7 Απριλίου 2021 .
Συγγραφείς: Τσούσκας Ι, Αναστασιλάκης Χ, Σφίκας Γ, Γίντικας Σ, Σπυρόπουλος Π.
Είναι επαρκής η ακαδημαϊκή εκπαίδευση των μελλοντικών Υγειονομικών Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων μας, στην διαφρόντιση απωλειών υγείας στο πεδίο μάχης?
Στο ερώτημα αυτό απαντά η παρακάτω εργασία που παρουσιάστηκε στο 23ο συνέδριο της ΒΕΣΙ, στην Αττάλεια, το Μάιο το 2018. Αποτέλεσε την βάση στην οποία στηρίχθηκε η βραβευθείσα εργασία του 27ου ΙΣΕΔ. Σκόπιμο είναι ο αναγνώστης να ξαναδεί την εργασία που ήδη παρουσιάθηκε από την ΕΥΥΕΔ. εδώ
Στην παρουσίαση στη ΒΕΣΙ τονίζεται η ιδιαιτερότητα στην διαφρόντιση του τραύματος που οφείλεται στις τακτικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που την διαφοροποιούν από αυτήν της ειρηνικής περιόδου. Παρουσίαση εδώ
Γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε σε Μαθητές της ΣΣΑΣ, για την εκτίμηση των γνώσεών τους, επί του αντικειμένου, με την συμπλήρωση ερωτηματολογίου τύπου ορθού/εσφαλμένου και πολλαπλών επιλογών, το οποίο δημιουργήθηκε, χρησιμοποιώντας υλικό εξετάσεων του προγράμματος εκπαίδευσης TCCC, επιπέδου Medical Personnel και All Combatants.
Συμπεράσματα:
Οι Μαθητές του Υγειονομικού Σώματος των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων λαμβάνουν ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, όπως και οι πολίτες φοιτητές.
• Οι Μαθητές δεν λαμβάνουν τις ιατρικές γνώσεις που είναι απαραίτητες στα σύγχρονα πεδία μάχης.
• Για τους μελλοντικούς Αξιωματικούς του Υγεινομικού Σώματος απαιτείται πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στην “στρατιωτική τραυματική φροντίδα”.
Είναι απαραίτητο:
– προπτυχιακό επίπεδο: μάθημα TCCC
– μεταπτυχιακό επίπεδο: μάθημα BATLS
• Απαιτείται προγραμματισμός για εφαρμογή της εκπαίδευσης TCCC από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ : CASUALTY CARE SUFFICIENCY OF HELLENIC ARMED FORCES FUTURE MEDICAL OFFICERS