6 Απρ. 2021
ΕΕΥΕΔ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Πλήρες ιστορικό συγκρότησης της ΔΜΥ/ΠΒΧ, εδώ
Με την συνδρομή της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, είχε προσκαλέσει 23-µελή Ομάδα Υποστήριξης ∆υνατοτήτων ∆ιαχείρισης Επιπτώσεων, να επισκεφθεί την Αθήνα το διάστηκα 10-20 Σεπ. 2003. Τα συμπεράσματα συνοψίζονται στην παρακάνω “ειρωνική” παράγραφο :
« Αν πιστεύει κανείς όπως ισχύει στην περίπτωση των Ελλήνων υπεύθυνων σχεδιασμού, ότι είναι απίθανο να υπάρξει ΡΠΒΧ περιστατικό, τότε η Ελληνική υποδομή απόκρισης είναι επαρκής »
Υπεύθυνος σχεδιασμού της Ασφάλεις των Ολυμπιακών αγώνων ήταν η Ελληνική Αστυνομία, σε ρόλο Πολιτικής Προστασίας, έξω δηλαδή απο τον θεσμικό της ρόλο. Για την καλυψη των παραπάνω κενών στην ασφάλεια ζήτησε απο τις ΕΔ την ανάπτυξη Υγειονομικού Τμήματος με δυνατότητες επέμβασης στην “Καυτή Ζώνη” για υποστήριξη των τμηματων των φορέων που θα δρουσαν εκεί. Ηταν δύσκολο εως αδύνατο να κτισθεί μια τετοια δυνατότητα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σε χρόνο λίγων μηνών, ο Κλάδος Ολυμπιακών Αγώνων (ΚΛ.ΟΑ 04) συγκρότησε Διεύθυνση Υγειονομικού και μετά την Διακλαδική Μονάδα Υειονομικού ΠΒΧ άμυνας (ΔΜΥ/ΠΒΧ), την επάνδρωσε με 225 άτομα προσωπικό, (ΣΞ : 111, ΠΝ : 52, ΠΑ : 58), την εξόπλισε με την συνεισφορά υλικών από τα Γενικά Επιτελεία και από τις αρχικές προμήθειες τής ΟΥΜ, εκπαίδευσε τα στελέχη τής ΔΜΥ/ΠΒΧ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με την έναρξη τής επιχειρησιακής περιόδου, οι ΕΔ είχαν παρατεταγμένη την Μονάδα, έτοιμη για επιχειρήσεις ΧΒΡΠ άμυνας, στις οποίες η Μονάδα, πιστοποιημένα, θα επιβίωνε και θα προσέφερε υγειονομική υποστήριξη.
Οι ΕΔ είχαν την αποκλειστική ευθύνη υγειονομικής υποστήριξης στην λεγόμενη «ΚΑΥΤΗ ΖΩΝΗ», δηλαδή εκεί όπου οι ΠΒΧ ουσίες αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ζωή. Στις λοιπές περιοχές του συμβάντος που περιβάλλουν την παραπάνω άμεσα επικίνδυνη περιοχή, οι ΕΔ συμμετείχαν με το 80% τού συνολικού υγειονομικού προσωπικού που τις υποστήριζε.
Η εμπλοκή τών ΕΔ στην ΠΒΧ άμυνα αποτέλεσε στοιχείο που ανακούφισε την αγωνία τού Διεθνή παράγοντα, ο οποίος θεωρούσε ότι οι Φορείς τής Πολιτείας δεν είχαν την δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης.
Οι ΕΔ ενέπνευσαν αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ (211 άτομα) που κλήθηκαν στα πλάισια της Επιχείρησης με κωδικό Distinguished Games, από την Πολιτεία για να καλύψουν κενά ή να αυξήσουν τις δυνατότητες τών Φορέων της, δεν απαιτήθηκε να διαθέτουν και Υγειονομικό Τμήμα ΧΒΡΠ, διότι η υγειονομική κάλυψη σε ΧΒΡΠ περιστατικό, από τις ΕΔ (ΔΜΥ/ΠΒΧ), θεωρήθηκε επαρκής.
Εκπρόσωποι τών ΕΔ και εκπρόσωποι 12 Φορέων τής Πολιτείας, συνεργάστηκαν, αρμονικά και με επιτυχία, στα πλαίσια τής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την συγκρότηση τής Υποστηρικτικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων (ΥΟΔΚ). Η ΥΟΔΚ είχε, ως αποστολή, να αξιολογεί τα ΠΒΧ συμβάντα και να εισηγείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας την κινητοποίηση τού μηχανισμού απόκρισης.
Υπήρξαν Φορείς που, με υποδειγματικό τρόπο, οργάνωσαν την συμμετοχή τους, όπως π.χ. η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, και άλλοι Φορείς, οι οποίοι υστέρησαν σημαντικά. Οι δυσαρμονίες που παρουσιάσθηκαν, οφείλονταν σε στελέχη Φορέων που στερούμενα ειδικών γνώσεων δεν αντελήφθησαν έγκαιρα το μέγεθος του εγχειρήματος, με αποτέλεσμα πολλές δράσεις να ολοκληρωθούν ακόμη και κατά την διάρκεια των ΟΑ ή να μένουν ημιτελείς.
Ενώ οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ήταν το προσφορότερο παγκόσμιο βήμα για την εκδήλωση μικρής ή μεγάλης τρομοκρατικής επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά επίθεση. Η παγκόσμια ανησυχία για τις ασύμμετρες απειλές, δεν επιβεβαιώθηκε. Η όλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της ΠΒΧ απειλής δεν δοκιμάστηκε για την πληρότητά της διότι, απλά, δεν συνέβη τίποτε, ούτε καν οι αναμενόμενες φάρσες.
Πηγή : Πρακτικά ΔΥΓ/ΚΛ.ΟΑ 04
Τασιόπουλος Αργύρης, Υποστράτηγος ε.α
Ιστορικό της Υγειονομικής Υποστήριξης και συγκρότησης της ΔΜΥ/ΠΒΧ εδώ
Φωτογραφικό Υλικό:
- 2003.2004 Διακλαδική Μονάδα ΠΒΧ Άμυνας και σχετικό αρχείο
- 2004.08.01 NATO CBRN – Ασκήσεις
- 2004.09.08 Άσκηση Ομάδος NATO-CBRN Rattle Snake