- 2022.01.06
- Τερψίδης Κων/νος , Γεν. Αρχικτηνίατρος
1. Η ιστορία της Κτηνιατρικής Επιστήμης ξεκινά από τους κλασσικούς χρόνους με το Σώσανδρο. Η σύνδεσή της με το Στράτευμα κορυφώθηκε στη Ρωμαϊκή περίοδο ενώ στην εποχή του Μ. Κωνσταντίνου διέπρεψε ο Άψυρτος ο Κλαζομένιος (300 μ.Χ.), διάσημος στρατιωτικός ιππίατρος με βαθμό ανώτατου αξιωματικού, θεωρούμενος και ως πατέρας της Στρατιωτικής Κτηνιατρικής.
2. Με την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους εμφανίστηκε ο πρώτος στρατιωτικός κτηνίατρος Βαυαρός Χορς, ως ιππίατρος Συντάγματος Λογχοφόρων Ιππέων, το 1832.
3. Για την κτηνιατρική υποστήριξη, που αφορούσε βασικά τα ιπποειδή του Στρατεύματος, προβλεπόταν διάφορες μορφές κεντρικής διεύθυνσης και οργάνωσης (όπως εισηγητής Ιππιατρικής στο Υπ. Στρατιωτικών, Δνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας στη Γενική Διοίκηση Στρατού, Δνση Κτηνιατρικού Τμήματος στο Ιππικό). Η ολοκλήρωση έγινε με τη μορφή Κτηνιατρικού Σώματος από το 1923 και μάλιστα με διεύρυνση από το 1945 ως Σώματος Κτηνιατρικού και Ιππωνιών (δηλ. προμήθειας μονόπλων), που διατηρήθηκε μέχρι το 1969.
4. Το 1969 το Σώμα Κτηνιατρικού και Ιππωνιών (ΣΚΙ), συγχωνεύτηκε με το Υγειονομικό Σώμα.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ
5. Η συντήρηση και περίθαλψη των μονόπλων, υπήρξε η αρχική και για πολλές δεκαετίες η μόνη κύρια αποστολή της Κτηνιατρικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας.
6. Στοιχεία της αποστολής για την Κτηνιατρική Δημόσια Υγεία πρωτοεμφανίστηκαντο 1887 με το σύγγραμμα Κρεοσκοπίας, του επιφανούς Στρκού Κτηνιάτρου Γεωργίου Πιλάβιου, που εκτός από θεμελιωτής της Στρκής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας υπήρξε και ιδρυτής της αντίστοιχης πολιτικής υπηρεσίας της χώρας.
7. Το 1904, ο κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Στρατεύματος, όρισε ως αντικείμενο δραστηριότητας «τα ζώα του Στρατεύματος και την εξέταση των τροφίμων».
8. Ο σπουδαίος ρόλος που διαδραμάτισαν τα μόνοπλα ζώα στους στρατιωτικούς αγώνες για την απελευθέρωση εδαφών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-13), στη Μικρασιατική εκστρατεία (1919-22), στο έπος του 1940-41 αλλά και στις επιχειρήσεις 1945-49, καθόρισε και τη συμμετοχή και το ρόλο της Στρκής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Κτηνιάτρων σε αυτούς.
9. Από το 1954 όμως οι στόχοι του ΣΚΙ διαφοροποιήθηκαν και ο έλεγχος των τροφίμων τέθηκε σε υψηλή προτεραιότητα.
10. Η εξέλιξη του ελέγχου τροφίμων και των νερών γενικά αλλά και των εργαστηρίων ειδικότερα υπήρξε ραγδαία και προσπέρασε σε πολλές περιπτώσεις τους στόχους των αντίστοιχων πολιτικών υπηρεσιών. Με τα Κινητά Βιολογικά Εργαστήρια (ΚΒΕ), από το 1953 διενεργούνταν επιτόπου στις Μονάδες, εργαστηριακές εξετάσεις σε τρόφιμα, νερό, παθολογικά υλικά και αντιμετώπιση επιδημιών κ.ά.
11. Η βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών της χώρας και η μηχανοκίνηση των μέσων, υποβάθμισε σημαντικά το ρόλο των μονόπλων, ώσπου το 1990 λήφθηκε από το ΑΣΣ απόφαση για την κατάργησή τους, κλείνοντας έτσι το μεγάλο αυτό κεφάλαιο για την Κτηνιατρική Υπηρεσία κύρια αποστολή της οποίας παρέμεινε ο έλεγχος των τροφίμων.
12. Το 1990 μετά από επανειλημμένες εισηγήσεις της Στρκής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, με απόφαση του ΑΣΣ καθιερώθηκε ο θεσμός των Στοιχείων Εκπαιδευμένων Σκύλων-Συνοδών για τη φύλαξη ευαίσθητων στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Το Κτηνιατρικό μεριμνά για την προμήθεια, την αναπαραγωγή και εκτροφή, την εκπαίδευση και τη νοσηλεία των σκύλων.
13. Η παροχή συμβουλών για τη διατροφή του στρατιωτικού προσωπικού αποτελεί σημαντικό τομέα της δραστηριότητας των Κτηνιάτρων, με σκοπό την καλύτερη ποιοτική σύνθεση του συσσιτίου, την παρασκευή και παράθεση των τροφίμων.
14. Η μελέτη θεμάτων Πολεμικών Χημικών Ουσιών (ταυτοποίηση, προφύλαξη και λήψη μέτρων προστασίας) είναι αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η Κτηνιατρική Υπηρεσία.
15. Τα θέματα προληπτικής ιατρικής και μέτρων καταπολέμησης ζωοανθρωπονόσων αποτελούν ένα ακόμη σπουδαίο τομέα συνεργασίας με το Ιατρικό τμήμα του Υγειονομικού
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ
16. Η αναπαραγωγή, εκτροφή, εκπαίδευση και η επιχειρησιακή αξιολόγηση στρατιωτικά εργαζόμενων σκύλων.
17. Η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε σκύλους των Μονάδων και δευτεροβάθμιας νοσηλείας αυτών στα Κτηνιατρικά Νοσοκομεία.
18. Η λήψη μέτρων για την αποτροπή εκδήλωσης μεταδοτικών νόσων, επιδημιών και ζωοανθρωπονόσων (λύσσα, εχινόκοκκος κλπ)
19. Ο υγειονομικός, τεχνολογικός και ποιοτικός έλεγχος των τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης, των ποτών και νερού που προορίζονται για τις ΕΔ, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθησήτους, από τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας μέχρι την κατανάλωση.
20. Η διενέργεια μελετών, ερευνών και ο σχεδιασμός συστημάτων διαχείρισης διασφάλισης ποιότητας, που σχετίζονται με τον έλεγχο τροφίμων, ποτών και νερού και τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών.
21. Η σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών και η παρακολούθηση της ποιότητας και της καταλληλότητας των ειδών διατροφής σκύλων και των πειραματόζωων.
22. Η εκπαίδευση και τεχνική κατάρτιση των συνοδών σκύλων και των βοηθών κτηνιάτρων.
23. Η σύνταξη τεχνικών οδηγιών για τη διενέργεια απεντομώσεων.
24. Η μελέτη αντικειμένων ΠΧΟ και η συνδρομή στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων προκαλούμενων από βιολογικούς και χημικούς ρύπους.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
25. Η επίτευξη αυτοδυναμίας σε σκύλους εργασίας από το πρόγραμμα αναπαραγωγής και η ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων σκύλων εκτός αυτής της ασφάλειας.
26. Η συνεχής αναβάθμιση των Στρκών Κτηνιατρικών Εργαστηρίων με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και διαγνωστικών μεθόδων που αφορούν την τεχνολογία, την υγιεινή και την ποιότητα των τροφίμων.
27. Η ευρεία ενημέρωση σε θέματα υγιεινής και ορθού χειρισμού των τροφίμων, καταρχήν του προσωπικού που έχει άμεση σχέση και κατόπιν των μικρών ηγητόρων, αποτελούν στόχους με κοινωνικές προεκτάσεις.
.
2 thoughts on “1832-2022, 190 XRONIA ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡAΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ”
Comments are closed.