμένων Κλαδικών Μονάδων από διαφορετικούς Κλάδους (π.χ.
    στελέχωση φρεγάτας με υγειονομικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς

Επισυνάπτεται η παρουσίαση της Αναβάθμισης των Υγειονομικών Υπηρεσιών» εδώ


ΣΚΕΨΕΙΣ

Αρχικά να δεχθούμε ότι το Νοσοκομείο είναι η λειτουργική μονάδα  υγείας που απαραίτητα χρειάζονται δύο ομάδες ανθρώπων , οι υγειονομικοί- πάροχοι υπηρεσιών υγείας και οι ασθενείς-χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Σωστά βελτιώνονται οι συνθήκες εξέλιξης και οργάνωσης  λειτουργίας των υγειονομικών υπηρεσιών , ώστε να μη περιμένει νεαρός γιατρός 6  (έξι) χρόνια άσκοπα να αρχίσει ειδικότητα, και άλλες  απαρχαιωμένες διαταγές.

Αλλά  τα αποτελέσματα της αναβάθμισης , που ενδιαφέρουν άμεσα αυτούς στους οποίους καταλήγουν, τους ασθενείς πως θα εκτιμηθούν ?

Ποιές είναι οι παθογένειες λειτουργίας των Σ.Ν. που πρέπει να αντιμετωπισθούν ? 

Μη πείτε δεν υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, που μπορούν να προκύψουν από τη δημοσίευση ετήσιων πεπραγμένων των Νοσοκομείων και όχι μόνο από τους ισολογισμούς.

Δηλαδή

  • χρόνος αναμονής για εξέταση σε Ε.Ι. ,
  • αναμονής σε ΤΕΠ,
  • αναμονή για εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις ,
  • χρόνος αναμονής για χειρουργείο,
  • αριθμός εξετασθέντων ανά έτος, ανά ειδικότητα,
  • αριθμός εξιτηρίων,
  • αναγραφή παραπόνων, κλπ.

Ετσι θα γνωρίζουμε ότι η εξάλειψη των παθογενειών λειτουργίας των Σ.Ν. εξαγγέλθηκε, νομοθετήθηκε, πραγματοποιήθηκε και αυτό είναι που ενδιαφέρει τον ασθενή.

Αυτά από την Διοίκηση των Σ.Ν. θα υποβάλλονται  στην αρμόδια  Διεύθυνση με κοινοποίηση στις ενώσεις αποστράτων για περαιτέρω γνωστοποίηση. Το αποτέλεσμα μετράει.

Ευχαριστώ για την φιλοξενεία

Ι. Παλέρμος  (Απτχος ΥΙ ε.α.)


Επιμέλεια Ανάρτησης, Αργύρης Τασιόπουλος, Γ. Γραμματέας.

Η ΕΕΥΕΔ προτρέπει του Συναδέλφους, με την εμπειρία που διαθέτουν από την υπηρεσία τους στις ΕΔ, να προσθέσουν τις δικιές τους σκέψεις πάνω στα θετικά ή αρνητικά σημεία του Σχεδίου Νόμου.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ – Ν.Ι.Μ.Τ.Σ

  • 2024.11.07
  • Υπτγος (ΥΙ) ε.α Γεώργιος Γιαννακός
  • ΕΕΥΕΔ Επιστημονική Ένωση Υγειονομικών ΕΔ
  • Επιμέλεια Υπτγος (ΥΚ) ε.α Αργύρης Τασιόπουλος .

Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο βάσει των νόμων που διέπουν τη λειτουργία του. Οποιαδήποτε αλλαγή μορφής ολοκληρωτικής ή εν μέρει στη λειτουργία του, αλλαγή σκοπών και στόχων ή η εν μέρει ή ολοκληρωτική παραχώρηση του για χρήση μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο μετά από ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ. Το ΝΙΜΤΣ, ανήκει στο ΥΠΕΘΑ και στην αρμοδιότητα του ΓΕΣ, εξαιρείται των διατάξεων του Υπουργείου Υγείας.(Ν.Δ 2592, ΦΕΚ Α 254/18.9.53).

Μετά από παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, προστέθηκε (σε αυτό) άρθρο για τον ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Δηλαδή μια στο αλλαγή στο κυρίαρχο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Ιδρύματος, τον ακρογωνιαίο λίθο στην δομή Διοίκησης του.

Συγκεκριμένα Σχέδιο Νόμου με τίτλοΑναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρου – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» τέθηκε σε πρόσφατα σε διαβούλευση (σχετικός σύνδεσμος εδώ). Το ΣΝ αναρτήθηκε την 24 Σεπτεμβρίου 2024, 21:50 και ήταν ανοικτό για Σχόλια έως τις 8 Οκτωβρίου 2024, 21:50.

Στο παραπάνω Σχέδιο Νόμου περιλήφθηκαν, μετά την ανάρτησή του, διατάξεις που αφορούν στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.. με την ένδειξη “…..Με την αξιολογούμενη ρύθμιση επανακαθορίζονται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) και ο τρόπος καθορισμού της διοίκησής του.

Το Μέλος της ΕΕΥΕΔ, Υποστράτηγος (ΥΙ) ε.α Γιώργος Γιαννακός, πρώην Διοικητής του ΝΙΜΤΣ, μας ενημέρωσε, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, ότι στο παραπάνω Σχέδιο Νόμου και συγκεριμένα το άρθρο 37 που αναφερόταν αρχικά σε Καταργούμενες διατάξεις του Μέρους Α, στην πορεία της διαβούλευσης και σε χρόνο που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε, άλλαξε και στην θέση εμφανίστηκε κείμενο που αφορά στον Καθορισμό Διοίκησης Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Η παραπάνω προσθήκη δεν έγινε αντιληπτή και έτσι δεν δόθηκε η ευκαιρία να σχολιασθεί εμπρόθεσμα από κανέναν (δεν υπάρχουν σχόλια). Παραθέτουμε το δύο κείμενα του άρθρου 37 του ΣΧΝ πριν την αλλαγή και μετά, στο τέλος του άρθρου μας.

Οι Αλλαγές (Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης Υπουργείου Υγείας)

Με την παρ. 1 επανακαθορίζεται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.. Συγκεκριμένα, επιδιώκονται οι εξής αλλαγές: (Κείμενο Υπουργείου Υγείας).

  • Η αφαίρεση του Β΄ Υπαρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και η αντικατάστασή του από έναν ανώτατο αξιωματικό του Στρατού Ξηράς από το ΓΕΣ,
  • η αντικατάσταση του εν ενεργεία ανώτατου ή ανώτερου αξιωματικού του δικαστικού σώματος με έναν εν ενεργεία ανώτερο αξιωματικό του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4407/2016 (Α΄ 134) και
  • η προσθήκη δύο (2) προσώπων που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στη διοίκηση ή την οικονομική διαχείριση οργανισμών ή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, που ορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Με την παρ. 2 προστίθεται η δυνατότητα διορισμού, ως διοικητή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., προσώπου το οποίο δεν φέρει τη στρατιωτική ιδιότητα (εν ενεργεία ή εν αποστρατεία) και διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στη διοίκηση ή οικονομική διαχείριση δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, προστίθεται πρόβλεψη για την αμοιβή του Διοικητή του Ιδρύματος, στην περίπτωση που δεν είναι στρατιωτικός εν ενεργεία ή εν αποστρατεία.
Με την παρ. 3 τίθεται τελική διάταξη για την αντικατάσταση όρων στο σύνολο της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το ΝΙΜΤΣ
.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ (Σελ 37 ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ)

Άρθρο 37: Η προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται απολύτως αναγκαία για την επικαιροποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού
(Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από την έναρξη ισχύος του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο πλέονέχει καταστεί αναχρονιστικό. Απώτερος σκοπός είναι η συμμετοχή στη διοίκηση προσώπων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη λειτουργία του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.. Επίσης, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης, στη διοίκηση του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., προσώπων που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στη διοίκηση ή οικονομική διαχείριση δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία, όμως, δεν διαθέτουν τη στρατιωτική ιδιότητα. Η διατήρηση αυτού του περιορισμού καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση προσώπων με τα κατάλληλα κατά τα λοιπά επαγγελματικά προσόντα, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι φορείς της στρατιωτικής ιδιότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΥΕΔ.

  1. Δυνατότητα διορισμού, ως Διοικητή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., προσώπου το οποίο δεν φέρει τη στρατιωτική ιδιότητα (εν ενεργεία ή εν αποστρατεία). Το Υγειονομικό των ΕΔ διαθέτει εξαιρετικά στελέχη ικανότατα τα αναλάβουν με επιτυχία το δύσκολο έργο της διοίκησης Νοσοκομείου. Ας μην ξεχνούν οι συντάκτες του ΣΝ ότι πάνω από 80 στελεχη του Υγειονομικού των ΕΔ διαπρέπουν ως Καθηγητές Πανεπιστημίου. Τίθεται το ερώτημα η Στρατιωτική ηγεσία και ευρύτερα η πολιτεία δεν είναι ευχαριστημένη από την απόδοση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων υπό την Διοίκηση των Στρατιωτικών Ιατρών;
  2. Το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ ιστορικά, από την πρώτη οργανωτική διαταγή, πριν ακόμη συσταθούν τα άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία είχε τον τίτλο του: Υγειονομικού Σχηματισμού, διοικητικώς και οικονομικώς ανεξάρτητου. Είναι αποδεκτό ηθικά, ιστορικά ή νομικά να δοθεί η δυνατότητα διοίκησης σε μη Στρατιωτικό ενός Στρατιωτικού Υγειονομικού Σχηματισμού;
Μέρος της 1ης Οργανωτικής Διαταγής η οποία περιέχεται στην Ιστορία του ΝΙΜΤΣ του Γ.Γιαννακού.

3. Δίνεται με το ΣΝ η δυνατότητα ανάληψης της Διοίκησης από Στρατιωτικό ή μη, με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διοίκηση ή οικονομική διαχείριση δημόσιων νοσοκομείων. Ποια είναι τα κριτήρια της “αποδεδειγμένης εμπειρίας”; Χωρίς σαφή κριτήρια επιλογής το παραπάνω ΣΝ είναι ανεπαρκές με πιθανό κινδυνο στο μέλλον να ισχύσουν πολιτικά κριτήρια; Για την ΕΕΥΕΔ βασικό στοιχείο καταλληλότητας ενός προσώπου για την Διοίκηση ενός Νοσοκομείου είναι η κλιμακούμενη εμπειρία και θητεία σε αυτά. Ειδικά για το ΝΙΜΙΤΣ προβλέπεται από τον αναγκαστικό νόμο 1137/46. διετής προϋπηρεσία για τον Διοικητή και τριετής για τον Υποδιοικητή.

4. Οικονομική Διαχείριση Νοσοκομείου : Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι τον Ιούνιο του 2016 υπήρχαν στα αποθεματικά του ΝΙΜΤΣ 5,5 εκατομμύρια ευρώ με ένα χρέος που άγγιζε τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Κλείνοντας την τετραετία το 2020 και με μεγάλο πλήθος έργων, παρεδόθησαν στην επόμενη Διοίκηση 46.5 εκατ. ευρώ και χρέος 8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αποτελεί άθλο και δείχνει ότι η ανάληψη Διοίκησης από οικονομικό (στρατιωτικό ή μη) είναι άνευ αντικειμένου.

5. Μη Ιατρός Διοικητής : Προβάλετε συχνά σαν επιχείρημα η διεθνής πρακτική διορισμού “managerστην Διοίκηση των Νοσοκομείων. Σαν απάντηση σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει στην Αμερική μια πολύ μεγάλη, εμπεριστατωμένη έρευνα από εξέχοντες επιστήμονες η οποία συνέκρινε τις διοικήσεις των Αμερικάνικών νοσοκομείων και στην οποία τα δέκα πρώτα πετυχημένα νοσοκομεία της χώρας διοικούνταν από γιατρούς, με πρώτο και καλύτερο το Mayo Clinic, στην κατάταξη του US News and World Report, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Cleveland Clinic. Και στα δύο νοσοκομεία οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι γιατροί υψηλής εξειδίκευσης. Και τα δύο διοικούνται από ιατρούς από την ίδρυσή τους, για περίπου έναν αιώνα. Σε προηγούμενη μελέτη του 2011, στην οποία έγινε ανάλυση των βαθμολογιών ποιότητας των νοσοκομείων που διευθύνονταν από γιατρούς με αυτά που διευθύνονται από «διαχειριστές – manager» είναι περίπου 25% ψηλότερες. Ο ιστότοπος της Mayo Clinic αναφέρει πως το ιατρικό αυτό κέντρο καθοδηγείται από ιατρούς εγνωσμένης αξίας επειδή αυτό «βοηθά να διασφαλιστεί η συνεχής εστίαση στην πρωταρχική αξία και οι ανάγκες του ασθενούς προηγούνται».

«Why The Best Hospitals Are Managed by Doctors» από τους  James K. StollerAmanda Goodall and Agnes Baker, December 27, 2016 (Τη μελέτη αυτή ο καθένας μπορεί να την αναζητήσει στο διαδίκτυο, παρέχεται δωρεάν).


Το Σχέδιο Νόμου έχει ήδη περάσει (7/11/2024) από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και εντός τριών ημερών θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Προτρέπουμε τα Μέλη μας και Συναδέλφους βασισμένοι στην εμπειρία τους να σχολιάσουν τις προτενόμενες αλλαγές και να ενημερώσουν βουλευτές της Συμπολίτευσης, αν έχουν την δυνατότητα . Καλούμε τους βουλευτές αφού επιβεβαιώσουν και μελετήσουν τα παρατιθέμενα στοιχεία να πάρουν θέση αναλογιζόμενοι :

  • γιατί εισήχθη ένα άρθρο για το ΝΙΜΤΣ σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, χωρίς την οποιαδήποτε έκφραση γνώμης των κυρίως ενδιαφερομένων, στη φάση της διαβούλευσης.
  • ποιος ο πραγματικός σκοπός της αλλαγής της σύνθεσης του ΔΣ.
  • τι θα βελτιώσουν οι αλλαγές στο ΔΣ την λειτουργία του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.
  • μήπως σκοπός είναι η «διολίσθηση του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ προς το ΕΣΥ»


Άρθρο 37 (Τελικό κείμενο)
Σύνθεση διοικητικού συμβουλίου Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού
(Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) – Καθορισμός διοίκησης Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. – Αντικατάσταση παρ. Ι άρθρου 4 και
τροποποίηση παρ. Ι άρθρου 5 α.ν. 1137/1946

  1. Η παρ. Ι του άρθρου 4 του α.ν. 1137/1946 (Α’ 113), περί του διοικητικού συμβουλίου του
    Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), αντικαθίσταται ως εξής:
    «Ι. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από:
    α) τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, ως Πρόεδρο,
    β) έναν Ανώτατο Αξιωματικό του Στρατού Ξηράς του Γενικού Επιτελείου Στρατού,
    γ) ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού,
    δ) ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας,
    ε) έναν εν αποστρατεία αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την προϋπόθεση ότι είναι
    δικαιούχος υγειονομικής περίθαλψης στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.,
    στ) έναν εν ενεργεία ανώτατο ή ανώτερο αξιωματικό του υγειονομικού σώματος του Στρατού
    Ξηράς,
    ζ) έναν εν ενεργεία ανώτερο αξιωματικό του Κοινού Νομικού Σώματος των Ενόπλων
    Δυνάμεων,
    η) έναν εν ενεργεία ανώτατο ή ανώτερο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό την
    προϋπόθεση ότι είναι δικαιούχος υγειονομικής περίθαλψης στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.,
    θ) τον Διοικητή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.,
    ι) έναν εκπρόσωπο του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.,
    ια) έναν εκπρόσωπο του λοιπού, πλην ιατρικού, προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. και
    ιβ) δύο (2) πρόσωπα που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στη διοίκηση ή την οικονομική
    διαχείριση οργανισμών ή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ενόπλων Δυνάμεων, ως
    μέλη με δικαίωμα ψήφου.
    Τα μέλη των περ. β) και στ) ορίζονται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού ενώ
    της περ. ιβ) ορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Η θητεία
    των μελών είναι διετής και μπορεί να ανανεώνεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής
    Άμυνας. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται με τους νόμιμους
    αναπληρωτές τους.».
  2. Στην παρ. Ι του άρθρου 5 του α.ν. 1137/1946, περί της διοίκησης του Νοσηλευτικού
    Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), επέρχονται οι ακόλουθες
    τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) το δεύτερο εδάφιο καταργείται, γ) το
    υφιστάμενο τρίτο εδάφιο μεταφέρεται στη δημοτική, δ) προστίθεται νέο, τελευταίο, εδάφιο
    και η παρ. Ι διαμορφώνεται ως εξής:
    «Ι. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του
    διοικητικού συμβουλίου, διορίζεται Διοικητής του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού
    Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.)
    για θητεία έως τριών (3) ετών, ανώτατος αξιωματικός εν
    ενεργεία ή εν αποστρατεία, ο οποίος δύναται να ανακληθεί στην ενέργεια, οποιουδήποτε
    Όπλου ή Σώματος του Στρατού Ξηράς, ή πρόσωπο το οποίο διαθέτει αποδεδειγμένη
    εμπειρία, τουλάχιστον τριών (3) ετών στη διοίκηση ή την οικονομική διαχείριση δημόσιων
    νοσοκομείων.
    Ο Διοικητής επικουρείται σε επιστημονικά και διοικητικά ζητήματα από τον
    Υποδιοικητή και σε οικονομικά ζητήματα από τον Επόπτη Οικονομικών Υπηρεσιών και
    δύναται να μεταβιβάζει σε αυτούς την εξουσία προς υπογραφή πράξεων της αρμοδιότητάς
    του με απόφασή του. Σε περίπτωση που ο Διοικητής του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. δεν είναι εν ενεργεία ή εν
    αποστρατεία αξιωματικός, οι τακτικές μικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις του
    καθορίζονται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 22 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176).».
  3. Όπου στην κείμενη νομοθεσία σχετικά με το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. αναφέρονται οι όροι «Γενικός
    Διευθυντής» ή «Διευθυντής», αντικαθίστανται από τον όρο «Διοικητής», ενώ οι όροι
    «Υποδιευθυντής» ή «Αναπληρωτής Διευθυντής» από τον όρο «Υποδιοικητής».
  4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται η υπό στοιχεία
    Φ.959.1/156/665895/12.10.1990 κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης
    και Εθνικής Άμυνας, περί της διεύρυνσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσηλευτικού
    Ιδρύματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) (Β΄ 722).

Άρθρο 37 Καταργούμενες διατάξεις Μέρους Α’ (αρχικό κείμενο)

  1. Το άρθρο 5 του ν. 4238/2014 (Α΄38), περί προσωπικού ιατρού.
  2. Η περ. 7 του άρθρου 2 και τα άρθρα 6 και 19 του ν. 4486/2017 (Α΄115), περί οικογενειακού ιατρού και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, εγγραφής σε προσωπικό ιατρό και συστήματος παραπομπών, αντίστοιχα.
  3. Το άρθρο 38 του ν. 4931/2022 (Α’ 94), περί εισαγωγής συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων για την εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών.
  4. Η υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.53427/21.9.2022 απόφαση του Υπουργού Υγείας (Β’ 4978), περί του ορισμού ιατρών λοιπών ειδικοτήτων ως προσωπικών ιατρών.
  5. Η υπό στοιχεία Γ1α/Γ.Π.οικ.35161/16.6.2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας με τίτλο «Α) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό. Β) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών «αντικινήτρων» για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό. Γ) Καθορισμός και εξειδίκευση κινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών. Δ) Καθορισμός και εξειδίκευση συνεπειών «αντικινήτρων» για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών» (Β’ 3020).


ΠΗΓΕΣ

Σχέδιο Νόμου (δείτε σελ.25) : εδώ

Άρθρο 37 κατά την κατάθεση του Σ/Ν : εδώ

Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης (δείτε σελ.84) : εδώ

Επιστολή Υπτγου (ΥΙ) ε.α Γεώργιου Γιαννακού πρώην Διοικητή Ν.Ι.ΜΤΣ


Άρθρο σε μορφή PDF : εδώ

12 Οκτωβρίου…οι δύο επέτειοι.

  • 14.10.2024
  • Λάμπρος Βαζαίος .

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 1959, πριν 65(!) χρόνια, 31 νέοι, που μόλις πριν λίγο τους είπαν πως δεν ήταν πια παιδιά, πέρασαν την πύλη της ΣΙΣ (της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κρατικές συντομογραφίες!).
Έγιναν εκείνη την ημέρα πολλά (όχι πως οι υπόλοιπες 40 ήταν αλλιώτικες). Έγιναν πολλά, παράλογα, περίεργα, φυσικά (που τα πιο πολλά όμως είχαν μεταφυσική εξήγηση), έγιναν όλα όσα το ξεχωριστής ποιότητας μυαλό μας δεν κατάλαβε τότε και αργότερα μόνο βρήκε κάπως μια άκρη.
Δεν θα πω περισσότερα, γιατί οι περισσότεροι φίλοι δεν έχουν τις προσλαμβάνουσες της «χακί ζωής»! Ας μην τους κουράσουμε με τα δικά μας, φίλοι, συνάδελφοι και κυρίως….συμμαθητές. Ο κόσμος των συμμαθητών έχοντας σταθερές αξίες κρατάει καλά πάντα, είναι μη διαπραγματεύσιμος, δεν αλλάζει. Απόστρατοι από καιρό, απόμαχοι από την απαιτητική δουλειά μας, έχοντας μετρήσει τις αυθαίρετες απουσίες (λιποταξίες δεν επέτρεψε η ζωή), ας είμαστε παρόντες του χρόνου τέτοια μέρα, να τα ξαναπούμε.

*…..και τώρα η δεύτερη επέτειος που σας μίλησα.

«Πριν 80 χρόνια , τέτοια μέρα έφυγαν οι Γερμανοί από την Αθήνα και έληξε επισήμως η Γερμανική Κατοχή» ( η «Κατοχή» όπως μονολεκτικά καθιερώθηκε να αναφέρεται παραλείποντας το εθνικό πρόσημο του κατακτητή , μάλλον πονηρά !). Αυτά για τα επίσημα ή τα ημιεπίσημα κείμενα ή ακόμη για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δουν αλλιώς τα πράγματα ! Άλλωστε για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένη επέτειος . Όχι ακριβώς ξεχασμένη , αλλά καθώς αντιμετωπιζόταν με την μέθοδο της παράλειψης το γεγονός άφηνε πάντα ερωτηματικά. Ο χρόνος όμως, μη αλλάζοντας την κυκλική διαδρομή του και οι άνθρωποι μη εγκαταλείποντες την «ιδιοκτησία» της μνήμης τους κάνουν διαφορετική ανάγνωση του ημερολόγιου, του βιβλίου των επετείων. Μου έχει γίνει πεποίθηση από καιρό, ότι σ’αυτήν αλλά και σε ανάλογες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια, πετυχημένη δυστυχώς προσπάθεια, να αναφερθούν «κομψά» οι παντός είδους συμμετέχοντες στα γεγονότα, οι ένοχοι δηλαδή . Ακούσαμε για το ΟΧΙ του ’40 , για την Εθνική Αντίσταση , για τις ολέθριες εμφύλιες διαμάχες και στο τέλος ακροθιγώς για «αποχώρηση» των γερμανών. Δηλαδή ήρθαν κάποτε και στις 12 Οκτωβρίου φύγανε, έτσι απλά; Σίγουρα κάτι συμβαίνει, κάτι που μυρίζει κάτι που δεν θέλω να το αναλύσω τώρα . Ίσως και να μην χρειάζεται να μπω στον κόπο για τον απλό λόγο ότι όλοι ζούμε στην «ίδια γειτονιά» και γνωριζόμαστε .
Θα επιχειρήσω την δική μου ανάγνωση για την επέτειο, με προσλαμβάνουσες προσωπικές, έξω από κάθε άμεση ή έμμεση εξάρτηση και δέσμευση, που ποτέ δεν είχα και πολύ περισσότερο τώρα στην ηλικία μου και την θέση μου!

Το βραδάκι της μέρας της Απελευθέρωσης η μητέρα μου με πήγε ένα μικρό περίπατο στο Σύνταγμα . Ήταν ο συνηθισμένος τόπος που έπαιζα εκείνο τον καιρό. Αυτή την φορά όμως πήραμε άλλη κατεύθυνση. Είχε σουρουπώσει και περάσαμε στην οδό Σταδίου από την Κολοκοτρώνη . Εκεί με περίμενε η έκπληξη, εκεί μαζί με όλους όσοι βρέθηκαν εκείνη την ώρα κοντά μας , είδα τον δρόμο
φωτισμένο από τα εκατοντάδες λαμπιόνια του Δήμου στις φωτεινές αψίδες της Σταδίου. Το τετράχρονο αγοράκι που σε όλη την Κατοχή δεν χώνεψε ποτέ τα σκοτάδια της συσκότισης που επιβάλανε οι κατακτητές , ρώτησε την μητέρα του :

Αυτό είναι η Απελευθέρωση μαμά ; θα έχουμε πια φως ; Η απάντηση που δεν πήρα
αλλά και η χαρά που πήρα περπατώντας στην φωτισμένη Σταδίου με ακολουθούν79χρόνια , μέχρι σήμερα . Δεν έπαψε να με ακολουθεί ακόμη, η ανακούφιση που ένιωσα όταν λίγο αργότερα συνειδητοποίησα πως δεν θα ξανακούσω εκείνα τα τρομακτικά , τα γεμάτα βάρβαρους ήχους γερμανικά εμβατήρια, που ξεφώνιζαν οι γερμανοί φαντάροι που περνούσαν κάτω από το σπίτι
της οδού Ευαγγελιστρίας βροντολογώντας τα πέταλα τους. Οι ήχοι των γεμάτων σύμφωνα γερμανικών λέξεων ενόχλησαν τόσο την αισθητική της ακοής μου που μέχρι σήμερα τους θεωρώ ό,τι πιο αποκρουστικό. Για μένα ήταν οι «για-για- γιάδες» στην παιδική μου διάλεκτο, από τα επαναλαμβανόμενα για, για, των φράσεων τους ! Οι στερήσεις που επέβαλλε το γερμανικό σχέδιο σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων, άγγιξαν και το δικό μου σπίτι, αν και οι γονείς μου τα κατάφεραν να μην επηρεασθεί το παιδί τους . Ένα δυνατό αγόρι υποδέχθηκε με τον δικό του τρόπο την Απελευθέρωση !

*Δυό λόγια για το γερμανικό σχέδιο εξόντωσης του Ελληνικού πληθυσμού .

Από τα αρχεία του Αμερικανικού Πενταγώνου αλιεύτηκε σχετικά πρόσφατα και μεταξύ άλλων, γερμανικό κείμενο γραμμένο μάλιστα στην Γοτθική γερμανική «καθαρεύουσα», γεγονός που δυσκόλεψε την ανάγνωση του. Πρόκειται για λεπτομερές σχέδιο, εξαίρετα τεκμηριωμένο οργανωτικά, που αναφέρεται στην εξόντωση μεγάλου μέρους του Ελληνικού πληθυσμού με όπλο τον υποσιτισμό και την ΠΕΙΝΑ!

Πηγή : https://www.alexpolisonline.com/2017/10/1940_27.html

Πρόκειται προφανώς για «μεταρρυθμίσεις του επισιτιστικού μοντέλου», όπως θα έλεγαν σήμερα κομψά οι σύγχρονοι γερμανοί «άρχοντες» της Ευρώπης και οι εγχώριοι παρατρεχάμενοι τους ! Δεν μας διαφεύγει βέβαια η διαχρονική εμμονή τους στον όρο μεταρρύθμιση», αντί του πραγματικού «σαδιστική τιμωρία και κακία» και στην απαίτηση από τα θύματα τους αλλά και τους εκάστοτε εγκαθέκτους τους να αποδέχονται την «ιδιοκτησία» των «μεταρρυθμίσεων». Με σχολαστική αναφορά σε θερμίδες ανά μονάδα τροφίμου και άλλα θαυμαστά , και με δολοφονική σκληρότητα που ξεχείλιζε αρρωστημένα από παντού, εξόντωσαν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες καλών Ελλήνων. Δεν τους αφαίρεσαν απλά την ζωή, τους οδήγησαν στον θάνατο μέσα από την πιο εξευτελιστική για τον άνθρωπο διαδικασία…. την ΠΕΙΝΑ. Πέρασαν έτσι το μήνυμα του παντοδύναμου Γερμανισμού και το διάνθισαν με τις φρικαλεότητες στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο, στην Μέρλιν, στο Χαϊδάρι, στην Κάνδανο , στην εξόντωση των Εβραίων συμπολιτών μας και όπου αλλού τους οδηγούσε ο αρρωστημένος σαδισμός τους . Σε όλη την διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, η ομάδα των μηχανικών και πολεοδόμων του Υπουργείου Δημοσίων Έργων , η ομάδα Δοξιάδη με τον Σκέπερς επικεφαλής, δούλεψε κάτω από απίστευτα δύσκολές συνθήκες. Κατέγραφε, αξιολογούσε και αποδελτίωνε όλα όσα έκαναν στην χώρα και τον λαό της οι γερμανοί κατακτητές. Επιστήμονες υψηλής κατάρτισης και αξίας δούλευαν σαν πεισμωμένα μυρμήγκια, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και αμέσως, το εννοώ…αμέσως, παρουσίασαν το έργο τους . Είναι ο τόμος που γραμμένος σε τέσσερις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσσικά (και βέβαια όχι γερμανικά …..δεν χρειαζόταν, αυτοί που τα έκαναν τα ήξεραν καλά και είχε τον τίτλο : *(«συμβολικά» χρησιμοποιείται πεζό στοιχείο «γ» για τις λέξεις που αναφέρονται σε «γερμανία και γερμανούς» εκείνης της εποχής)

«Αι θυσίαι της Ελλάδος στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ήταν ένα από τα «διαπιστευτήρια» της Ελλάδας για την είσοδο της στον ΟΗΕ , στην διάσκεψη του Σαν Φραντσίσκο. Το έργο εκτύπωσε άψογα η «Ασπιώτης – Έλκα» το 1945 σε συνθήκες σίγουρα απερίγραπτες ! Δεν ξέρω γιατί το κειμήλιο αυτό είναι άγνωστο στους περισσότερους και ακόμη γιατί δεν αποτέλεσε βασική σχολική ιστορική ύλη . Μήπως γιατί τα λέει ΟΛΑ ! Ποιοι άραγε θέλουν να μην γνωρίζουμε ; **Πρίν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε σε ανατύπωση μικροτέρου σχήματος ως ένθετο εφημερίδας . Ήδη υπάρχει αναρτημένο στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της ΕΕΥΕΔ.

Σε μορφή pdf εδώ

Από την χαρά της γιορτής της Απελευθέρωσης εκείνη την ημέρα , έλλειπαν αρκετοί από όσους πάλεψαν με τα τέρατα που είχαν σκλαβώσει την χώρα. Ήταν όσοι έδωσαν την ζωή τους , όσοι έπεσαν πολεμώντας ο καθένας στο πόστο του . Έλειπαν οι νεκροί νικητές της Αλβανίας, της γραμμής Μεταξά, της Μάχης της Κρήτης, όλων των μαχών του πολέμου. Έλειπαν και όσοι έπεσαν πολεμώντας με κάθε τρόπο τον κατακτητή , οι Έλληνες που δεν συνθηκολόγησαν , που αγωνίστηκαν στα βουνά και στις πολιτείες, στις θάλασσες και στην έρημο , οι καταδρομείς του Ιερού Λόχου που εκείνες τις ώρες απελευθέρωναν ένα-ένα τα νησιά μας .

Από την γιορτή της Αθήνας έλειπε η Λέλα Καραγιάννη , ο Κώστας Περρίκος , η Ιουλία Μπίμπα και οι σύντροφοι τους της ΠΕΑΝ, έλειπε ο Αντώνης Μυτιληναίος (αυτός είχε δραπετεύσει τρεις φορές από τους γερμανούς και τους Ιταλούς), που με τους δυναμίτες του δεν επέτρεψε την στρατολόγηση από τους Ναζί ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ Έλληνα για το Ανατ. Μέτωπο.

 …. Και να λέει τότε απορημένος ο αρμόδιος Σοβιετικός Στρατηγός (Γιάκοβλεφ λεγόταν νομίζω), πως είδε στους αιχμαλώτους του γερμανικού Στρατού μετά την ήττα τους, ξένους μαχητές από όλες, μα όλες τις εθνικότητες της Ευρώπης, εκτός από Έλληνες . Δεν υπήρχε ούτε ένας τέτοιος είπε χαρακτηριστικά !
Έλλειπε ο Γιάννης Τσιγάντες που προδομένος αντιστάθηκε μέχρι την τελευταία του σφαίρα χωρίς να αποχωρισθεί το μονόκλ του ! Για λίγες ώρες δεν πρόλαβε την γιορτή και η Ήβη Αθανασιάδου, που η αθλιότητα της ρηχής συνείδησης του Γερμανού Στρ. γιατρού, της έκοψε το νήμα της ζωής στα 16 της χρόνια, στην γωνία του δρόμου του σπιτιού μου. Ήταν εκείνο ακριβώς το πρωϊ που η κοπελίτσα και οι συμμαθήτριες της χαιρόντουσαν και γελούσαν βλέποντας τους τελευταίους γερμανούς να φεύγουν από την παραλιακή του Φαλήρου! Δεν άντεξε ο γερμανός φονιάς την χαρά των κοριτσιών και με μια ριπή σκότωσε το χαμόγελο της κοπελίτσας.

Ήβη Αθανασιάδου


Ήταν πολλές οι ψυχές , πάρα πολλές που χάρηκαν και γιόρτασαν μαζί με τους ζωντανούς. Δεν είναι δυνατόν να τους αναφέρουμε έναν-έναν. Δεν χρειάζεται άλλωστε δεν μας παρεξηγούν , εδώ έδωσαν την ζωή τους και δεν λογάριασαν τίποτε, είναι δυνατόν να κουβεντιάσουν για εγωϊσμούς και πρωτοκαθεδρίες . Οι ήρωες μας, οι δικοί μας άνθρωποι μάλλον γελούν με τέτοια καμώματα εκεί στην γειτονιά των Αγγέλων που βρέθηκαν όλοι μαζί. Οι ψυχές που χάρηκαν και γιόρτασαν μαζί με τους ζωντανούς την μεγάλη ημέρα τότε , σήμερα όμως μου φαίνεται πως θέλουν κάτι να μας πουν . Μάλλον θέλουν να μας θυμίσουν πως σε κάποιες σκοτεινές γωνιές βρυκολακιάζουν οι ανάπηρες από την κακία και την μοχθηρία τους σκιές αυτών που γλύτωσαν από την οργή των Ευμενίδων , αυτών που κρύφτηκαν , αυτών που κλωσούνε τα αυγά των φιδιών . Ο σοφός Σαμάνος της στέπας έλεγε : «Δεν ακούστηκε ποτέ από φίδι να γεννηθεί αηδόνι , πάλι φίδι γεννιέται !»
Ας προσέχουμε λοιπόν, άς έχουμε φυλαχτό την ευχή όσων θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι (ή περίπου ελεύθεροι για τους απαισιόδοξους !!!) και να μην τους ξεχνάμε , ήταν οι δικοί μας άνθρωποι !
Ας μην μείνουμε μόνο στα κορίτσια του Λυκείου των Ελληνίδων που κάθε τέτοια μέρα αναβιώνουν την μεταφορά του πέπλου της Παλλάδας στα Μεγάλα Παναθήναια, φέρνοντας την Γαλανόλευκη για να την υψώσουν στον Ιερό βράχο.
Πρέπει να μην ξεχάσουμε ποτέ την αντιπαθητική φιγούρα του λιπόσαρκου ( η αθλιότητα της Γκαιμπελικής Γερμανίας ήταν να εμφανίσουν αδύνατο Γερμανό στην πεινασμένη Αθήνα!). Αυτός λοιπόν βιαστικά, κατέβαινε τον δρόμο των Προπυλαίων κρατώντας την Σβάστικα που μόλις είχε υποστείλει αγκαλιά, φορώντας ο μασκαράς ένα σεμνό τάχα δίκωχο!
Ας μην ξεχάσουμε τα παιδιά που με μανία μάδησαν αμέσως το στεφάνι, που δήθεν από σεβασμό κατέθεσαν οι κατακτητές (μία ακόμη σιχαμένη υποκριτική τους χειρονομία) στον Άγνωστο.
Ας μην ξεχάσουμε αυτούς που κρυφά η φανερά δεν ήθελαν την Απελευθέρωση, τους έπεφτε βαριά η Ελευθερία. Δωσίλογους τους έλεγαν και τους λένε. Αυτοί και οι κλώνοι τους ντρόπιασαν το Γένος. Κανόνισαν οι άθλιοι, κάποιοι απ’ αυτούς να τιμωρηθούν κάπως, να «κατακάτσει ο κουρνιαχτός» που έλεγε ο γιός της Καλόγριας, (την ευχή του να’χουμε) και μετά αυτοί και οι κλώνοι τους που λέγαμε, καλοκάθησαν πάλι στον σβέρκο μας. Το «αεί στασιάζειν οι Έλληνες», η διχόνοια και η παραδοσιακή όμως φαγωμάρα στοίχειωσαν τότε την Πατρίδα που μόλις είχε ελευθερωθεί. Η Κοινωνία ξέπνοη, τραυματισμένη, η Δημοκρατία λαχανιασμένη. Χρειάστηκαν νέοι αγώνες, καινούριες θυσίες για να σταθεί η Πατρίδα στα πόδια της.

Μην ξεχνάμε τον ποιητή στο «Κατά Σαδδουκαίων» να παραπονιέται πως :
«…ελευθερία ανάπηρη πάλι μας τάξαν…»
…και να μας παραγγέλνει:
«…μην αμελήσετε
Πάρτε μαζί σας νερό
Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία».

….και ο Μανώλης Αναγνωστάκης, μετά τον Μιχάλη Κατσαρό κλείνει το φετεινό επετειακό…..

«..ο μύθος της διαρκούς προόδου, —- ( προειδοποιώντας μας όμως για…
«…την τόση κακότητα εν ονόματι του ανθρωπισμού ….»( που φέρνει )
«…..στην απόφαση της ήττας!


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΛΑΣ

  • 2024.10.04
  • – ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

Σας ανακοινώνουμε ότι έφυγε από την ζωή, ο Συνάδελφος Ιατρός, Νευρολόγος Ψυχίατρος , Νικόλαος Μελάς.

Ο Νίκος Μελάς γεννήθηκε το 1931. Καταγόταν από την Ποτίδαια Χαλκιδικής. Εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1951 με ΑΜ 250. Αποφοίτησε το 1957 και υπηρέτησε στο Υγειονομικό του Στρατού Ξηράς. ¨Ηταν Διδάκτωρ ΑΠΘ.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς, φίλους και Συναδέλφους του, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

ΣΟΦΟΚΛΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

  • – 2024.19.27
  • – ΔΣ/ΕΕΥΕΔ .

Με θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι έφυγε από την ζωή, ο Συνάδελφος Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) ε.α ΠΝ Σοφοκλής Ιωάννης Βασιλάκης.

Ο Σοφοκλής Ιωάννης Βασιλάκης. γεννήθηκε το 1935 στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου . Εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1954 με ΑΜ 410. Αποφοίτησε το 1960.

Υπηρέτησε με στο Πολεμικό Ναυτικό με την ειδικότητα του Χειρουργού. Αποστρατεύτηκε το 1989. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς, φίλους και Συναδέλφους του, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΡΙΧΗΣ

  • – 2024.09.18
  • – ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

Με θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι έφυγε από την ζωή, στις 5/9/2024 ο Συνάδελφος , Ιατρός Βασίλης Πορίχης.

Ο Βασίλης Πορίχης γεννήθηκε το 1947 στην Αττική. Εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1966 με ΑΜ 960. Αποφοίτησε το 1972.

Υπηρέτησε στο Υγειονομικό του Στρατού Ξηράς με την ειδικότητα του Παθολόγου. Υπηρέτησε στη Λήμνο, αγάπησε το νησί και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του εκεί, αφήνοντας το αποτύπωμά του, καθώς δραστηριοποιήθηκε σε συλλόγους και έγινε αγαπητός στην μικρή κοινωνία του νησιού.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς, φίλους και Συναδέλφους του, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

  • 2024.09.18
  • ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

Με θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι έφυγε από την ζωή, ο Συνάδελφος Ιατρός Δημήτρης Κοσμίδης.

Ο Δημήτρης Κοσμίδης γεννήθηκε το 1941 στην Δράμα. Εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1960 με ΑΜ 694. Αποφοίτησε το 1967.

Υπηρέτησε στο Υγειονομικό του Στρατού Ξηράς με την ειδικότητα του Παθολόγου – Καρδιολόγου. Υπηρέτησε επίσης στις Καταδρομές.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς, φίλους και Συναδέλφους του, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ 1916-2024

  • 2024/09/05
  • – Αργύρης Τασιόπουλος

Ο Συνάδελφος και Μέλος της ΕΕΥΕΔ Ευριπίδης Παπαθανασίου μας απέστειλε για την Βιβλιοθήκη μας την τέταρτη έκδοση της Επετηρίδας Υγειονομικών Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας 1916-2024.

Στην επετηρίδα περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία για του Υγειονομικούς Αξιωματικούς της ΠΑ

  • Ονοματεπώνυμο
  • Αριθμός Μητρώου Αεροπορίας
  • Προέλευση
  • Ημερομηνία ορκωμοσίας Ανθσγου
  • Σειρά αποφοίτησης στη Σχολή
  • Ειδικότητα
  • Πανεπιστημιακός Τίτλος
  • Σχολεία
  • Εξέλιξη

Στον πρόλογο, ο ο Συγγραφέας μας ενημερώνει

Η έκδοση αυτής της Επετηρίδας είναι η τέταρτη κατά σειρά μετά από αυτές των ετών 2017, 2018 και 2022.

Είναι επικαιροποιημένη μέχρι και τον Ιούλιο του 2024 και προσδοκά, όπως και οι προηγούμενες, εκτός του να ενημερώσει, “να ξυπνήσει” μνήμες που έχουν σχέση με συμμαθητές, φίλους, συνεργασίες, αντιπαραθέσεις, περιστατικά, ξενύχτια, αγωνίες, χαρές, λύπες, συμπάθειες, αντιπάθειες.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, σημειώνονται με κόκκινο οι γυναίκες στους ΥΙ, ΥΦ, ΥΟ, ΥΚ, ΥΨ και με μπλέ οι άνδρες στους Υ Με κίτρινο χρώμα σημειώνονται πατέρας και γιός που υπήρξαν αρχηγοί της ΣΙΣ/ΣΣΑΣ.

Με κόκκινη οριζόντια γραμμή ξεχωρίζουν οι απόστρατοι από τους εν ενεργεία. Η σειρά με την οποία παρατίθενται οι ειδικότητες, είναι ανάλογη με την σειρά που εντάχθηκαν στη ΠΑ. Τέλος, αναγράφεται ως Αρχηγός ο/η πρώτος/η από κάθε Τάξη από τους καταταγέντες/γείσες στην ΠΑ.

Από την σειρά του ΔΥΓ/ΓΕΑ και κάτω, σημειώνονται και εκείνοι που δεν είναι πλέον κοντά μας. Για τους παλαιότερους ήταν σχετικά δύσκολη η ανεύρεση στοιχείων και εκτός αυτού, για λόγους συναισθηματικούς και εγώ δεν το “πολυέψαξα”. Λάθη και παραλήψεις και εδώ θα υπάρχουν. Ελπίζω ότι ο επόμενος, θα τα ανακαλύψει και θα τα διορθώσει.

Ενδεικτικά η σελίδα 14 με τα πρώτα ονόματα

Σχόλιο της ΕΕΥΕΔ

Ευχαριστούμε τον κ. Παπαθανασίου για την αποστολή της Επετηρίδας, μέσα από την παράθεση των ονομάτων ανακαλούνται μνήμες – εικόνες για όσους Συναδέλφους γνωρίσαμε. Ο μελλοντικός ερευνητής θα βρει χρήσιμα στοιχεία. Ευχόμαστε υγειά και δύναμη στον Συνάδελφο να συνεχίσει το έργο αυτό.

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

Επειδή στην Επετηρίδα περιλαμβάνονται στοιχεία μέχρι το 2024, το όλο πόνημα θεωρείται διαβαθμισμένο και δεν θα το αναρτήσει στην Ηλεκτρονική της Βιβλιοθήκη. Όποιος Συνάδελφος επιθυμεί πρόσβαση σε στοιχεία της Επετηρίδας, να απευθυνθεί στον κ. Ευριπίδη Παπαθανασίου στο email papae47@gmail.com


ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Ευριπίδης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Φοίτησε στο Ιατρικό της ΣΙΣ/ΣΣΑΣ στην Τάξη 1965-1971 με αριθμό μητρώου 864.

Εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία. Έλαβε τους τίτλους της Παθολογίας και της Νεφρολογίας ειδικευθείς στην Θεραπευτική Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Μετεκπαιδευθηκε στο Royal .Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι διδάκτωρ του ΕΚΠΑ.

Διετέλεσε Υποδιευθυντής του 251ΓΝΑ και Διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής  Ιατρικής.

Αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου εα.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΛΗΝΑΣ

  • 2024.08.29
  • ΔΣ ΕΕΥΕΔ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Με θλίψη σάς ανακοινώνουμε, ότι έφυγε αιφνίδια από την ζωή, ο Συνάδελφος, Ιατρός Αναστάσιος Γαλήνας.

Ο Τάσος Γαλήνας, γεννήθηκε το 1965, εισήλθε στο Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, το 1983. Αποφοίτησε το 1990 και υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς. Έλαβε την ειδικότητα της Νεφρολογίας. Υπηρετούσε στο 401 ΓΣΝΑ ως Διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς , φίλους και Συναδέλφους του, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΜΠΑΝΤΙΔΗΣ

  • 2024.07.18
  • ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

Με θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι έφυγε από την ζωή, ο Συνάδελφος και Μέλος της ΕΕΥΕΔ, Γενικός Αρχίατρος ε.α, Γιώργος Χαρμπαντίδης.

Ο Γιώργος Χαρμπαντίδης, γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1953. Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων το 1972. Υπηρέτησε στο Υγειονομικό του Στρατού Ξηράς με την ειδικότητα του Νευρολόγου. Αποστρατεύτηκε το 1999.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα Πέμπτη και ώρα 18.00, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Λαζάρου (Νέα Κοιμητήρια της Λάρισας).

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς, φίλους και Συναδέλφους του, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει.

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

  • 2024.07.15
  • Λάμπρος Βαζαίος

Τότε είπαν «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» ! Σήμερα τι λέμε άραγε; Ο χρόνος δεν κάνει χατίρια και
οι άνθρωποι είμαστε βιολογικά προϊόντα προσαρμογής!

Πραξικόπημα αναμενόμενο και προαναγγελθέν στην Κύπρο. Οι Απριλιανοί σε κρεσέντο αμορφωσιάς, επαρχιωτίλας, αφέλειας και ευπιστίας στις ίντριγκες της CIA και των συναφών, προσπαθούν να καταλάβουν την εξουσία στο νησί. Τελικά δεν εξόντωσαν τον Μακάριο, κάνανε πρόεδρο τον Σαμψών (αν είναι δυνατόν!!!) δώσανε πάτημα να ανάψει το πράσινο φως της εισβολής και με τον Αττίλα 2, και αργότερα τον Αύγουστο ολοκληρώσανε το αρχικό μέρος της σχεδιασμένης προδοσίας. Ακόμη και την προδοσία κάνανε μαντάρα οι αθεόφοβοι. Δεν πρέπει να
υπάρχει στην Ιστορία μας άλλη τέτοια κατάντια.

*Στον «Οδυσσέα στις στήλες του Ιανού» ξεφόρτωσα την ψυχή
μου από όσα είχαν χωθεί και την τσιγκλάγανε 50 (τώρα) χρόνια.

Μεθαύριο στις 20 του μηνός, την μέρα της εισβολής θα τηλεφωνηθούμε, όπως κάθε χρόνο, με τον Δημήτρη Αλευρομάγειρο για να πούμε τα δικά μας, τα «μυστικά» μας! Εχουν ελαττωθεί πολύ οι «παρόντες» στο μικρό προσκλητήριο της μέρας! Από την μονάδα μου μόνο εμένα άφησε ακόμη ο Πανδαμάτωρ να πω και φέτος «παρών»!!! «Κύπρον ου με εθέσπισεν» έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης τότε που δεν τον αφήνανε να κοιμηθεί τ’αηδόνια στις Πλάτρες! Στην πισίνα του Park όμως τότε τις μέρες της εισβολής (με την ανυπόφορη ζέστη στην πεδιάδα της Μεσαορίας) παίρνανε το μπάνιο τους οι οικογένειες των Εγγλέζων (κάτι επαγγελματίες φαντάροι ήτανε!) και γύρω-γύρω τους φυλάγανε αγέλαστοι Γκούρκας.
Αυτά
Λάμπρος

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΛΑΤΖΑΣ

  • 2024.07.13
  • ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

Ο Συνάδελφος και Μέλος μας Ευάγγελος Καλαμπαλίκας μας ενημέρωσε ότι απεβίωσε την 1η Ιουλίου και κηδεύτηκε στην Κεφαλλονιά ο Συνάδελφος ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΛΑΤΖΑΣ του Θεμιστοκλή.

Ο Θεόδωρος Μπλάτζας κατήγετο από το Καταφύγιο Κοζάνης. Γεννήθηκε το 1931 και εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1951 με αριθμό μητρώου 283. Αποφοίτησε το 1957 και υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους συγγενείς , φίλους και Συναδέλφους του, που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του.

Ο Θεός ας τον αναπαύσει

ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • 2024.06.11
  • Λάμπρος Βαζαίος

Ο φίλος  Παναγιώτης Σουκάκος μας χαρίζει μία από τις καλλίτερες Αναφορές-Μαρτυρίες για τον Μ.Αλέξανδρο.

Επειδή οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί, επειδή η λησμοσύνη  που απεργάζονται πονηροί επιτήδειοι ελοχεύει, επειδή αναρωτιέμαι τι έγινε με το DNA  μας, παρακαλώ διαβάστε και κρατήστε το κείμενο. Μάθετε για τους χάρτες. Φυλάξτε τον δικό μας Αλέξανδρο, την μνήμη του, την δύναμη της Συνέχειας μας,

 Φυλάξτε τα για την κακιά την ώρα!    

Λ.Βαζαίος

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Παναγιώτης Ν. Σουκάκος,  Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός <fsparnassos.info@gmail.com>

Κάθε ιστορικό αφιερωματικό κείμενο – πραγματεία, οφείλει να υποβάλλει σε εικονογραφική και χρονολογική ιχνηλάτηση την ιστορική προσωπικότητα την οποία παρουσιάζει και η οποία εγγράφει παραδειγματική εικόνα «Μύησης και Μίμησης».

Έτσι ο Μέγας Αλέξανδρος, γεννημένος από μάνα την Ολυμπιάδα και πατέρα τον Φίλιππο, στην Πέλλα, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, 356 π.Χ., συνοδεύεται από απίστευτα ιστοριογραφικά γνωρίσματα μυθοπλασίας, τα οποία προσυπογράφουν το ένδοξο μέλλον του. Σύμφωνα με τους ονειροκρίτες και μάντεις της εποχής, η γαστέρα της Ολυμπιάδος εσφραγίσθη δια γλυφίδος, η οποία είχε την εικόνα λέοντος.

Η ερμηνεία αυτού του γεγονότος παρέπεμπε στην εικασία ότι η Ολυμπιάδα θα γεννούσε παιδί «Γενναίο και Λεοντώδες». Αργότερα, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος επισκέφθηκε τον ναό και το Μαντείο του Άμμωνα Ρα (Ζεύς Άμμων), στην όαση της Σίβα της Λιβύης, για να αναζητήσει χρησμό σχετικά με την έκβαση της εκστρατείας του στις Ινδίες. Όταν ο Αρχιερέας του ναού συνάντησε τον Αλέξανδρο, τον καλωσόρισε και τον χαιρέτησε με τα λόγια «Ω παιδί μου» τα οποία όμως μεταγλωττιζόμενα σήμαιναν «Ω Παιδί Διός» κάτι που ιδιαίτερα γοήτευσε και χαροποίησε τον Αλέξανδρο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, «ο Αήττητος Παίς», δεν πολεμούσε μόνο για να νικήσει και να κατακτήσει, πολεμούσε για να γνωρίσει. Την μεγαλειώδη πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την θέρμαινε η δίψα και το όραμα του «Ειδέναι» η γνώση δηλαδή του τότε γνωστού κόσμου ως τα έσχατα όρια του. Ο Δικαίαρχος (340 – 290 π.Χ.) περίφημος ιστορικός και γεωγράφος, εμπνευσμένος από τις ένδοξες εκστρατείες και μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το «Ειδέναι» της φιλοσοφίας του, διαμόρφωσε το σύστημα «Διάφραγμα», το οποίο διαιρούσε την τότε γνωστή οικουμένη σε δύο τμήματα με μία οριζόντια γραμμή η οποία άρχιζε από της Ηράκλειες Στήλες και δια μέσου της Μικράς Ασίας κατέληγε στην Ινδική Χερσόνησο.

www.britannica.com/biography/Alexander-the-Great

Στις εκστρατείες, στις μάχες και στο γιγάντωμα της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν μπορεί να παραληφθεί και να μην δοθεί η απαιτούμενη έμφαση και η τεράστια ιστορική σημασία του περίφημου «Περίπλου» του Νεάρχου, Ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον οποίο Περίπλου, περιγράφονται οι πορείες και οι μάχες του Μεγάλου Αλέξανδρου, μέχρι την Λιβύη και την Ινδία και απεικονίζεται η θαλάσσια πορεία – πλεύση του στόλου μαζί με τους τριηράρχες Ανδροσθένη και Οφέλλα, από τον Υδάσπη ποταμό εως τα Σούσα και τον Περσικό Κόλπο.

Η Αυτοκρατορία του Μ. Αλεξάνδρου (https://wwwaristofanis.blogspot.com/)

Εξ’ άλλου, σε εξαιρετικά επιμελημένα χαρτογραφικά διάχωρα, εξιστορείται και αναλύεται με λεπτομέρειες η στρατηγική του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις μάχες εναντίων των Περσών, στον Γρανικό ποταμό (334 π.Χ.), στην Ίσσο (333 π.Χ.) και στα Γαυγάμηλα – Άρβηλα (331 π.Χ.).

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές χαρτογραφικές λεπτομέρειες διαπιστεύονται από διακεκριμένους ξένους χαρτογράφους και επιστήμονες για το πεδίο της μάχης στα Γαυγάμηλα – Άρβηλα (331 π.Χ.) με σχεδιογράφημα της πορείας των αντίπαλων στρατών (Johann Gustav Droysen, 1808 – 1884, Γερμανός Ιστορικός), για τη μάχη της Ισσούς (333 π.Χ.) μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Δαρείου Γ’ στο στενό του όρους Άμανος και Αλεξανδρέττας στις Κιλίκιες Πύλες (J.B. D’ Anville, 1697 – 1782) και για την μάχη στον Γρανικό ποταμό κατά των Περσών (334 π.Χ.). Στη μάχη αυτή αναφέρεται και γίνεται μνεία παραδειγματικής εικόνας νεανικής τόλμης και ορμής του Μεγάλου Αλεξάνδρου να διαβεί «ουχί απλούν ρύακα» αλλά ορμητικό χείμαρρον, εμιμήθησαν οι στρατιώτες καίτοι διέμειναν εντός του ποταμού ολόκληρον ημέραν «υπέρ τον ομφαλόν επιβαίνοντος του ύδατος».

Εξ’ ίσου διδακτική και παραδειγματική είναι η σπάνια χαλκογραφία (Ludovico Burnacini, 1636 – 1707), η οποία απεικονίζει τη συμφιλίωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πνεύμα μεγαλοφροσύνης το οποίο επέδειξε προς τον ηττηθέντα αντίπαλο του Βασιλιά Πώρο κατά τη μάχη στο ποταμό Υδάσπη (326 π.Χ.) παρ’ ότι ο Βασιλιάς Πώρος είχε παρατάξει πανίσχυρο στρατό, ενισχυμένο από στρατιωτικό τμήμα αποτελούμενο από 200 ελέφαντες, πρωτόγνωρο πολεμικό σχήμα για την εποχή του.

Η θεά Αθηνά κυκλωμένη από σύννεφα και εγνωσμένη προστάτιδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρακολουθεί τη μάχη και τον θρίαμβο του και επιβραβεύει τη μεγαλοσύνη του και τη στρατηγική του επινοητικότητα και προνοητικότητα, όπου χρησιμοποιώντας το σώμα των βηματιστών και ημεροδρόμων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη παγίδευση και κατανίκηση του στρατού του Πώρου.

Υπέρτερων τίτλων θεωρούνται επίσης, οι περίτεχνες και εξαίσια διακοσμημένες χαρτογραφικές απεικονίσεις της Μακεδονίας (J. Lauremberg, 1590 – 1658), Macedonia Alexandri Patria, που χαρακτηρίζουν την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία ως το «Σπίτι του Μεγάλου Αλεξάνδρου» καθώς επίσης των εκστρατειών και των μαχών του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ιουλίου Καίσαρα, οι οποίοι χαρακτηρίζονται και κατατάσσονται από κοινού από διαπρεπείς και διακεκριμένους ιστορικούς και επιστήμονες χαρτογράφους ως οι Επιφανέστεροι Στρατηλάτες της Ιστορίας. Conquests of Alexander and Julius Caeser (A.H. Dufour, 1795 – 1865).

Μεγάλος αριθμός επιστημόνων, ιστορικών, λόγιων διανοητών, ερευνητών, χαρτογράφων και γεωγράφων έχει κατά διαστήματα καταγράψει και εγκωμιάσει τον διαχρόνιο απόηχο της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις ιστορικές πραγματείες «Στο διάβα του σμίγουν οι αιώνες και μετρούν το πελώριο ανάστημά του» λειτουργούν με διδακτικό και παραδειγματικό χαρακτήρα για την διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Μυθολογίας σε Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς επίσης της Ευρώπης και της Αμερικής.

Σε πολλά σχεδιάσματα μαχών και εκστρατειών τα τοπωνύμια φέρουν τις ελληνικές και ρωμαϊκές ονομασίες όπως αναφέρονται από τον Όμηρο, Βιργίλιο, Οβίδιο, Λουκιανό, Πλούταρχο, Ξενοφώντα.

Αξιοθαύμαστο και συνάμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η έκδοση της «Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου» από τον Ρωμαίο Ιστοριογράφο Quintus Curtius Rufus (1ος αιώνας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), στον οποίο βασίζεται ο αρχαιότερος χάρτης Γαλλικής παραγωγής, Jean Blanchin (1590 – 1650, Paris 1629) “L’ Alexandre Francois, image de lafortune et de la vaillance a ala noblasse Francois ou l’ histoire de Quintius des faites d’ Alexandre de Grande” ο οποίος περιγράφει τις εκστρατείες και την Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παρουσιάζει τον Αλέξανδρο ως παραδειγματικό πρότυπο για την τάξη των Γάλλων ευγενών και προβάλλεται ο Μακεδόνας Στρατηλάτης ως ιδανικό πρότυπο – σύμβολο για την νεολαία και την άρχουσα τάξη της Γαλλικής κοινωνίας.

Ως επίλογο αυτής της σύντομης πραγματείας, επέλεξα τους εξαίσιους στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη όπως αναφέρονται με μοναδική πρωτοτυπία ποιητικής ευαισθησίας στο σε κάθετη ακροστιχίδα ποιητικό έργο του Καθηγητού Σταμάτιου Γεωργούλη:

Εμείς οι Αλεξανδρείς, οι Αντιοχείς, οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι επίλοιποι Έλληνες Αιγύπτου και Συρίας κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι με τες εκτεταμένες επικράτειες, με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.

Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά

Ως μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ως τους Ινδούς.

Κωσταντίνος Καβάφης


Πηγή κειμένου : Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός <fsparnassos.info@gmail.com>

Επεμέλεια Ανάρτησης : Αργύρης Τασιόπουλος

ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

H πολυτελής φιλοξενία δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στην κατηγορία
επαγγελματιών και τουριστών (business and pleasure) με υψηλά εισοδήματα, οι οποίοι
επιθυμούν να απολαύσουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια
επαγγελματικών ταξιδιών ή διακοπών.

Αναφέρεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Aθήνα, Θεσσαλονίκη, και σε επιλεγμένους
προορισμούς που διαθέτουν τις ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις
ανάγκες του απαιτητικού αυτού κοινού για την ασφαλή μετακίνηση και την ήσυχη διαμονή
τους, όταν πρόκειται για διάσημους επιχειρηματίες, που συνοδεύονται συνήθως από την
οικογένειά τους.

H Ελλάδα διαθέτει αρκετές ξενοδοχειακές υποδομές, σε αρκετούς προορισμούς για τη
διαμονή και την εξυπηρέτηση της απαιτητικής αυτής κατηγορίας τουριστών, ενώ υπάρχει
και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για αγορά, ενοικίαση και
ανακαίνιση ακινήτων, με κυρίαρχο στόχο την πολυτέλεια, τάσεις οι οποίες αναπτύσσονται
ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο. H βιοαρχιτεκτονική και οι πρωτοβουλίες των ξενοδοχείων
να αντισταθμίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν μερικά από τα κύρια
προαπαιτούμενα ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης
των τουριστικών επιχειρήσεων.

Πηγή : bluebirds.gr


Οι ταξιδιώτες πολυτελείας επιθυμούν επιπλέον ατομικό χώρο και μεγαλύτερη απόσταση
από τους άλλους επιβάτες, όπως σε σαλόνια αεροδρομίου, καμπίνες πρώτης θέσης,
μεγαλύτερες θέσεις business class, ενώ κάνουν την πτήση ακόμη και με ιδιωτικό τζετ ως
εμπειρία πολυτελείας.

H πολυτελής φιλοξενία έχει προοδευτική άνοδο, καθώς οι επόμενες γενιές ταξιδιωτών που
θα κυριαρχήσουν στο μέλλον είναι οι Gen Y και Gen Z, που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και
2012, και θα αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών και ειδών
πολυτελείας έως το 2030. Αυτοί οι νέοι καταναλωτές έχουν διαφορετική αντίληψη της
πολυτέλειας από τις παλαιότερες γενιές, αξιοποιώντας περισσότερο τις εμπειρίες
πολυτελείας για να απολαύσουν την αυθεντικότητα ως μία από τις πιο σημαντικές
προκλήσεις της πολυτελούς φιλοξενίας, ενώ συγχρόνως αναμένουν από τα πολυτελή
ξενοδοχεία να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν στις προσωπικές ανάγκες τους.
H προσωπική ολοκλήρωση και η αυτοβελτίωση που επιτυγχάνονται μέσα από τέτοιες
εμπειρίες αποτελούν πλέον προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες πολυτελείας και ένα από τα
megatrends που εμβαθύνουν και αναζητούν νέες εμπειρίες, αναδεικνύοντας τον όρο
transformative travel σε σημείο αναφοράς για την τουριστική βιομηχανία στο
μεταβαλλόμενο τοπίο των πολυτελών ταξιδιών.

Εισέρχονται δυναμικά στον τουρισμό και τα «επιπρόσθετα» (adds-ons), επιβάλλοντας το
modus operandi των τουριστικών επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία,
αναδιαμορφώνοντας στρατηγικούς σχεδιασμούς, συντονισμό και έλεγχο όλων των
ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων που άπτονται του τουρισμού πολυτελείας, με στόχο
την αποφυγή δυσφήμισης της χώρας, εφαρμόζοντας πάντα το δόγμα «valaue for money». H
αξία των ταξιδιών πολυτελείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθε σε 1,28 τρισ. δολ. Το 2022,
με προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης σε 7,7% το 2023-2030.

Πηγή : huffingtonpost.gr

H Ελλάδα, με το ιδανικό και μοναδικό βιοκλίμα της, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της
πολυτελούς φιλοξενίας και με yachts, αναβαθμίζοντας τους τουριστικούς λιμένες, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, με την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την
αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας.


Επιμέλεια Ανάρτησης (προσθήκη φωτογραφιών) Αργύρης Τασιόπουλος

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ

  • 2024.04.30
  • Γώργιος Γκόνης, Υπτγος (ΥΙ), ε.α

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ
ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Συγραφείς: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ Ε. ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Φ. ΓΚΟΝΗΣ
ΣΤΟ 7 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ (8-10 Μαρτίου 2024)
Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι

Ξεχωριστή για εμένα η τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας!
Ευχαριστίες και έπαινοι αρμόζουν στην Πρόεδρο και στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για την συμπερίληψη του θέματος της βιβλιοπαρουσίασης στο πρόγραμμα.
Εκφράζω ιδιαίτερες ευχαριστίες στον φίλο Αρχιπλοίαρχο Αριστείδη Διαμαντή και στον πολυγραφότατο συνάδελφο Λάζαρο Βλαδίμηρο που μου εμπιστεύθηκαν την παρουσίαση
του πονήματός των.

Πριν αναφερθώ σε όσα έμαθα, διαβάζοντας το βιβλίο, για την χαρισματική προσωπικότητα του Στέφανου Ζωγραφίδη, οφείλω να σταθώ στους συγγραφείς. Στους δύο εκλεκτούς συναδέλφους μας. Ασφαλώς δεν είμαι ο κατάλληλος και θα ξέφευγε από τον σκοπό της παρουσίασης η συνολική αποτίμηση του συγγραφικού –και όχι μόνον-έργου τους.
Οφείλω όμως να κρίνω την συγκεκριμένη προσπάθεια. Η μεθοδολογία και οι ικανότητες που αναδύονται και τεκμαίρονται, μέσα από τις γραμμές του βιβλίου, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της άρτιας επαγγελματικής επιστημονικής έρευνας που επιπρόσθετα διαποτίζεται από το πάθος, τον
οίστρο και την ανιδιοτέλεια που χαρακτηρίζει κάθε ικανό ερασιτέχνη.

Το αποτέλεσμα που προέκυψε θα κριθεί από τον αναγνώστη, από εσάς, όταν το μελετήσετε. Εκείνο που σίγουρα θα πρέπει να τονισθεί είναι ότι για να γραφτεί αυτό το βιβλίο χρειάσθηκε εκτεταμένη και επίπονη βασική έρευνα στις πηγές. Απαιτείται γνώση, υπομονή, μεθοδολογία. Απαιτείται έλεγχος και κριτική ικανότητα για αξιολόγηση και συγκριτική επιβεβαίωση. Και μόνον από τον πίνακα των περιεχομένων, τις εκτεταμένες βιβλιογραφικές αναφορές και την πλούσια παράθεση αυθεντικών κειμένων και φωτογραφιών, αναδεικνύεται ο κόπος και το χάρισμα των συγγραφέων.
Αξίζουν θαυμασμού και επαίνων!


Ιδιαίτερα εύστοχα και επαινετικά, ο Διευθυντής Υγειονομικού Υποναύαρχος κ. Αντώνιος Παπαγεωργίου, προλογίζοντας το βιβλίο, χαρακτηρίζει τους συγγραφείς ως «οτρηρούς ερευνητές»!
Την ουσία όμως του βιβλίου δεν θα την βρούμε στις ικανότητες των συγγραφέων και στις λεπτομέρειες της αφήγησης. Την ουσία του βιβλίου θα την αντιληφθούμε αν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα:

Γιατί έκαναν αυτή την προσπάθεια;
Γιατί έγραψαν αυτό το βιβλίο;

Οι ίδιοι μας δίνουν τις απαντήσεις τους. Εκείνο που προσωπικά θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι κύρια στόχευση του βιβλίου είναι η αναζήτηση και προβολή προτύπου. Η ισοπεδωτική και εικονοκλαστική εποχή μας, για να έχει ελπίδες ανάκαμψης, έχει ανάγκη προβολής προτύπων που θα εμπνέουν και θα φωτίζουν.


Ο Στέφανος Ζωγραφίδης ήταν πρότυπο γιατρού! Πρότυπο Στρατιωτικού Ιατρού! Και ως τέτοιο αναδεικνύεται στις γραμμές του βιβλίου. Το βιβλίο αυτό δεν είναι προϊόν ωραιοποίησης και εξιδανίκευσης, αλλά αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη καταγραφή της ζωής και δράσης ενός νέου γιατρού, στις αρχές του 20 ου αιώνα.


Γεννήθηκε στην Μιτζέλα ή αλλιώς Αμαλιάπολη του Αλμυρού Μαγνησίας το 1878. Ο Ιατροφιλόσοφος πατέρας του εγκαταστάθηκε, με την οικογένειά του, στα Πριγκιποννήσια, στη Χάλκη, σε θέσεις ευθύνης, στην διάσημη Σχολή της. Εκεί, ο μικρός Στέφανος, είχε την ευκαιρία να τύχη βασικής
εκπαίδευσης και παιδείας υψηλού επιπέδου, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πολυγλωσσία. Δηλαδή, αντικειμενικά τεκμαίρεται ότι, τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον, εκτός από τις γνώσεις και τις γλώσσες, είχε τις προϋποθέσεις και τα ερεθίσματα για να παγιώσει αρχές και αξίες που θα τον βοηθούσαν στη διαμόρφωση ακέραιου χαρακτήρα και προσωπικότητας. Αναμενόμενο επακόλουθο η ανάδειξη όλων των εγγενών πνευματικών του χαρισμάτων.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ το 1899, δυο χρόνια μετά τον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του ‘97.
Τότε, η εφημερίδα «Φωνή του Λαού», του Βόλου, της ιδιαίτερης πατρίδας του, έγραψε: «Εν τω προσώπω του κ. Ζωγραφίδη η επιστήμη του Ασκληπιού, αποκτά μύστην τέλειον πολλά υπέρ ταύτης υποσχόμενον…»


Πράγματι, ο Ζωγραφίδης ανεδείχθει άξιος μύστης και θεράπων της Ιατρικής επιστήμης. Το γεγονός ότι παρά το βραχύ του βίου του, πέθανε σε ηλικία 29 ετών, άφησε τέτοιο ανθρώπινο και επιστημονικό αποτύπωμα, που να αξίζει διερεύνησης και σχολιασμού σήμερα, μετά από 120 έτη, μαρτυρά το μέγεθος της χαρισματικής του προσωπικότητας.


Δύο χρόνια μετά την λήψη του πτυχίου του, κατετάγη στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, το 1901, ως Ανθυπίατρος. Η ναυτοσύνη του και το βαθύτατο αίσθημα ευθύνης τον οδήγησαν, πολύ νωρίς, στην σύνταξη εγχειριδίου περί «Ναυτικής Υγιεινής και συναφών ζητημάτων», που εκδόθηκε από το Υπουργείο Ναυτικών. Για την συγγραφή του εγχειριδίου στηρίχθηκε σε εκείνο του Γαλλικού Ναυτικού, του Αρχιάτρου Ζυλ Ροσάρ. (Jules Rochard). Προσέθεσε όμως τα σημαντικά κεφάλαια για την Νόσο των Δυτών, τον τρόπο απολύμανσης των πλοίων και τα μέτρα προστασίας από νόσους των θερμών χωρών. Επίσης προσέθεσε σημειώσεις για τα πλωτά νοσοκομεία και την λειτουργία της υγειονομικής υπηρεσίας σε περίοδο πολέμου. Το βιβλίο αυτό δεν υστερούσε σε σύγκριση με το αντίστοιχο του οργανωμένου και πανίσχυρου Βρετανικού Ναυτικού. Στην βιβλιοκριτική της εποχής διαβάζουμε «…το έργον πληροί μέγα κενόν υφιστάμενον εν τη χώρα ημών και έσται πολύτιμον εις τε το ημέτερον πολεμικόν ναυτικόν ως και εν γένει εις τους ναυτιλλομένους δι’ όπερ πολλών επαίνων άξιος εστίν ο φιλοπονώτατος συγγραφεύς».


Είναι φανερό ότι με την κατάταξή του στο Ναυτικό, αντιλαμβανόμενος την ευθύνη της αποστολής του, και με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, εργάσθηκε πέρα και πάνω από το αναμενόμενο για έναν αρχάριο γιατρό και νεαρό αξιωματικό.


Συμμετείχε στις αποστολές υποστήριξης των Ελλήνων σπογγαλιέων, με το πλοίο «Κρήτη», στα παράλια της Αφρικής, όπου λειτουργούσε και πρόσκαιρο νοσοκομείο. Η διετής και πλέον συμμετοχή του ήταν ουσιώδης στην φροντίδα των δυτών. Θαυμαστή όμως απεδείχθη και η ιατρική επιστημονική διερεύνηση και κατανόηση της Νόσου των Δυτών. Έτσι, το 1906, στο 5 ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, παρουσίασε εργασία με τίτλο «Συμβολή εις το ζήτημα της λεγομένης Νόσου των Δυτών».

Μέσα από κλινικές παρατηρήσεις σε νοσούντες, μέσα από νεκροτομικά ευρήματα και μέσα από ιστολογικά παρασκευάσματα νωτιαίου μυελού θανόντων, κατέληγε σε ουσιώδη και πρακτικά συμπεράσματα.

  • Η χορήγηση οξυγόνου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
  • Η βραδεία και σταδιακή αποσυμπίεση είναι ο τρόπος πρόληψης της νόσου.

Οι σχετικές μελέτες του δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα Γαλλικά και Αγγλικά Ιατρικά περιοδικά και έτυχαν διεθνούς αποδοχής και αναγνώρισης. Στις μελέτες αυτές υπήρξαν διαχρονικές αναφορές από πολλούς ερευνητές. ( citations)
Είναι φανερό ότι ο νεαρός Ζωγραφίδης έβαζε τις πρώτες βάσεις για την ανάπτυξη της ειδικότητας της Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής στη Χώρα μας. Ακόμη και σήμερα, μεγάλα Κέντρα Υπερβαρικής και Καταδυτικής Ιατρικής, όπως εκείνο στο San Diego, αναφέρονται με θαυμασμό στις πρωτοποριακές παρατηρήσεις και μελέτες του.


Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το ερέθισμα, η ευκαιρία, δόθηκε-προέκυψε στον Ζωγραφίδη για να ασχοληθεί με το θέμα της νόσου των δυτών, επειδή το τότε Πολεμικό Ναυτικό μετέβαινε στα βόρεια παράλια της Αφρικής, για να προστατεύσει και να συνδράμει ποικιλοτρόπως τους Έλληνες σπογγαλιείς. Φανταστείτε, η πρόσφατα ηττημένη Ελλάς παρείχε προστασία στους Έλληνες σπογγαλιείς από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που ήταν ακόμη υπό τον Οθωμανικό ζυγό. Δηλωτικό του αδάμαστου ελληνικού πνεύματος και της ναυτικής αλληλεγγύης.

Το ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα του Ζωγραφίδη, βοηθούμενο από την γλωσσομάθειά του, τον έφερε αρκετές φορές στο Βρετανικό Ναυτικό Νοσοκομείο της Μάλτας. Αντικείμενο μελέτης οι νοσούντες από τον πυρετό της Μεσογείου. Έτσι, το 1903 και 1904 στο Πανελλήνιο Ιατρικό
Συνέδριο, έκανε ανακοινώσεις για το πυρετό της Μάλτας οι οποίες και δημοσιεύθηκαν σε έγκριτο Γαλλικό Ιατρικό περιοδικό. Τελικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, για την νόσο από το βακτήριο της Βρουκέλλας, επεκράτησε ο όρος Μελιταίος Πυρετός, από το όνομα της αρχαίας πόλης Μελίτη της Μάλτας.

Επίσης ο Ζωγραφίδης, ως ειδικός γραμματέας του «Συλλόγου Περιστολής Ελωδών Νόσων», υπό τον Καθηγητή και πρώην Στρατιωτικό Ιατρό Κωνσταντίνο Σάββα, μετέφρασε το έργο: “Προφύλαξις από των ελωδών πυρετών δια της καταστροφής των κωνώπων» του νομπελίστα Σκωτσέζου καθηγητή Sir Ronald Ross. Η εκστρατεία ενημέρωσης, συνοδευόμενη με την διανομή του βιβλίου, αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της ελονοσίας στη χώρα μας. Βέβαια ο Ζωγραφίδης δεν ήταν μόνον πρωτοπόρος για την Νόσο των Δυτών και για τον Μελιταίο Πυρετό. Η πολύπλευρη προσωπικότητά του και η γλωσσομάθειά του εκδηλώθηκαν ποικιλοτρόπως με στόχο την Ιατρική πρόοδο και κοινωνική διαφώτιση και αναβάθμιση. Δεν είναι τυχαία η θαρραλέα και μπροστά από την εποχή του παραίνεση-προσταγή: «κυρίαι και κύριοι, μορφώσατε την γυναίκα, όσον μορφώνετε και τον άνδρα»!


Από τα φοιτητικά χρόνια αρθρογραφούσε στην Φωνή του Λαού, της Μαγνησίας με αισθητικά δοκίμια και χρονογραφήματα.
Υπήρξε λάτρης των εικαστικών και της αισθητικής καθώς και οπαδός της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας. Οι θέσεις του για την ανάγκη ύπαρξης «Λαϊκής Πινακοθήκης» και οι σχολιασμοί
του για «το γυμνόν εν τη τέχνη», μαρτυρούν το πόσο μπροστά από την εποχή του, σκεπτόταν και ενεργούσε.


Πριν την κατάταξή το στο ναυτικό δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Φυσιογνωμία και Φυσιογνωμική», για την οποία ο εκδότης του περιοδικού Ιατρική Πρόοδος, σχολίασε: «μονογραφία αξιανάγνωστος, γεγραμμένη με ικανήν χαριτολογίαν όσον και επιστημονικό πνεύμα….».


Υπήρξε βασικός συνεργάτης και συντάκτης του 15νθημέρου περιοδικού «Ιατρικός Μηνύτωρ», με κύρια θέματα Στρατιωτική και Ναυτική Ιατρική.


Η γλωσσομάθεια του και ο ζήλος του τον οδήγησαν σε μεταφράσεις σπουδαίων ξένων συγγραμμάτων, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο τους με δικές του εύστοχες παρατηρήσεις – προσθήκες.

«Tα κατά συνθήκη ψεύδη του καθ’ ημάς πολιτισμού» του διάσημου, εβραϊκής καταγωγής, Αυστριακού γιατρού – κοινωνιολόγου, Νορντάου (Nordau), ήταν από τις πρώτες εμβληματικές του μεταφράσεις. Στο σημαντικό αυτό έργο, του οποίου υπήρξαν πολλές επανεκδόσεις, θίγονται πολλά κοινωνικά και ιατρικά θέματα. Αναγνωρίζεται ο ρόλος της κληρονομικότητας και αναζητείται η ευγονική. Για τον ελληνικό λαό, ο Νορντάου σχολιάζει: «έχει υπέρ αυτού το δαιμόνιον, τα δίκαια και την αμάραντον ζωτικότητα».


Σημαντική ήταν και η μετάφραση από τα Γαλλικά της μονογραφίας του Νικολάου Καλλικούνη, περί
«ορροθεραπίας». Πολλά ήλπισαν οι τότε ιατροί, και ο Ζωγραφίδης μαζί, στην εφαρμογή της ορροθεραπείας. Μην ξεχνάμε ότι τότε δεν υπήρχαν αντιβιοτικά. Εκείνο που σίγουρα έμεινε, από εκείνες τις έρευνες, ήταν η κατανόηση ότι υπάρχουν τοξίνες, αντιγόνα, αντιτοξίνες, αντισώματα, και αυτοκυτταροτοξίνες, αυτοαντισώματα, που κυκλοφορούν στον ορό, καθώς και ότι υπάρχει ανάμνηση νόσησης. Αυτό που ονομάσθηκε αργότερα, ανοσολογική μνήμη.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η μετάφραση του βιβλίου: «Ιατρού εξομολογήσεις. Λάθη και απροσεξίαι των ιατρών» του Ρώσου αντικαθεστωτικού Ιατρού Βερεσάιεφ, το οποίο βέβαια μεταφράστηκε και σε πολλές άλλες γλώσσες, με ποικιλότροπες επιδράσεις.

Η μετάφραση του βιβλίου, 400 σελίδων, του Γερμανού Ιατρού Λέσσερ για τα αφροδίσια νοσήματα ήταν, για τότε, πρακτική αναγκαιότητα. Μην ξεχνάμε επίσης ότι στις αρχές του 20 ου αιώνα υπήρξε
μεγάλο ενδιαφέρον και άνθιση στους τομείς της νευρολογίας, της ψυχιατρικής και ψυχολογίας. Ο Ζωγραφίδης δεν θα μπορούσε να υστερήσει. Έχοντας μελετήσει το έργο του Γερμανού καθηγητή Έρμπ, και όχι μόνον αυτό, προχώρησε το 1902 στην έκδοση του βιβλίου «Υγιεινή των Νεύρων και των Ψυχικών λειτουργιών». Το βιβλίο αυτό, που προλόγισε ο ίδιος ο Γερμανός καθηγητής, αποτελεί αξιόλογο ιατρική, κοινωνιολογική και ανθρωπολογική μελέτη, εστιάζοντας τόσο στις κληρονομικές όσο και στις περιβαλλοντολογικές παραμέτρους.


Όλα τα παραπάνω, και όχι μόνον αυτά, πρωτότυπα και σημαντικά, τα έκανε σε μόλις οκτώ χρόνια Ιατρικής δράσης, με τις δυσκολίες και τα πενιχρά μέσα εκείνης της εποχής. Είναι εντυπωσιακό ότι στο βιβλίο για το οποίο μιλάμε, παρατίθεται κατάλογος της επίσημης εργογραφίας του Στέφανου Ζωγραφίδη, που όπως θα δείτε, φθάνει στον αριθμό 81.

Δυστυχώς, ο λαμπρός αυτός Ιατρός του Ναυτικού, με το ανήσυχο, άοκνο, δημιουργικό πνεύμα προσφοράς και επιστημονικής αναζήτησης, έφυγε νωρίς. Το 1907, σε ηλικία 29 ετών, πέθανε στην Ρώμη, καθ΄οδόν προς την Ελλάδα, ύστερα από την συμμετοχή του στο Διεθνές Συνέδριο Φυσιολογίας στη Χαϊδελβέργη. Στη Γερμανία είχε μεταβεί με έξοδα της κυβέρνησης. Μίλησε στα Γερμανικά, για την νόσο των δυτών και με τίτλο «περί του αέρος εις το αίμα». Αιτία θανάτου: Ο τοπικός τύπος του Βόλου έγραψε:

«Τηλεγραφούν εκ Ρώμης ότι απεβίωσεν εκεί ο υπίατρος του Βασιλικού Ναυτικού μας Στέφανος Ζωγραφίδης καταγόμενος εκ Νέας Μιτζέλης, όστις προσεβλήθη εκ μελιταίου πυρετού, απολήξαντος εις φυματιώδη κατάστασιν». Είναι φανερό και ειρωνεία της τύχης ότι ο σπουδαίος αυτός γιατρός, υπήρξε θύμα της νόσου που προσπάθησε να κατανοήσει και να θεραπεύσει!

Τελειώνοντας, και για να έλθουμε πιο κοντά στις μέρες μας θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα μικρό αλλά εμβληματικό βιβλίο του Καθηγητή Ιατρικής Σπύρου Δοξιάδη που κυκλοφόρησε το 1990 με τίτλο «Ο ρόλος του γιατρού στην κοινωνία». Σε αυτό, ο σημαντικός αυτός Έλληνας καθηγητής
προβάλλει τον γιατρό ως θεραπευτή, ως ερευνητή, ως παιδαγωγό και ως πνευματικό άνθρωπο.
Χωρίς καμιά αμφιβολία, ο Ζωγραφίδης πληρούσε, και με το παραπάνω, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως διαχρονική ηθική παρακαταθήκη.

Επιπρόσθετα, ο Ζωγραφίδης, με την κατάταξή του στο Ναυτικό απέδειξε έμπρακτα την φιλοπατρία του, μη ακολουθώντας τον εύκολο δρόμο της επαγγελματικής ιατρικής καριέρας.
Σίγουρα με τον πρόωρο θάνατό του, ο ίδιος δεν πρόφθασε να χαρεί τις ομορφιές και ηδονές της ζωής, αλλά και η πατρίδα μας, όπως και η Ιατρική, έχασαν έναν ταλαντούχο άνθρωπο που πολλά θα μπορούσε να προσφέρει.


Στις σελίδες αυτού του καλαίσθητου και ευανάγνωστου βιβλίου, μπορείτε να διαβάσετε και να αντιληφθείτε πολύ περισσότερα, τόσο για τον συγκεκριμένο γιατρό, όσο και για το επίπεδο της τότε ιατρικής και της λειτουργίας των υπηρεσιών και της κοινωνίας. Τα πολλά και αυθεντικά παραθέματα, τα οποία εμπλουτίζουν το βιβλίο, αποτελούν αδιάσειστα τεκμήρια της ακρίβειας των γραφομένων.

Το εύγε στους συγγραφείς και στον εκδοτικό οίκο θα γίνει έμπρακτο αν από αύριο, το βιβλίο αυτό, θα κοσμεί την βιβλιοθήκη σας.
Ας είναι καλοτάξιδο!
Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Φ. ΓΚΟΝΗΣ
Χειρουργός- Υποστράτηγος(ΥΙ) ε.α.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΔ

  • – 2024.04.10
  • – ΔΣ/ΕΕΥΕΔ

Το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για έναρξη διαδικασιών που στοχεύουν στην ενοποίηση του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ενοποίηση αφορά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και το Υγειονομικό Προσωπικό. Ενδεικτικά δημοσιεύματα παρατίθενται στο τέλους του παρόντος άρθρου. Η ΕΕΥΕΔ επιφυλάσεται, δεν έχει ενημέρωση , πιθανόν σε μερικά από αυτά να υποκρύπτουν και “πoλιτικά παιχνίδια” ή ιδιοτελή συμφέροντα.

Η ΕΕΥΕΔ είναι αποδέκτης των ανησυχιών των Μελών της και ευρύτερα Στελεχών των ΕΔ, δεδομένου ότι τα θέματα περίθαλψης αγγίζουν όλους. Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης, δημιουργεί την αίσθηση ότι μελετάται το θέμα από κάποια επιτροπή, χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση και ότι θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Λόγω έλλειψης τεκμηριωμένων πληροφοριών, η ΕΕΥΕΔ αδυνατεί να πάρει θέση στο θέμα και περισσότερο να προβάλει εισηγήσεις.

Το ΔΣ/ΕΕΥΕΔ που συγκλήθηκε τη 9 Απρ. 2024 αποφάσισε :

  • Να προβάλει στην ιστοσελίδα μας το όλο θέμα.
  • Να καλέσει τα Μέλη να μοιραστούν μαζί μας την όποια πληροφόρηση διαθέτουν καθώς και , προτάσεις – εισηγήσεις.
  • Κάθε Μέλος μπορεί να δηλώνει αν επιθυμεί να δημοσιευθεί η εισήγησή του, με εμφανές ή όχι το ονοματεπώνυμο του, ή να κρατηθεί για χρήση από επιτροπή αξιολόγησης της ΕΕΥΕΔ για την διατύπωση της τελικής εισήγησής μας, ανάλογα πορεία του θέματος.
  • Το θέμα να κρατηθεί στην κορυφή της θεματολογίας της Ιστοσελίδας με διαρκή ενημέρωση – επικαιροποίηση.
  • Να ζητήσουμε από την υπηρεσία για τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Δεσμευόμαστε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα ως ΕΕΥΕΔ μόλις ενημερωθούμε και λάβουμε τις απόψεις – εισηγήσεις των Μελών μας.

Ενδεικτικά δημοσιεύματα:

  1. Militaire : Ψεύδη, τρελά και…απόρρητα για την ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων! Έγγραφα φωτιά για τις σαρωτικές αλλαγές!
  2. Militaire : Μυστική» σύσκεψη για τα στρατιωτικά νοσοκομεία με το ΓΕΝ να δείχνει εμπράκτως τη διαφωνία του στην ενοποίηση τους
  3. Militaire : Αντιδράσεις για τη μυστική σύσκεψη για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
  4. Kranos : https://www.kranosgr.com/στη-βουλή-η-ενοποίηση-του-υγειονομικο/
  5. Army Voice News : ΠΟΕΣ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία