- – 2023.12.02
- – Δημήτριος Καραμήτσος
- – Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
_____Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βουνά δεν έχει μόνο το πλεονέκτημα της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας, αλλά και μειονεκτήματα που περιλαμβάνουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (αποψίλωση του εδάφους τοποθέτησης, δημιουργία υποσταθμού, κατασκευή δρόμων πλάτους έως 10 μέτρων, διόδων που διασυνδέουν τις ανεμογεννήτριες και διατήρηση ζώνης ασφαλείας στις γραμμές διασύνδεσης 10–25μέτρων).
Στη Βικιπαιδεία αναγράφεται ότι «μία ανεμογεννήτρια 1,5 MW (συχνός τύπος στις ΗΠΑ), έχει ύψος 80 μέτρων. Ο ρότορας ζυγίζει 22.000 κιλά, ενώ η γεννήτρια, μαζί με τα υπόλοιπα εξαρτήματα ζυγίζει 52.000 κιλά. Ο πύργος αποτελείται από 26.000 κιλά χαλύβδινου οπλισμού και 190 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα. Στη βάση, ο πύργος έχει 15 μέτρα διάμετρο, ενώ το τοίχωμα είναι 2,4 μέτρα παχύ».
Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν κίνδυνο για τα πτηνά της περιοχής λόγω θανάτωσής τους από πρόσκρουση, της απώλειας χώρου διαβίωσής και του εκτοπισμού τους λόγω του θορύβου και των δονήσεων. Στην περιοχή των αιολικών πάρκων αποκλείονται δραστηριότητες ήπιου παραδοσιακού χαρακτήρα όπως μελισσοκομία, ρητίνευση, υλοτομία, βοσκή κ.λπ., οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή και ισόρροπη λειτουργία του δασικού οικοσυστήματος. Επομένως στα αιολικά πάρκα παραβλάπτεται η πανίδα και η χλωρίδα στο δάσος.
Με την ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 1 του άρθρου 46/Ν/998/1979, και το άρθρο 36 του Ν/4280/2014) είναι δυνατή η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ (ήτοι αιολικών πάρκων),σε εκτάσεις στις οποίες έχει καταστραφεί η βλάστηση από πυρκαγιά ή άλλη αιτία, εφόσον υπάρχει «δημόσιο συμφέρον», παρόλον ότι έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες!
Φέτος κάηκε στη χώρα μας σε μεγάλη έκταση το ανυπέρβλητο δάσος της Δαδιάς, στο οποίο αναπαράγονται 36 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, και είδη πτηνών που έχουν χαρακτηριστεί ως «κινδυνεύοντα». Η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δαδιά θα επιδεινώσει επιπλέον το τρωθέν από την πυρκαγιά φυσικό περιβάλλον και θα εμποδίσει την αποκατάστασή του. Τελευταίως αναφέρθηκε από πολλές πλευρές το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές δασών να είναι προκλητές για να διευκολυνθεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων, πράγμα που αν αληθεύει είναι εγκληματικό.
Από τα εκτεθέντα παραπάνω είναι φανερό ότι το νομικό πλαίσιο για τις ανεμογεννήτριες πρέπει να αλλάξει επειγόντως για να προστατευτεί το πολύτιμο δασικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Πρέπει η Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων να διαμορφώσουν έναν νέο νόμο που θα προστατεύει όντως τα δάση και το φυσικό περιβάλλον τους, αποκλείοντας ύποπτες εξαιρέσεις και πονηρά παράθυρα.
- Ο Δ. Καραμήτσος είναι Μέλος της ΕΕΥΕΔ
- Βιογραφικό εδώ
- Επιμέλεια ανάρτησης Αργύρης Τασιόπουλος
ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟ (ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΤΑΞΗ ΣΙΣ 1969)
Μερικες σκέψεις πάνω στην ανάρτηση για τις ανεμογεννήτριες, και τα σχετικά σχόλια
- Προφανώς και δεν χρειαζεται να κόβονται δέντρα και δαση,για την εγκατασταση τους, υπαρχουν αφθονα ξεροβούνια και ανεμοδαρμένες εκτάσεις. Αληθεια,τα προηγουμενα πενηντα χρονια εως σημερα η χωρα μας καίγεται μετα μανιας, και σε πολλες από τις καμμενες εκτασεις ειδαμε να ξεφυτρωνουν επαύλεις, πολυτελεις οικισμοι να στεγασουν τη ματαιοδοξια, αληθεια ποσο μπετον χρησιμοποιηθηκε? Να θυμισω εδώ ότι πολιτικο κομμα σε ένα από τα κυρια επιχειρηματα του [κομμα που ψηφιστηκε με ενθουσιασμο] ηταν η νομιμοποιηση αυθαιρετων, υποσχεση που τηρηθηκε κατά γραμμα και σε τρεις διαδοχικες επανεκλογες του, νομιμοποιηθηκαν 300.000 αυθαιρετα, μιλαμε για πολύ μπετον.
- Σίγουρα δεν είναι ωραίο θεαμα φτερωτές πάνω στα βουνά και σίγουρα υπάρχει πρόβλημα για τα πουλιά. Σίγουρα όμως καθολου ωραιο θεαμα δεν είναι οι χιλιαδες καμιναδες διπλα και ενιοτε και μεσα στον αστικο ιστο να ξερνανε δηλητηριο. Μηπως συνηθίσαμε το θεαμα? Αληθεια, ποσοι θανατοι και νοσηματα κάθε χρονο από τα αιωρούμενα σωματιδια, ποσα παιδια υποφερουν από αναπνευστικα προβλήματα και τι κοστος εχει ολο αυτό στο συστημα υγειας και το ασφαλιστικο?Ποσα εκατομυρια πλασματα εξαφανιστηκαν από τα ναυαγια,τις προσαράξεις των πετρελαιοφόρων, από το προσφατο στο κολπο του Μεξικου και ποσες χιλιαδες τονοι διαλυτικου πετρελαιοκηλίδων? Τι κοστος ειχε αυτό για τις ζωες των ντοπιων? Ποσα εκατομμύρια πλασματα πεθαινουν καθημερινά από τα αιωρούμενα μικροπλαστικά στις θαλασσες και τους ωκεανους,[που τελικά καταλήγουν στο πιατο μας] τι γινεται με τα αερια του θερμοκηπίου, με τη κλιματικη κριση που ηδη ξεκινησε [συμφωνα με τους ειδικους],την ερημοποιηση,τους κλιματικούς μετανάστες? Ποσοι πολεμοι για τα ορυκτα καυσιμα, ποσες κυβερνησεις πιεσθηκαν, εκβιαστηκαν ανατραπηκαν, δωροδοκηθηκαν?
- Σαφεστατα είναι παραδοξο να δεσμευεται ευφορη γη για τα Φ/Β παρκα,κατά τη ταπεινη μου γνωμη,το ερωτημα είναι γιατι καποιος να νοικιαζει τη γη του αντι να τη καλλιεργει? Το ενοικιο για 10 στρεμματα γης ευφοροτατης και πλεονεκτικης [κοντα σε μεγαλη πολη, Δρυμος Θεσσαλονικης] ειναι 2.500 ευρω το χρονο, δηλαδή λιγοτερα από 150 ευρω το μηνα αν αφαιρέσουμε τα εξοδα,[προσωπικη εμπειρια] ποιος είναι λοιπον ο λογος, να ένα θεμα για κουβεντα, πιστευω και γνωρίζω ότι δεν αποκτηθηκε η γη με χρηση βιας.
- Να αρχισει η συζητηση., Λυπάμαι αγαπητε φιλε και συμμαθητή, αλλα δεν υπαρχει χρονος, συμφωνα με τους ειδικους, τους περισσοτερους τουλάχιστον, εχουμε μονο 26 χρονια να κανουμε την αλλαγη εν μερει εστω, μετα το 2050 ότι και να γινει , δεν θα εχει αντιστρεπτο αποτέλεσμα, η συζητηση γινεται εδώ και 30-40 χρονια αλλα όπως εδειξε η προσφατη συνοδος για το κλιμα [Ντουμπαι] αλλα και οι προηγούμενες αποτυχιες, η αρνηση των πετρελαιοπαραγωγων [και συνοδοιπορουντων] εις ωτα μη ακουόντων. Επισης να αναφερω στο σημειο αυτό ότι το 2050 ο πληθυσμος της γης θα αγγιξει τα 12δις, οι ανθρωποι αυτοι θα ζητησουν τρια πραγματα ,χωρο να σταθουν, χωρο να τραφουν [να παρασκευασουν τη τροφη τους] και ενεργεια. Να θυμισω εδώ ότι στην δεκαετια του 80 ισως και του 90 ο τιτλος οικολόγος προκαλουσε γελια και σαρκασμο.
- Ευχομαι και ελπιζω οι ανεμογεννήτριες και τα Φ/Β να είναι μια μεταβατικη κατασταση, ούτως η αλλως δεν επαρκουν, στη Προβηγκια ξεκινησε η κατασκευή του πρωτου παραγωγικου αντιδραστηρα πυρηνικης σύντηξης, [χωρις τα προβλήματα της σχασης], το υδρογονο προχωραει, στη Βρετανια η πρωτη μηχανή δέσμευσης του CO2 από την ατμοσφαιρα αρχισε να λειτουργει πειραματικα εστω.
- Θα μπορουσα να αναφερω χιλιαδες νουμερα πχ.οτι σε 50 χρονια χασαμε το 70% των εντομων με ότι συνεπαγεταιγια την επικονιαση και τη διατροφή των πουλιων[υπεροχη εκπομπή τηςΕΡΤ3 προ ημερων],υπαρχουν τοσα πολλα παντου,ας σκεφθούμε μονο αυτους που ερχονται.
Σταθης Αποστολακος
Γιαννης Αγγελάκαςς says
Σωστά τα παραπάνω.
Οι ΑΠΕ ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον.
Απαιτείται συζήτηση πάνω στα ερωτήματα:
είναι ο ηλεκτρισμός αναγκαίο αγαθό? ( όσο το νερό? )
Ανεμογενητριες η φωτοβολταικα.?
Γιατί όχι άντληση ενέργειας από τα κύματα?
Γιατί όχι θαλάσσιες ανεμογενητριες?
Επιτρέπεται να μπαζωνουμε θεσσαλικό καλλιεργησιμο κάμπο για να τοποθετησουμε καθρέπτες?
Μήπως να αξιοποιηθούν τόσες άγονες ελληνικές πλαγιές?
Μήπως υπερφωτιζουμε τη γη?
Γιατί, τα πάντα ηλεκτρικά?
Και άλλα πολλά τετοια
Η συζητηση ας αρχισει…