ΕΕΥΕΔ 10 ΑΠΡ. 2022
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο Συνάδελφος Δημήτρης Μπούκης δώρισε μια σειρά Βιβλίων στην Βιβλιοθήκη της ΕΕΥΕΔ. Μεταξύ αυτών είναι το “ Ταξίδι στη ζωή μας” . Ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το έχουμε την αίσθηση ότι ταξιδεύουμε και εμείς μαζί του. Ίσως συναντήσουμε γνωστούς μας συναδέλφους, ίσως ανακαλύψουμε ότι βιώσαμε τις ίδιες καταστάσεις και προβληματισμούς με τον συγγραφέα. Θα δούμε την εικόνα της Σχολής, του Πανεπιστημίου στην αρχή της δεκαετίας 1960, θα μάθουμε για την διαβίωση των Μαθητών τα χρόνια εκείνα και αναπόφευκτα θα κ΄άνουμε τις δικιές μας συκρίσεις.
Μέσα από το βιβλίο του, τον γνωρίζουμε καλύτερα έτσι που στο τέλος παύει να είναι απλά ένα όνομα, γίνεται ο συμμαθητής, ο συνάδελφος, ο γιατρός που “ζήσαμε” μαζί του έστω και αν δεν συνέπεσαν οι δρόμοι μας.
Αντί άλλης παρουσίασης ας αφήσουμε τον συγγραφέα να μας να μας μιλήσει για το Βιβλίο του :
“Στη ζωή τους όλοι οι άνθρωποι συναντούν δυσκολίες. Τίποτα δεν επιτυγχάνεται πιο δύσκολα από το πιο απλό. Αυτός ήταν κι ο λόγος που με ώθησε να γράψω για τη διαδρομή μας, ως στρατιωτικών γιατρών, από το άλφα μέχρι το ωμέγα, στο πέρασμα των πενήντα χρόνων, από την εισαγωγή μας στην ΣΙΣ, στις 29-10-1962. Αντίθετα με την εντύπωση που επικρατεί, πιστεύω ότι αυτό είναι άσκηση, που απαιτεί όχι ναρκισσισμό, αλλά μετριοφροσύνη και πραγματική αποστασιοποίηση από τον εαυτό μας. Στο τέλος αυτής της πορείας που ήταν χωρίς πολέμους μέχρι πρόσφατα και που η ζωή μάς δίδαξε ότι η πραγματική ανθρώπινη δύναμη προέρχεται από τη σιγουριά ότι είμεθα ελεύθεροι. Ελεύθεροι κάθε στιγμή, ώστε να μπορούμε ακόμη και να διαλέξουμε το δρόμο μας, ανάμεσα σε άπειρες δυνατότητες. Πιστεύω ότι τον καλόν αγώνα αγωνιστήκαμε, τους ηθικούς κανόνες τηρήσαμε και αξιωθήκαμε να τελευτήσουμε με υγεία τη στρατιωτική μας πορεία. Επιθυμία πλέον και προσδοκία μας είναι και του βιολογικού μας τέλους η κατάληξη σε ειρήνη να πραγματοποιηθεί. Η προσπάθεια αυτή έγινε με δέος για τα διαδραματισθέντα, μετά τα πρώτα δημοκρατικά βήματα της χώρας, την πορεία φτώχειας και δυσχερειών που μας υποχρέωσαν ν’ αφομοιώσουμε τις αρχές του υποτακτικού καλού στρατιώτη και να οδηγήσουμε το υγειονομικό της χώρας στον ύψιστο βαθμό, με παράλληλο το κύρος των προσωπικοτήτων. Τότε, αληθώς, οι στρατιωτικοί γιατροί ήσαν το παράδειγμα των επιδιώξεων των νέων της χώρας, αφού καταξίωσή τους και η κοινωνική τους θεώρηση, τους τοποθετούσε στην κορυφή.
Διαβάζοντας τα γεγονότα, θ’ αντιληφθούμε την πραγματική πορεία, θα την εκτιμήσουμε ανάλογα και θα τη σχολιάσουμε, προσπαθώντας φυσικά να κατανοήσουμε καλοπροαίρετα όλα όσα διαδραματίσθηκαν, άλλοτε γελώντας και άλλοτε προβληματιζόμενοι, αφού δούμε τα συμβάντα όπως έγιναν και θα τα εκτιμήσουμε στη διαδρομή τους ώστε ορθά να μπορούμε να πούμε, ότι αν αρχίζαμε νέοι ξανά, τους, πάλι θα επιδιώκαμε το αυτό.
Με αυτή την ικανοποίηση για όλα όσα συνέβησαν και τον χρυσό κανόνα του «προσπαθώ εργαζόμενος για το καλύτερο», ας γίνει αφορμή αυτή η εξομολόγηση και σ’ άλλους: να γράψουν ωραιότερα και καλύτερα για τα όσα γνώρισαν μέσα από την κοινή μας πορεία ώστε δια του παραδείγματος, να τ’ αφήσουμε παρακαταθήκη στους νεότερους για να μπορούν να καταφέρουν περισσότερα. Αφού αρχή τους θα είναι το σπαρτιάτικο πιστεύω: Εμείς θα γίνουμε πολύ καλίτεροι.”
Δημήτρης Μπούκης
Στρατιωτικός Γιατρός
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Περιγράφονται οι βλέψεις κι ο αγώνας για εισαγωγή στα ΑΕΙ των νέων της δεκαετίας του εξήντα. Τα χρόνια αυτά ήσαν δύσκολα και οι θέσεις περιορισμένες. Στην συνέχεια αναφέρονται διεξοδικά τα χρόνια σπουδών των μαθητών της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής [ΣΙΣ], μια κι αυτά αποτέλεσαν την βάση της παιδείας τους, ως στρατιωτικών και φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Χρόνια φτωχά και δύσκολα, αφού το οικονομικό ήταν το βασικό τους πρόβλημα και τα πολιτικά συμβάντα περίπλοκα με κατάληξη την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς. Στη συνέχεια αναφέρεται η πορεία της σταδιοδρομίας των στρατιωτικών γιατρών για την ολοκλήρωση των σπουδών τους και η πορεία τους μέχρι τη γνωσιακή τους ολοκλήρωση. Ακολουθείται βήμα βήμα η πορεία τους στο στράτευμα και τον επιστημονικό τομέα, μέχρι τη συνταξιοδότηση του γράφοντα, ώστε να κλείσει το ταξίδι στη ζωή, συμπληρώνοντας πενήντα χρόνια αγώνων και προσπαθειών, ως την καταξίωσή τους. Έτσι, κλείνει η πορεία τους με σκέψεις και προσδοκίες για το καλύτερο που μπορεί να πετύχει κάθε νέος με αρχές κι αγώνες, πετυχαίνοντας στην ζωή του, ώστε στο τέλος να βρεθεί στον κοινό τόπο της μετρημένης ολοκλήρωσής του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο ιατρός ακτινολόγος Δημήτρης Γ. Μπούκης γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο Μεσογείων Αττικής, το 1943. Μετά τις προπανεπιστημιακές του σπουδές, το έτος 1962, εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΣΙΣ).
Έλαβε την ειδικότητα ητα της Ακτινολογίας μετά την παρακολούθηση, για την ειδίκευσή του, στα Νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ, Αγιος Σάββας και Αγία Σοφία, των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, εξασκούμενος στην κλασική Ακτινολογία, στη Μαστογραφία και στους Υπερήχους σώματος. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Παθολογικής Ανατομίας [AFIP] των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα: Έρευνα του συνδρόμου GARDNER στην Ελλάδα.
Ως Στρατιωτικός γιατρός υπηρέτησε σε πολλές μονάδες του Στρατού Ξηράς και σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Υπήρξε βοηθός ακτινολογικού εργαστηρίου του 401 ΓΣΝΑ, Διευθυντής ακτινολογικού εργαστηρίου του 218 ΚΙΧΝΕ, επιμελητής του ακτινολογικού εργαστηρίου του 401ΓΣΝΑ και διευθυντής του γραφείου εκπαιδεύσεως της ΔΥΤ/ΓΕΣ, Αποστρατεύθηκε, ως υποψήφιος βουλευτής, μετά από αίτησή του, το 1989. Παράλληλα, διετέλεσε ειδικευμένος βοηθός στο ακτινολογικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και διευθυντής του ακτινολογικού εργαστηρίου του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.
Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Έχει μετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες, με θέματα της ειδικότητάς του, σε νοσοκομεία και ιατρικούς συλλόγους.
Από το 1978, διατηρώντας ιδιωτικό Ιατρείο, όπως και στον στρατό, άσκησε την ειδικότητα του ενόρκως και δεοντολογικά, στη Δράμα και στο Κορωπί Αττικής, όπου και διαμένει μέχρι σήμερα.
Τιμήθηκε από την πολιτεία τρεις φορές με εύφημη μνεία και τρεις φορές παρασημοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του ως στρατιωτικός γιατρός. Σήμερα τυγχάνει συνταξιούχος. Πλέον, δραστηριοποιείται στη συγγραφή λαογραφικών κειμένων και απομνημονευμάτων.
- ΑΩ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Αθ. Μιχάλη 19, Καλύβια Αττικής, 190 10 In.: 6932 616019, fax: 22990 26018, e-mail: aomegaekdoseis@yahoo.gr
- ISBN: 978-960-9484-3 1-2
- Δημήτριος Μπούκης
- Ταξίδι στη ζωή μας
- Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2012
- Εκτύπωση βιβλιοδεσία: Μ. Γουντής Δ.Ε. Εκδοτική επιμέλεια: Μιχάλης Πέτρος.
Παρουσίαση και επιμέλεια ανάρτησης από Τασιόπουλο Αργύρη, Γ.Γραμματέα ΕΕΥΕΔ.
Νίκος Παπαγιαννοπουλος says
Καλωσορίζουμε στην ΕΕΥΕΔ τον εκλεκτό Συνάδελφο κ. Δημήτρη Μπούκη
ευρέως γνωστό και αγαπητό απο πολλές τάξεις Συναδέλφων , λόγω της μακράς θητείας του στη ΔΥΓ/ΓΕΣ.
Τώρα τον γνωρίζουμε και από μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της πολύπλευρης δραστηριότητος του , αυτή του συγγραφέα !
Χαίρομαι που μέσω της Ενωσής μας, έχουμε την ευκαιρία να ξανασμιξουμε με Συναδέλφους που μας ενώνουν τόσα πολλά ! Μεγάλη η διάσταση της κοινής μοίρας μας, που βασίστηκε στα κοινά όνειρα και ιδανικά της νεότητας μας !
Πολύνα Μπούκη says
Αιώνια η μνήμη του……καλό τελευταίο ταξίδι ……
Πολύνα Μπούκη says
Αιωνια του η μνήμη…..Καλό τελευταίο ταξίδι…….Ο Δημήτριος Μπούκης απεβίωσε χθες 1/8/2022.