ΕΕΥΕΔ 3 Απρ. 2022
Παρουσίαση του βιβλίου ” ΜΥΘΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” των κ.κ
- Μπούκη Δημητρίου, Γενικού Αρχιάτρου (εα), Ακτινολόγου.
- Κυριακόπουλου Κωνσταντίνου, Υποστρατήγου (εα), Νευροχειρουργού.
- Το έργο έχει αναρτηθεί στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της ΕΕΥΕΔ, εδώ. Είναι προβάσιμο για ανάγνωση και εκτύπωση.
Στρατιωτικός Ιατρός, ο τίτλος αυτός κρύβει μέσα του μια ιστορία 200 ετών. Ο Στρατιωτικός Ιατρός και γενικότερα το Υγειονομικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την αποδοχή, την εκτίμηση και την θετική γνώμη της πλειοφηφίας των Ελλήνων Πολιτών. Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα των θυσιών τους στους αγώνες του Εθνους και της γενικότερης προσφοράς στην κοινωνία. Οι Στρατιωτικοί Ιατροί με την πάροδο του χρόνου έκτισαν μια μυθική πραγματικότητα. “Μυθική” γιατί χάνεται στο βάθος του χρόνου, και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σαν “μύθος” αλλά είναι πραγματικότητα, μια που μέσα από το βιβλίο παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές και το ΄εργο τους.
Το πόνημα είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας σε βιβλία καταγραφής των αποφοίτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων του ΓΕΣ, στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Συνάδελφοι και οικογένειες Συναδέλφων που έφυγαν από την ζωή παρεχώρησαν στοιχεία για την συγγραφή του Βιβλίου.
* Στο πρώτο μέρος του βιβλίου (320 σελίδες) περιλαμβάνεται η καταγραφή όλων των αποφοιτησάντων γιατρών από το ΕΚΠΑ, με πρώτο έτος αποφοίτησης επιστημόνων γιατρών, το 1843, και πέρας της καταγραφής το έτος 1937, δηλαδή τα εκατό πρώτα έτη της καταξιωμένης πορείας του ΕΚΠΑ, που έδωσε περίπου δέκα χιλιάδες γιατρούς στην νεότερη Ελλάδα. Παράλληλα γράφονται η σχετική ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα προγράμματα διδασκαλίας, οι διδάσκοντες, καθώς και οι κύριοι θεμελιωτές της καταξιωμένης πορείας του. Τέλος τέθηκαν οι βάσεις αναζήτησης όλων των στρατιωτικών γιατρών για την δημιουργία της επετηρίδας τους, που ήταν και ο κύριος στόχος.
* Στο δεύτερο μέρος (216 σελίδες) καταγράφονται οι επετηρίδες, που δημιουργήθηκαν μέχρι πρόσφατα απ’ όλους τους συναδέλφους, και αφορούν τους γιατρούς που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στους εθνικούς αγώνες, μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο – Κορέα. Περιλαμβάνονται οι Πρακτικοί γιατροί που πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821, οι Βαυαροί εθελοντές, οι Έλληνες απόφοιτοι του ΕΚΠΑ, που κατατάχθηκαν στις ένοπλες Δυνάμεις και οι απόφοιτοι των ΣΙΣ Λυών, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Καταγράφεται ως έχει δημοσιευθεί «Η διαχρονική κοινωνική προσφορά των Στρατιωτικών Ιατρών» σε διάφορα Συνεδριακά έντυπα και ιστοσελίδες από τον Συνάδελφο Κύριο Γρηγόρη Δ. Γρηγορά και τέλος όλοι εκείνοι που συμμετείχαν στους συχνούς εθνικούς αγώνες, όπως και αναλυτικά οι σε κάθε πολεμική σύγκρουση πεσόντες ηρωικά, οι αξιωματικοί στρατιωτικοί ιατροί. Έτσι πιστεύουμε δίνεται ολόκληρη η εικόνα που αφορά την συγκεκριμενοποίηση της μυθικής πραγματικότητας .
* Στο τρίτο μέρος του βιβλίου (296 Σελίδες) καταγράφονται αναλυτικά τα βιογραφικά στοιχεία, ενός εκάστου των στρατιωτικών ιατρών, μέχρι την λήξη των αποφοιτησάντων από την ΣΙΣ των Αθηνών. Δόθηκε έμφαση στο έργο ενός εκάστου, που έδωσε το έρεισμα, στην κοινωνία των απλών πολιτών, να σχηματίσει την εικόνα της μυθικής πραγματικότητας, για όλους συνολικά τους στρατιωτικούς ιατρούς, αφού η προσφορά τους υπήρξε αδιαμφισβήτητη και οι ικανότητές τους πλέον του συνήθους. Έτσι η βιογραφική τους καταγραφή, θα μείνει προς παραδειγματισμό, για ένα καλλίτερο αύριο, σ’ όλους τους επερχόμενους.
* Από το οπισθόφυλλο του Τόμου.
Ας μας μιλήσουν οι Συγγραφείς μέσα από τον επίλογο του έργου τους :
“Εδώ ολοκληρώθηκε η προσπάθεια καταγραφής όλων των Στρατιωτικών Ιατρών, από την δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους (επανάσταση του 1821), μέχρι την μετονομασία της ΣΙΣ σε ΣΣΑΣ το 1970 και την δημιουργία μιας πλήρους επετηρίδας, ( το δυνατόν ), εμπεριεχούσης ονόματα, ιστορικά στοιχεία και βιογραφικά δεδομένα ενός εκάστου, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τις βάσεις για πλέον εμπεριστατωμένες μελέτες – αναζητήσεις στο μέλλον, των επιθυμούντων να αξιοποιήσουν στο έπακρον, ότι είναι δυνατόν, για το καλό της πατρίδας μας. Η όλη προσπάθεια στηρίχθηκε στα αρχεία του ΕΚΠΑ, τα Αρχεία του ΓΕΣ και όλες τις πηγές πληροφοριών που ήταν δυνατόν να ανευρεθούν στην βιβλιογραφία και στις επικοινωνιακές αναζητήσεις με τους υπάρχοντες οικείους επιζώντες των καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχωρησάντων για την αιωνιότητα παρελθόντων Στρατιωτικών Ιατρών. Σίγουρα οι ικανότητες, τα δρώμενα και η περιρρέουσα φημολογία περί των προσωπικοτήτων των απελθόντων, δεν μας άφησαν αδιάφορους στην γραφή του ιστορικού είναι των με απτά τεκμήρια καταγεγραμμένων Στρατιωτικών Ιατρών, που τόσο μεγάλη ανάγκη το έχουμε σήμερα, που όλα αλλοτριώνονται, αλούμενα από την ισχύ του χρήματος. Ελπίζουμε η προσπάθειά μας αυτή, να αποτελέσει την βάση της περαιτέρω αναζήτησης- ανάδειξης και άλλων πληρέστερων και πολυαριθμότερων στοιχείων, που θα συγκινήσουν – συγκινούν κι άλλους επερχόμενους, ώστε η επιθυμία παραδειγματισμού να είναι πλέον έντονη, αφού τα δεδομένα θα έχουν αναδειχθεί και γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Έτσι πιστεύουμε ότι η αγάπη και οι ιερές υποχρεώσεις προς την πατρίδα μας, θα υπερισχύσουν και θα εμπνεύσουν σεβασμό και εργατικότητα για βελτίωση του σύγχρονου γίγνεσθαι, ώστε απόλυτα να ισχύσει το ρηθέν « άμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες».
Η ΕΕΥΕΔ ευχαριστεί τους Συγγραφείς που της εμπιστεύτηκαν την “Ηλεκτρονική Έκδοση” της Μυθικής Πραγματικότητας. Ένα βιβλίο που αποτελεί, ως ήδη αναφέρθηκε, “βάση για πλέον εμπεριστατωμένες μελέτες – αναζητήσεις”
Ο Σχεδιασμός των εξωφύλλων και η επιμέλεια της διαμόρφωσης σε ηλεκτρονική μορφή πραγματοποιήθηκε από τον Υποστράτηγο (ΥΚ) ε.α Τασιόπουλο Αργύρη. Γενικό Γραμματέα της ΕΕΥΕΔ
[…] που έβαλε το λιθαράκι του στην δόμηση της “Μηθικής Πραγματικότητας“. Θα αφήσω δύο οικεία πρόσωπα σε αυτόν, την κόρη του […]