ΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΤΕΧΝΕΣ

Οι Υγειονομικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, στον τομέα τους, έχουν να επιδείξουν ένα τεράστιο επιστημονικό έργο, δεκάδες εξ’ αυτών έχουν  κάνει ακαδημαϊκή καριέρα και έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Όλοι οι Στρατιωτικοί Υγειονομικοί κατέχουν υψηλή θέση στην εκτίμηση της Ελληνικής κοινωνίας που αναγνωρίζει την κατάρτιση τους και την πολυετή προσφορά τους στον Ελληνικό πληθυσμό ιδίως της επαρχίας. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι πολλοί Στρατιωτικοί Υγειονομικοί έχουν να επιδείξουν σπουδαίο έργο και σε άλλους τομείς όπως τα γράμματα και τις τέχνες.  

Η ΕΕΥΕΔ σε συνεργασία με την ΣΣΑΣ, στις 23 Νοε. 2013, στην Στρατιωτική Λέσχη Φρουράς Θεσσαλονίκης, παρουσίασε και τίμησε Συναδέλφους για την προφορά τους στις Τέχνες και τα Γράμματα. Σήμερα η ΕΕΥΕΔ συνεχίζει μέσα από την Ιστοσελίδα της να συγκεντρώνει και να προβάλει το έργο αυτό (μικρό ή μεγάλο), ώστε να γίνει γνωστό στον χώρο του Υγειονομικού των ΕΔ και ευρύτερα.

Κάθε καταχώρηση είναι σύντομη, υπάρχει η φωτογραφία του Συναδέλφου, μια σύντομη αναφορά “γνωριμία”, σύνδεσμοι για το πλήρες βιογραφικό σημείωμά του, τα ηλεκτρονικά βιβλία (πλήρη ή αποσπάσματα), οι παρουσιάσεις βιβλίων και σχετικά άρθρα. Στο τέλος της κάθε καταχώρησης θα εμφανίζονται τα έργα σε μικροφωτογραφίες.

Σε εξέλιξη είναι η δημιουργία παρουσίασης και σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf) που θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία. Υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού των στοιχείων αυτών με την συμμετοχή σας. Για όσες καταχωρίσεις έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία, εμφανίζεται σύνδεσμος που οδηγεί σε στην εκτυπώσιμη μορφή κειμένου με ένα click ή πάτημα στο εικονίδιο. Σύντομα η ψηφιοποίηση αυτή θα ολοκληρωθεί.

Παρ όλο που η Σελίδα αυτή αναφέρεται στους υγειονομικούς των ΕΔ, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους μη υγειονομικούς Συναδέλφους, Στα χρόνια που ζήσαμε μαζί, δεν επαιζε κανένα ρόλο ο Κλάδος που ακολουθούσε ο κάθε μαθητής, έτσι στο τέλος του Καταλόγου ακουλουθεί και η κατηγορία “Μη υγειονομικού Αξιωματικού αποφοίτου ΣΣΑΣ κ.α”. Η Σχολή μας ήταν η κοινή μας αφετηρία στη ζωή, Αναμένουμε σχετική πληροφόρηση.

Στο τέλος της Σελίδας, σε ξεχωριστή ενότητα, υπάρχουν σύνδεσμοι σε πλήρη ηλεκτρονικά βιβλία.

Αφαλώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Συνάδελφοι από όσους έχουμε παρουσιάσει, η βοηθειά σας στην ενημέρωση – διόρθωση της σελίδας θα είναι πολύτιμη. Περιμένουμε τις εισηγήσεις σας στο email eeyed.contact@gmail.com.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Πατήστε πάνω σε κάθε όνομα (click) για να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη καταχώρηση ή βιβλίο που σχετίζεται με αυτό.

* Σε επεξεργασία ή αναμονή στοιχείων


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Καρκαβίτσας Ανδρέας

Σαν πρώτο και ίσως τον πλέον γνωστό Στρατιωτικό ιατρό που διέπρεψε στην λογοτεχνία θα αναφέρουμε, τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, εκτός αλφαβητικής σειράς.

Γεννήθηκε το 1866, στα Λεχαινά της Ηλείας. Φοίτησε στο ΕΚΠΑ, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο στα 1888-1889, με λίαν Καλώς. Κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό το 1896, με αριθμό μητρώου τον 4522. Μετέσχε στους Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, υπό τον Στρατηγό Τιμολέοντα Βάσσο, στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912- 1913 και στην Μικρασιατική Εκστρατεία 1917- 1922. Έφθασε στον βαθμό του Γενικού Αρχιάτρου και αποστρατεύθηκε στις 16 Μαίου 1922. Πέθανε στο Μαρούσι τον Αύγουστο 1922.

Υπήρξε ένας από τους τρεις εκπροσώπους της Ελληνικής Ηθογραφίας, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Γεώργιος Βιζυηνός. Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, υπήρξε ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία. Αρθρογράφησε σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες.

Μετέσχε στην ίδρυση Λογοτεχνικών Εταιρειών και υπήρξε φανατικός Δημοτικιστής και ενεργό μέλος της Εταιρείας της Εθνικής Γλώσσας που αγωνιζόταν για την καθιέρωση της Δημοτικής.

Υπήρξε αντιβενιζελικός και φυλακίστηκε για λίγους μήνες στην Θεσσαλονίκη, για την αντίδρασή του στο κίνημα του Βενιζέλου, τεθείς σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Ατυχώς νόσησε από την μάστιγα της εποχής του, την φυματίωση, που δυστυχώς τον θανάτωσε τον Αύγουστο 1922. Κλείνουμε για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα, με τα απλά λόγια του Γρηγορίου Ξενόπουλου, «Θαυμάζω τον Καρκαβίτσα ως συγγραφέα και τον αγαπώ ως άνθρωπο. Είναι καλός». (Κείμενο από την Μυθική Πραγματικότητα, Δ. Μπούκη, Κ. Κυριακόπουλου)

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ –  ΕΞΩΦΥΛΛΑ

Ο ζητιάνος δημοσιεύτηκε σε βιβλίο στα 1897, από το «Τυπογραφείον της Εστίας». Η νουβέλα αυτή γνώρισε μεγάλη επιτυχία και διαβάστηκε από γενιές Ελλήνων. Ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Κώστας Τζιρίτης (ή Τζιριτόκωστας) υπήρξε η διάσημη λογοτεχνική φιγούρα της Ελλάδας, μέχρι την εμφάνιση του Αλέξη Ζορμπά του Καζαντζάκη.

Το θέμα του έργου είναι η άφιξη του ζητιάνου από τα Κράβαρα (ορεινή Ναύπακτος) στο θεσσαλικό κάμπο και συγκεκριμένα στο χωριό Νυχτερέμι (σημερινός Παλιόπυργος Λάρισας) και οι καταστροφές που η άφιξή του θα φέρει στις ζωές των κατοίκων του χωριού. Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό κριτικό Φώτο Πολίτη, «ο Τζιριτόκωστας δεν είναι απλώς ένας κοινός τύπος Κραβαρίτη. Είναι ο Έλλην πολιτικός, ο Έλλην επιστήμων, ο Έλλην χρηματιστής ή έμπορος, ο ολέθριος “έξυπνος” Ρωμηός της εποχής μας.» Πηγή “Ανοιχτή Βιβλιοθήκη

Τα Λόγια της πλώρης (1899) είναι η πιο γνωστή συλλογή διηγημάτων του Ανδρέα Καρκαβίτσα. Σε αυτές τις σύντομες ιστορίες που διηγούνται ναυτικοί πρωταγωνιστούν η θάλασσα, ο αέρας του πελάγους και ο ήχος των κυμάτων πάνω στους βράχους και στις καρίνες των πλοίων.

Μέσα από την αξεπέραστη, ζωντανή γλώσσα του συγγραφέα αναδύονται δοξασίες και θρύλοι της θάλασσας, η σκληρή ζωή των ναυτικών αλλά και το αίσθημα της ελευθερίας που προσφέρουν τα ταξίδια και οι καινούριοι πρωτογνώριστοι τόποι.

Πηγή : Εκδόδεις ΜΙΝΩΑΣ

“Λόγια της Πλώρης” Μερικές από τις πολλές εκδόσεις

Ο Αρχαιολόγος (1904) είναι το τρίτο μυθιστόρημα του Αντρέα Καρκαβίτσα, μετά τη Λυγερή (1890) και τον Ζητιάνο (1896), και ταυτόχρονα ορίζει το πρόωρο τέλος της λογοτεχνικής δημιουργίας του. Το βιβλίο γράφεται το 1903 (εκδίδεται την επόμενη χρονιά), στο κλίμα του κλονισμού που προξένησε στην εθνική συνείδηση η ήττα του 1897 και επιθυμεί κυρίως να εκφράσει την πίστη στο παρόν του τόπου και την ελπίδα μιας μελλοντικής αναγέννησης στηριγμένης στις πραγματικές δυνάμεις του. Εμπόδιο σε αυτήν την αναγέννηση θεωρεί ο Καρκαβίτσας την προσήλωση στο ένδοξο παρελθόν. “Αυτός ο Παρθενώνας μας στέρεψε όλες τις βρύσες της ζωής” (σ. 70), αναφωνεί ένας ήρωας του έργου, ο Δημητράκης. Ο Αρχαιολόγος αποτελεί πράγματι τη δριμύτερη καταγγελία της νεοελληνικής προγονολατρίας. ΠηγήΑνοιχτή Βιβλιοθήκη 

Η Λυγερή (1890) . Στη “Λυγερή” ο Καρκαβίτσας διαπραγματεύεται η θέση της γυναίκας μέσα στην αγροτική ελληνική κοινωνία.

“Η κυρά Παγώνα ήτο γνωστή εις όλον τον δήμον Μυρτουντίων και μακρύτερον ακόμη ως γόησσα διαφόρων ασθενειών. Ο γόης και η γόησσα είνε ανάγκη εις τα χωρία, όπως και ο πάρεδρος· διά τούτο δεν λείπουν από καθένα δύο και περισσότεροι τοιούτοι, αρσενικοί ή θηλυκοί· αλλ’ η κυρά Παγώνα ήτο ανωτέρα όλων διά την επιτυχίαν των γοήτρων και την ποικιλίαν των γνώσεών της. Αν η γριά Ζωγάκαινα, λόγου χάριν, ήξευρε να δένη και να λύνη τ’ αμποδέματα κ’ έφερε, τρανόν σημάδι της ικανότητός της, ορμαθόν κλειδίων εις την ζώνην της.”  Πηγή “Goodreads

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Βασίλης Μανής – Καζινιέρης

Λησμονησμένος Ελληνοεβραίος ποιητής. Ο Βασίλης Μανής-Καζινιέρης, είναι ο τελευταίος δημιουργός της χρυσής εποχής τής έλληνικής σάτιρας. Μιας εποχής πού άρχίζει με τήν έξωση τοϋ “Οθωνα και τελειώνει τό 1897, με την ήττα της Ελλάδας. Δέ χαϊδεύει αφτιά  και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Μαστιγώνει αλύπητα το παλάτι και το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο που σε συνεργασία με τους πατριδοκάπηλους και τους πολιτικούς αγύρτες, έσπρωξαν την Ελλάδα σ’ έναν πόλεμο, που ταπείνωσε την χώρα και τη γονάτισε οικονομικά.                                       

Δέν είναι έπιεικής ούτε μέ αύτούς πού χάσκουν μέ τό στόμα άνοιχτό κάτω άπ’ τις έξέδρες και χειροκροτούν. Μεγαλοϊδεατισμοί και άλλες έθνικές έμμονές πού άποδείχτηκαν καταστροφικές γιά τήν Ελλάδα και τον Ελληνισμό, βρίσκονται στο στόχαστρο τοϋ σατιρικού του λόγου. Ενός λόγου αντιηρωικού και προσγειωμέ­νου στην έλληνική πραγματικότητα. Σχόλιο Θωμά Στεργιόπουλου)

Ο Βασίλειος Σπυρ. Καζινιέρης, γεννήθηκε στις 3.9.1876 στην τουρκοκρατούμενη Κόνιτσα. Κατέβηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε Ιατρική ενώ παράλληλα δημοσίευσε σατιρικά ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Μανής ή Β. Μανής. Το 1903 κατατάχθηκε ανθυπίατρος και ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία, με συμμετοχή στους Βαλκανικούς πολέμους και στις επιχειρήσεις του 1916-19, φτάνοντας στον βαθμό του επίατρου. Αυτοκτόνησε στις 17 Ιουνίου 1919 στη Μικρά Ασία, για λόγους που, κατά την εικασία του Σαββίδη, έχουν σχέση  με την «πρώτη ελληνική υποχώρηση  και τις σφαγές στο Αϊδίνι».

Εργα του, Ο ψευτοπόλεμος, είναι ένα εκτενές σατιρικό ποίημα για τον πόλεμο του 1897. Εκτείνεται σε 1578 στίχους (και σε 10 μέρη μαζί με το προοίμιο),  με ανισομερή κατανομή και ποικίλη δομή. Σε αυτό, ο σατιρικός ποιητής ξεδιπλώνει εντυπωσιακά το ταλέντο του. Νομίζω ότι  στέκεται στο ύψος του Σουρή (ο οποίος, όπως θα ξέρετε ίσως, έγραψε κι αυτός καυστικούς στίχους για τον πόλεμο του 1897).

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Παύλος Νιρβάνας

Ο Παύλος Νιρβάνας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Πέτρου Αποστολίδη) γεννήθηκε στη Μαριούπολη της Ρωσίας, γιος του εμπόρου Κωνσταντίνου Απ. Κουμιώτη από τη Σκόπελο και της Μαριέτας Ιω. Ράλλη από τη γνωστή οικογένεια της Χίου. Σε παιδική ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1883-1890) και μετά την αποφοίτησή του κατατάχθηκε στο βασιλικό ναυτικό ως ανθυπίατρος. Η πορεία του ήταν ανοδική και ως το 1922, οπότε παραιτήθηκε με το βαθμό του αρχίατρου είχε διατελέσει πρόεδρος της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Ναυτικού και τμηματάρχης του Υπουργείου Ναυτικών. Μετά την παραίτησή του αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία και τη συγγραφή. Το 1928 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε σε ηλικία εξηνταενός χρόνων.  Από τα μαθητικά του χρόνια έδωσε δείγματα της αγάπης του για τη λογοτεχνία και σε νεαρή ηλικία δημοσίευσε άρθρα στις εφημερίδες του Πειραιά Σφαίρα και Πρόνοια. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Νιρβάνα στα γράμματα τοποθετείται το 1884, οπότε εξέδωσε την ποιητική συλλογή Δάφναι εις την 25ην Μαρτίου και παράλληλα άρχισε να δημοσιεύει χρονογραφήματα (στις εφημερίδες Άστυ, Ακρόπολη και από το 1905 στην Εστία με το ψευδώνυμο Κύριος Άσοφος) και κείμενα σε λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής (Τέχνη, Παναθήναια, Νέα Εστία, Το Περιοδικόν μας, Ασμοδαίος, Μη χάνεσαι κ.α.). Σε νεαρή ηλικία πήρε επίσης μέρος στην έκδοση του σατιρικού περιοδικού Αθήναι ως μέλος της λογοτεχνικής Συντροφιάς των δώδεκα. Η δεύτερη και τελευταία ποιητική του συλλογή είχε τίτλο Παγά λαλέουσα (1907) ενώ έγραψε επίσης μελέτες, κριτικά δοκίμια, διηγήματα, θεατρικά έργα και δύο μεταφράσεις από τον Πλάτωνα και τον Κνουτ Χάμσουν. Ο Παύλος Νιρβάνας τοποθετείται τόσο χρονικά όσο και βάσει του συνόλου του έργου του στον κύκλο του Κωστή Παλαμά. Η γραφή του είναι επηρεασμένη από τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα του αισθητισμού και συμβολισμού, καθώς και από τη φιλοσοφική σκέψη του Φρειδερίκου Νίτσε, με την οποία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή από τις σελίδες της Τέχνης του Κώστα Χατζόπουλου, όπου υπήρξε συνιδρυτής. Αξιόλογα είναι τα κριτικά του δοκίμια, ενώ στο χώρο της πεζογραφίας ασχολήθηκε αρχικά με το διήγημα και στη συνέχεια με το μυθιστόρημα. Στο πεζογραφικό του έργο κυριαρχούν ηθογραφικά και ψυχογραφικά στοιχεία, ενώ τα θεατρικά του έργα κινούνται στα πρότυπα της ιψενικής γραφής. Έντονη παρουσιάζεται στο έργο του η επιρροή που δέχτηκε από τη φιλοσοφία του Νίτσε. Η γλωσσική του έκφραση πέρασε σταδιακά από την καθαρεύουσα σε μια μεικτή γλώσσα και τέλος στη δημοτική, με σταθερό χαρακτηριστικό το εξαιρετικά φροντισμένο ύφος. Το 1928 αναγορεύτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, θέση από την οποία συνέβαλε στην ανάδειξη λογοτεχνών όπως οι Ιωάννης Κονδυλάκης, Σπύρος Μελάς και Γρηγόριος Ξενόπουλος. Πέθανε από βρογχοπνευμονία στο σπίτι του στο Μαρούσι. ΠηγήThe Paideia Insitute

Αρχείο Γιώργου Ζεβελάκη
Γελοιογραφία του Παύλου Νιρβάνα.

Ο Παύλος Νιρβάνας και οι απαρχές της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας

Από την πολυσχιδή παραγωγή του Παύλου Νιρβάνα (1866-1937), που εξαπλώνεται σε ποιήματα, διηγήματα, μελέτες, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, μεταφράσεις, αλλά και δημοσιογραφικά κείμενα, ο νους μας έχει κάθε λόγο να πάει σήμερα σε ένα μυθιστόρημά του της δεκαετίας του 1920, το οποίο έχει τίτλο “Το έγκλημα του Ψυχικού”.

Σε μια εποχή που η αστυνομική λογοτεχνία ανθεί σε διεθνές επίπεδο, ο Νιρβάνας έρχεται να μας υπενθυμίσει πως ο ίδιος συνέβαλε από πολύ νωρίς στη θεμελίωσή της στα καθ’ ημάς, ανοίγοντας από τους πρώτους έναν παράδρομο ο οποίος έχει μετατραπεί σήμερα σε κεντρική, πολυσύχναστη λεωφόρο. Ποιοι ακριβώς, όμως, είναι οι σταθμοί που προετοιμάζουν την εμφάνιση του Εγκλήματος του Ψυχικού, ποια είναι τα στάδια από τα οποία περνούν οι Έλληνες συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών μέχρι να φτάσουμε στον Νιρβάνα; Δείτε την ενδιαφέρουσα ανάλυση στο άρθρο του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου εδώ. Περισσότερα στο αρχείο pdf

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Τανάγρας Άγγελος

Στρατιωτικός Ιατρός,  Ψυχοφυσιολόγος, Γενικός Αρχίατρος ε.α. Ο Άγγελος Τανάγρας (πραγματικό όνομα: Άγγελος Ευαγγελίδης,(1877– 1971). Ήταν  ο ιδρυτής (1923) της πρώτης εταιρείας ψυχικών ερευνών στην Ελλάδα. Θεωρείται από πολλούς “πατέρας της ελληνικής παραψυχολογίας”.

Έκανε σπουδές ιατρικής αρχικά στην Αθήνα και εν συνεχεία στη Γερμανία.  Έλαβε μέρος σε αρκετούς πολέμους, όπως τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και την Κρητική Επανάσταση, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, τέθηκε επικεφαλής του υγειονομικού τμήματος στο λιμάνι του Πειραιά, στο λοιμοκαθαρτήριο της Σαλαμίνας και στο λιμάνι της Σμύρνης. Ήταν αργότερα αντιπρόσωπος της Διεθνούς Υγειονομικής Επιτροπής έπειτα από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αποχώρησε από το στράτευμα για να αφοσιωθεί σε ψυχοφυσιολογικές μελέτες, έχοντας το βαθμό του Γενικού Αρχιάτρου.

Απεβίωσε πλήρης ημερών το 1971. Πολύ καιρό πριν πεθάνει είχε εκφράσει τη λύπη του ότι η ίδρυση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, που ήταν αυστηρά επιστημονική, υπήρξε πρόωρη για την Ελλάδα, “όπου το πλείστον ή αδιαφορεί ή εξακολουθεί να ενδιαφέρεται διά εντυπωσιακάς παρεξηγήσεις των ψυχικών φαινομένων και αυταπάτας, όπως δήθεν επικοινωνιών με πνεύματα νεκρών”. Πηγή ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Έργογραφία

Πεζά

  • Μεγαλόχαρη”· Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, χ.χ.
  • “Σπογγαλιείς του Αιγαίου”. Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, χ.χ. (έκδοση τρίτη, πλήρης)
  • “Σαν ζωή… Σαν όνειρο” Αθήνα, Άγκυρα, χ.χ.
  • “Νενίκηκας Ναζωραίε! · Εν τούτω νίκα·” Ιστορικό μυθιστόρημα. Αθήνα, Δημητράκος, χ.χ.
  • “Εις τα πτερά του θανάτου”. Αθήνα, Παπαπαύλος, χ.χ.
  • “Το ρόδον των Γαδείρων”. Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, χ.χ.
  • “Μαύρες πεταλούδες”. Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, 1921.
  • “Μακεδονικαί ραψωδίαι”. Αθήνα, 1905.
  • “Νησάκια του Σαρωνικού· Ο Πόρος· Φιλοσοφικοί περίπατοι” Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, χ.χ.
  • ” Η Ιππότισσα της Μάλτας· Αναμνήσεις ταξειδίων” Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, χ.χ.
  • ” Άγγελος εξολοθρευτής”. 1913.
  • ” Η ανατίναξις του Φετχί Μπουλέντ και της κανονιοφόρου”. Αθήνα, Φέξης, 1914.
  • ” Εις τα πτερά του θανάτου”. 1918.

Μελέτες και δοκίμια

  • “Ο πέπλος της Ίσιδος” (Γυναικεία ψυχολογία). Αθήνα, Ι.Ν.Σιδέρης, χ.χ.
  • “Το πεπρωμένον και η τύχη· (Η θεωρία της ψυχοβολίας) · Πρωτότυπος συμβολή εις την ψυχικήν έρευναν”. Αθήνα, Ανατολή, 1943.
  • “Η επιστημονική μου διαθήκη” Αθήνα, 1955.

Εργασίες

  • “Zeitschrift für Parapsyhologie” (στα γερμανικά)
  • “Le Destin et la Chance au Jour de l’Explication Psychobolique” (στα γαλλικά)

Μερικά από τα εξωφυλλα των βιβλίων του

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Συνεχίζουμε με Συναδέλφους προερχομένους από την ΣΙΣ/ΣΣΑΣ από το 1947 και μετά.


+Αθανάσαινας Γιώργος

Στρατιωτικός Ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό, Νευρολόγος, Συγγραφέας Ιστορικών Βιβλίων. Εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1949 με ΑΜ 166. Σαν δευτεροετής Μαθητής της ΣΙΣ, είχε μια τρομακτική – φρικτή περιπέτεια που σημάδεψε το σώμα και την ψυχή του. Μια ιστορία που συντάραξε την κοινωνία και πέρασε από τότε στις διηγήσεις της Κέρκυρας, μια από τις ιστορίες που μεγάλωσαν γενιές σε τούτο το νησί…, αποτέλεσε εμπνευση για τραγούδι και ποιήματα. Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από άρθρο του Ηλία Αλεξόπουλου από το ιστολόγιο ¨Αρωμα Λευκάδας“:

ΚΕΡΚΥΡΑΑύγουστος του ’51, δυο μέρες μετά της Παναγίας. Παρασκευή, γύρω στις 2. Παραλία Mon Repos. Ο 20χρονος Γιώργος Αθανάσαινας, Γαστουριώτης, δευτεροετής της Στρατιωτικής, Ιατρικής σχολής και η 16χρονη φίλη του, Βάντα Πιέρρη, μαθήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου και κόρη του τότε διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, απολαμβάνουν το δροσάτο των νερών.

Βάντα – Αθανάσαινας

Η Βάντα και ο Γιώργος αποφάσισαν να απομακρυνθούν λίγο από την ακτή για να μείνουν μόνοι τους. Κάποιες αναφορές μιλούν για 250 μέτρα από την παραλία, κάποιες άλλες για 400. Πιθανότατα ισχύει το πρώτο. Ακόμα και όμως και 250 μέτρα από την ακτή στη θάλασσα της Κέρκυρας είναι αρκετό να βρεθείς σε σημείο με μεγάλο βάθος.

Ο Αθανάσαινας βλέπει, σε μικρή απόσταση πίσω από τη Βάντα, ένα πτερύγιο. Το κορίτσι καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει και τον ρωτά τι έγινε. «Δεν είναι τίποτα. Είναι ένα δελφίνι» της απαντά.

Το τι ακολούθησε το περιγράφει ο ίδιος ο Αθανάσαινας στον Τύπο της εποχής: «Ενώ ηρχίσαμεν να επιστρέφωμεν προς την ακτήν, σαν να προησθάνθημεν το δράμα, ελιποφυγήσαμεν. Είδα το κήτος να “ζυγίζεται” δια να μας επιτεθή. Πριν προφθάσω να παρακολουθήσω τας κινήσεις του, επετέθη κατά της Βάντας, την άρπαξε με το ρύγχος του και είδα τα πόδια της μόνον εις την επιφάνειαν. Την στιγμήν εκείνην την εκομμάτιασε προφανώς. Επέρασεν έπειτα κοντά μου. Με έσπρωξε με το ρύγχος του εις απόστασιν 3-4 μέτρων. Επέστρεψε κατόπιν εις το σημείον όπου ήσαν τα υπόλοιπα της Βάντας και τα κατεβρόχθισε…». Ο Αθανάσαινας διασώθηκε από ψαράδες της περιοχής ελαφρά τραυματισμένος. Σπούδασε στην Αθήνα και έγινε διάσημος νευρολόγος αλλά και συγγραφέας ιστορικών βιβλίων. Δεν ήθελε να μιλά για την τραγωδία με τη Βάντα και μέχρι τον θάνατο του απέφευγε το θέμα, όταν η συζήτηση πήγαινε εκεί.

Σχετικά Αρθρα : Η Μηχανή του Χρόνου, Corfou Stories, neakritti

Εργογραφία :

  • Κέρκυρα, Σεπτέμβρης 1943, Μακεδονικές Εκδόσεις, 1996
  • Άννα Π. Μακεδονικές Εκδόσεις, 1997Από το βουνό στην Τασκένδη: Αναμνήσεις μιας αντάρτισσας.
  • Το Ασέδιο Των Κορυφών, Μακεδονικές Εκδόσεις, 2001Περί της ενδόξου πολιορκίας της περιφήμου πόλεως Κερκύρας της υπό των Τούρκων γενομένης κατά το σωτήριον έτος 1716 
  • Ολυμπιακοί Αγώνες. Olympic Games, Εκδόσεις “Ελλην”, 2004 (Ένας αντίλογος: Τα σκοτεινά παρασκήνια μιας καλοστημένης παρωδίας)
  • «1537, η πολιορκία της Κέρκυρας από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και τα ταξίδια του Σαιν Μπανκάρ στις ελληνικές θάλασσες» Δημοσιεύματα Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, 2008.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Αλειφερόπουλος Δημήτρης

Στρατιωτικός Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστης, το Βιβλίο του Σ’ ευχαριστώ Καρκίνε, μια ιστορία παρμένη από την πραγματική ζωή, άλλοτε τρυφερή, ρομαντική και ονειροπόλα και άλλοτε σκληρή, αμείλικτη και αδυσώπητη. Μια ιστορία όπου αληθινά γεγονότα και προσωπικά βιώματα αναμιγνύονται γλυκά με μυθοπλασία και μεταφυσικές αναζητήσεις.

Απόσπασμα από την παρουσίαση του Βιβλίου από Δρ. Παπαγιαννόπουλο Νικόλαο

Το βιβλίο είναι μία αυτοβιογραφία με μοναδική ειλικρίνεια με απολογητική διάθεση και με την ίδια πάντα αυστηρότητα προς τον εαυτό του. Προσεγγίζει τα γεγονότα της ζωής του με επιστημονική κριτική και ψυχαναλυτική μεθοδολογία. Οι ιδιαίτερες γνώσεις του στην κλασική ιατρική αλλά και στην παραψυχολογία μετατρέπουν το γραπτό του σε επιστημονικό δοκίμιο. Ο λόγος του είναι απλός αλλά και πλούσιος. Οι συμβολισμοί πολύ και βαθείς, ξεκινούν από το εξώφυλλο, όπου πάνω από μία γαλάζια ακρογιαλιά φαίνονται άχνα τα γαλάζια του μάτια……….   κάτω στην αμμουδιά μία κλεψύδρα μετράει το χρόνο και μια πυξίδα, δίπλα, το δρόμο τού πεπρωμένου. Στο οπισθόφυλλο έχει μία πολύ ζυγισμένη περίληψη του έργου που την καταθέτω αυτούσια στο τέλος.

 Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Αλειφερόπουλου είναι προσιτό και οικείο σε όλους τους αναγνώστες. Όλοι έχουν μία ανάλογη ιστορία στη ζωή τους ή στη ζωή των δικών τους ανθρώπων. Ο πόνος της νόσου, οι εσωτερικές συγκρούσεις που επιφέρει και η αγωνία θανάτου είναι κοινή υπόθεση όλων μας. Για αυτό ο αναγνώστης ανακουφίζεται βλέποντας ότι στο θέμα της βαριάς νόσου δεν είναι μόνος του. Διαβάζοντας το  έργο του Δημήτρη Αλειφερόπουλου με τον αιχμηρό τίτλο  “Σε ευχαριστώ καρκίνε”  βλέπει πώς  από μία τέτοια περιπέτεια μπορεί να βγει στο τέλος νικητής και καλύτερος άνθρωπος.  Ο συγγραφέας δεν κρατάει τίποτα για τον εαυτό του. Ξεγυμνώνει την ψυχή του,  εκφράζει τις αγωνίες του, αναλαμβάνει τις ευθύνες του, γίνεται αυτόματα ένας δικός σου άνθρωπος ένας κολλητός σου φίλος. Και προπάντων ένας ειλικρινής φίλος  χωρίς καμία απολύτως σκοπιμότητα ή υστεροβουλία. Αυτά τα κατώτερα στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς δεν έχουν καμία ισχύ μπροστά στην αγωνία θανάτου και την νομοτελειακή κάθαρση. 

Προσωπικά διαβάζοντας   το βιβλίο του Δημήτρη Αλειφερόπουλου, παρακινήθηκα να τον προσεγγίσω και με την ιατρική μου σκέψη. Έβαλα πολλές φορές τον εαυτό μου στη θέση του κεντρικού ήρωα και σήκωσα τα διλήμματά του. Δεν είναι εύκολο, ούτε οι απαντήσεις είναι δεδομένες. Χρειάζεται μεγάλη εσωτερική μάχη για να επιλέξεις τη μία ή την άλλη αντίδραση. Από αυτήν την πρισματική γωνία το “Σε ευχαριστώ καρκίνε” είναι ένα βιβλίο για δύσκολους προβληματισμούς, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και σε επιστημονικό. Η εμπειρία που βίωσε ο συγγραφέας προσφέρεται στους αναγνώστες σαν μία πρόκληση προβληματισμού και ίσως ευκαιρία για ένα καλό μάθημα ζωής

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Βαζαίος Λάμπρος

Στρατιωτικός Ιατρός, Χειρουργός – Ουρολόγος, καθηγητής και συγγραφέας. Στην Τριλογία περιγράφει την πορεία και τη δράση της εφημερίδας «Ανεξάρτητος Εφημερίς της Ελλάδος», η οποία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ύδρα το 1827, την ώρα που η Επανάσταση ψυχορραγούσε. με τον “Οδυσσέα …..” μιλά για τη ζωή του, ανιχνεύοντας μνήμες και στιγμές του βίου που ξεχώρισαν, προσπάθησε να τις δώσει ζωή και φωνή, με τις «Ασυνήθιστες μέρες…», ανασύρει και ξαναθυμίζει όσα είχαν γίνει και δεν είχαν προλάβει να ταξιδέψουν μέσα από τα προηγούμενα βιβλία.

  • Βαζαίος Λάμπρος (Βιογραφικό Σημείωμα)
  • Ταξίαρχος (ΥΙ) ε.α, ΣΙΣ-Τάξη 1959, ΑΜ647
  • Η Τριλογία του Χρόνου και της Ζωής (Εκδόσεις Μένανδρος)
    • Ο Ανεξάρτητος
    • Ο Οδυσσέας στις στήλες του Ιανού (2020)
    • Ασυνήθιστες μέρες, Απόκρημνα χρόνια (2021)
  • Αυτοεδόσεις (Εκτός εμπορίου)
    • Το Στρογγυλό σπίτι 2009
    • Χριστούγεννα του 2010
    • Για τους δικούς μας ανθρώπους 2011
    • Χριστούγεννα του 2013
    • Χριστούγεννα του 2014
    • Ο χρόνος έχει διαταραχθεί 2015
    • Χριστούγεννα του 2015
    • Οδησσός 2013
    • Οι συνταγές της Ελενίτσας 2016
    • Ιστορίες για τα παιδιά 2018
    • Η Σελήνη το 2019
    • Είναι αμαρτία να ξεχνάμε 2019
    • Οι εφημερίδες των Ανεξάρτητων 2020
    • Γενεαλογικά

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Βασιλείου Ευάγγελος

Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος – Καρδιολόγος. Είναι ενεργό μέλος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών και διατέλεσε αντιπρόεδρος της από το 1990 μέχρι το 1994. Η ΕΕΥΕΔ παρουσίασε το Βιβλίο του “Ο εθνομάρτυρας Άγιος μητροπολίτης Δράμας – Σμύρνης Χρυσόστομος” ένα εξαιρετικό πονημα-μελέτη, σπάνιας επιμέλειας κι ευαισθησίας ,υψηλής τεκμηρίωσης και ανάδειξης του βίου και των πεπραγμένων του αθάνατου Ιερομαρτυρα Χρυσοστόμου.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


+ Βρίτσιος Αριστοτέλης

Στρατιωτικός Ιατρός, Ακτινολόγος- Ραδιολόγος. Είναι από τους πρώτους που εισήλθαν στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, το 1947. Κατέλαβε την έδρα της Κλινικής Ακτινοθεραπείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν επιστήμονας με διεθνή αναγνώριση στην ογκολογία. Την δεκαετία του 1960 παρουσίασε σε Διεθνές Ακτινολογικό Συνέδριο μέθοδο μελέτης των παθήσεων των οφθαλμικών κόγχων, η οποία φέρει το όνομά του (μέθοδος Βρίτσιου).

Διακρίθηκε ιδιαίτερα και στον πολιτιστικό τομέα. Ασχολήθηκε επισταμένως με το έργο του Αριστοτέλη. Με πρωτοβουλία του συλλόγου που ίδρυσε και δεν μπορούσε να έχει άλλο όνομα, παρά αυτό του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέδειξε την Σχολή του Αριστοτέλους στην Μίεζα, ενώ πραγματοποίησε πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, στο συνεδριακό κέντρο “Χρίστος Λαναράς”.

Ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Αριστοτέλης» επί σειρά ετών συνδιοργάνωνε εβδομαδιαίες διαλέξεις, παλαισιούμενες από μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Εκτός των άλλων, ίδρυσε και την Ορχήστρα Αρχαίων Μουσικών Οργάνων. Συνδιοργάνωσε συναυλίες με αρχαία Μουσικά Όργανα.

Πρωτοετής μαθητής της μεταπολεμικής Σ.Ι.Σ. μελοποίησε τον ύμνο της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής, τους στίχους του οποίου έγραψε ένας άλλος συμμαθητής του, ο Γεώργιος Βάρφης (ΑΜ 52) που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


+ Γιαννόπουλος Αριστείδης

Στρατιωτικός Ιατρός, Μικροβιολόγος . Το 1963 κατετάγη στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων. Το 1971 ονομάστηκε αξιωματικός και υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός, μικροβιολόγος στο Πολεμικό Ναυτικό. Αφού αποστρατεύτηκε, μετά από δική του επιλογή, το 1992, άσκησε την Ιατρική από τη σκοπιά της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Έχει εκδώσει ποιητική συλλογή με τον τίτλο «Αυγηνός». Έχει συμμετάσχει με έργα του σε συλλογικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Σε αναμονή περισσότερων στοιχείων…

  • Γιαννόπουλος Αριστείδης (1945-2018)
  • Τάξη ΣΙΣ 1963, ΑΜ 768
  • Ο Αυγηνός, 2013, Εκδ. Μετρονόμος

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Γκόνης Γεώργιος

Στρατιωτικός Ιατρός, Γενικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Συγραφέας πονημάτων τόσο στον τομέα της ειδικοτητάς του άλλά και ευρύτερα με ένα φιλοσοφικό δοκίμιο και ένα βιβλίο που απευθύνεται απευθύνεται σε παιδιά ΣΤ’ τάξης Δημοτικού. Περιγράφει την καθημερινότητα ενός παιδιού σε κάποιο ελληνικό χωριό, στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και την πορεία από την “πλάκα και το κονδύλι στο διαδίκτυο

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Δαλαμάγκας Γιώργος

Ιατρός της Ελληνικής Αστυνομίας, Παθολόγος – Καρδιολόγος και συγγραφέας, Συνέγραψε σειρά Βιβλίων, μερικά εξ’ αυτών για την ιδιαίτερη πατρίδα του το Πολύχρονο Χαλκιδικής με ιστορικά στοιχείαγια την Χαλκιδική άγνωστα σε πολλούς.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Διαμαντής Αριστείδης

Στρατιωτικός Ιατρός, Απόστρατος Αρχιπλοίαρχος, Κυτταρολόγος, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας, μέλος της Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού και διευθυντής Εκπαιδεύσεως & Έρευνας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Είναι συγγραφέας και επιμελητής έκδοσης είκοσι μονογραφιών και περισσοτέρων από τριακοσίων πενήντα πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και/ή ανακοινωθεί σε συνέδρια και ημερίδες της ημεδαπής και αλλοδαπής, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, το Γερουλάνειο Ίδρυμα και την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


ΙΩΑΝΝΟΥ ΦΩΤΗΣ

Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος, Ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1933, εισήλθε στην ΣΙΣ το 1952, Ορκίσθηκε Ανθυπίατρος το 1959, Έλαβε την Ειδικότητα της Παθολογίας. Αποστρατεύτηκε το 1986 με τον Βαθμό του Ταξιάρχου.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του έδειξε την έφεση στην ζωγραφική με ξυλομπογιές και νερομπογιές, ουσιαστικά ,τα  μόνα χρόνια που δεν ζωγράφιζε ήταν τα έξη χρόνια της φοίτησης στην ΣΙΣ. Από το 1958 ζωγραφίζει μόνο με λάδι σε μουσαμά και άλλες κατάλληλες επιφάνειες με υπομονή και μεγάλη ευχέρεια. Είναι τελείως αυτοδίδακτος.  Τα θεματά του είναι από την παλιά Θεσσαλονίκη, το Άγιο Όρος,  τα Μετέωρα  και διάφορα τοπία.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Το 2005 έλαβε μέρος σε διεθνή διαγωνισμό γιατρών ζωγράφων και πήρε το δεύτερο βραβείο.

Από το 1970 έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία και ιδιαίτερα με την μακροφωτογραφία. Εξειδικευμένες φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό “Φωτογραφία”. Είναι από πολλά χρόνια Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Καλλιτεχνών”

Από την Εκθεση στην ΛΑΦ Θεσσαλονίκης 23/11/2013

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


+Καββαδίας Νικόλαος

Δεν προκειται για τον γνωστό ποιητή και συγγραφέα Νίκο Καββαδία του Χαριλάου (1910-1975) που κατήγετο από μια επαρχιακή πόλη της περιοχής του Βλαδοβοστοκ στη Ρωσία.

Ο “δικός μας” Νίκος Καββαδίας του Αθανασίου, (1938-2012) ήταν Στρατιωτικός Ιατρός, Βιοπαθολόγος στον Στρατό Ξηράς και πεζογράφος. Κατήγετο από την Κέρκυρα, εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1956 με ΑΜ 531. Φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός σε στρατιωτικές μονάδες, σε νοσοκομεία και στο Κέντρο Βιολογικών Ερευνών του Στρατού, έως το 1984. Διετέλεσε επιμελητής σύντακης της Ιατρικής Επιθεώρησης Ενόπλων Δυνάμεων.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1985, Έγραψε διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, δοκίμια, βιβλιοκριτικά σημειώματα και μελέτες, μεταξύ άλλων, για τον λογοτέχνη Κωνσταντίνο Θεοτόκη. Δείτε όλη την πορεία του Καββαδία από την Κέρκυρα στα χρόνια της κατοχής μέχρι την καταξιωσή του στο χώρο της λογοτεχνίας, στο βιογραφικό του σημείωμα παρακάτω, από το οποίο παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα :

………….Το 1985 ο Νίκος Α. Καββαδίας ζήτησε τη γνώμη του φίλου του και Συναδέλου στρατιωτικού ιατρού Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλου για μερικά διηγήματα που είχε γράψει μετά την αποστρατεία του. Δεν σκόπευε να τα δημοσιεύσει. Ωστόσο κάποια μέρα έλαβε ταχυδρομικώς ένα περιοδικό. Ήταν οι “Νέες Τομές” και είδε έκπληκτος να έχει δημοσιευθεί το διήγημά του “Η Ελπίδα” – εμπνευσμένο από το δράμα ενός ψαρά από τη γειτονιά του που στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου η φτώχεια τον έσπρωξε να μεταφέρει για λίγα χρήματα κάποιον στην Αλβανία και στην επιστροφή να συλληφθεί και να κλειστεί στη φυλακή. Λίγον καιρό μετά βρήκε δημοσιευμένο στον “Χάρτη” το διήγημα “Ορφανός πατρός”. “Ένοχος” για τις δυο αυτές δημοσιεύσεις υπήρξε ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος. Ακολούθησαν και άλλα διηγήματα που έχουν δημοσιευθεί κυρίως στο κερκυραϊκό περιοδικό “Πόρφυρας”, με το οποίο συνεργαζόταν συχνά ο Νίκος Α. Καββαδίας, στο ωραίο περιοδικό των Λεχαινών “Εκ Παραδρομής” και αργότερα στα “Ρεύματα”. Πολλά από αυτά αποτέλεσαν μια συλλογή και εκδόθηκαν από τις εκδόσεις της Εστίας (1998) με τίτλο “Το στοιχειό στο Φύτεμα και άλλες ιστορίες”. Η συλλογή δανείζεται τον τίτλο από το πιο μεγάλο διήγημά της, μια αναφορά στα πάτρια, στη νοσταλγία της φύσης και στα ήθη του χωριού, ενώ δύο άλλα διηγήματα, “Ο Αντώνης” και η “Φυγή στο Λόγγο” βασίζονται στην εμπειρία του συγγραφέα από την Κατοχή και η ενότητα “Οδός Μητροπολίτου Αθανασίου” περιέχει διηγήματα εμπνευσμένα από βιώματα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του στο προάστιο Ανεμόμυλος.………

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Κουφάκης Ιωάννης

Στρατιωτικός Ιατρός (ΣΙΣ 1961 – ΑΜ 731), Οφθαλμίατρος.

Συμμετέχει με δύο βιβλία του :

  • Δρόμος με’ εμποδίων, εκδοση 2023
  • Σταγόνες, έκδοση 2023

Παρουσίαση Βιβλίων από Πρόεδρο ΕΕΥΕΔ, Δρ. Ν. Παπαγιαννόπουλου

Στο “Δρόμο μετ’ εμποδίων” προβάλει το αφήγημα της ζωής του, για τα εγγόνια του. Κι όμως το πόνημα αποτελεί τεκμήριο ιστορίας ενός τόπου της ελληνικής επαρχίας, με περιγραφές του ζωντανεύουν τα γεγονότα της εποχής του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής, του αντάρτικου και του εγκληματικού εμφυλίου, που μας επέβαλαν… Εδώ υπογραμμίζω τον ωραίο λόγο του συγγραφέα, τα πλούσια ελληνικά του και την τιμιότητα να περιγράφει τα γεγονότα χωρίς προσπάθεια να κατευθύνει την κρίση του αναγνώστη. Ο αγώνας της ζωής για ένα ελληνόπουλο από χωριό, από μια πτωχή οικογένεια, οι κατακτήσεις του σε πνευματικό και πρακτικό επίπεδο και η αντιξοότητες τής ζωής, που ακολουθούν ακόμα και τη διακεκριμένη πορεία ενός Στρατιωτικού Γιατρού, είναι θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, που ταυτίζεται με τον ήρωα και ζει τις αγωνίες του. Άλλωστε ο Κουφάκης αφήνει πάντα χώρο δίπλα του για νέους προβληματισμούς και συζητήσεις. Θα ήθελα να προσθέσω και την καταγραφή με έντονη την παρουσία της επιστημονικής ηθικής και μεθοδολογίας. Ο αναγνώστης κατανοεί ότι τα γραφόμενα είναι απολύτως ειλικρινή, υπεύθυνα, ζυγισμένα και διπλοελεγμένα από τον συγγραφέα. Δεν υπάρχει ίχνος υστεροβουλίας και ωραιοποίησης. Η όποια υποκειμενικότητα εκφράζεται με μοναδική σεμνότητα.

Εδώ αποκαλύπτεται όλο το πνεύμα και την παιδεία του ανδρός. Ο συγγραφέας επί σειρά ετών κατέγραφε τις σκέψεις του για τα θέματα της επικαιρότητας της πατρίδας μας και με το θάρρος της γνώμης του που τον χαρακτηρίζει, έστελνε τα κείμενα προς δημοσίευση σε έγκριτες εφημερίδες, υπογράφοντας άλλοτε με το όνομά του κι άλλοτε με ψευδώνυμο. Δεν έχει σημασία ποιος το λέει, αλλά το τι λέει. Αυτά τα μικρά σε έκταση κείμενα, τα ανθολογεί και τα παρουσιάζει στο πρώτο μέρος του βιβλίου “Σταγόνες”, προσφέροντάς τα στον αναγνώστη υπό μορφή μιας τεκμηριωμένης άποψης, που προκαλεί τις σκέψης καθώς και τον προβληματισμό για αποδοχή ή αντίλογο. Πάντα με την ίδια γλαφυρή πένα, με λόγο ρέοντα με τίμια τοποθέτηση χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις, με ευγένεια και σεμνότητα, χωρίς υπερεγώ.

Τα κείμενα είναι απολύτως πολιτικά, με ένα πολιτικό λόγο… από άλλο πλανήτη! Ιδεατή δημοκρατική επικοινωνία ανθρώπου, που σέβεται τον συνομιλητή του αφήνοντας χώρο και για αντίλογο ή παραγωγική συζήτηση, όλα όσα λείπουν από την πολιτική ζωή στην Πατρίδα μας.

Το δεύτερο μέρος του έργου “Σταγόνες” με υπότιτλο “σταγόνες σοφίας και εμπειρίας” καταγράφει εκκλησιαστικά ρητά και φράσεις από αρχαία ελληνικά γνωμικά , παροιμίες Κρητικές μαντινάδες, λόγια μεγάλων προσώπων διεθνώς, ιατροφιλοσοφικά, ωραία λήμματα που ο ίδιος ξεχώρισε στα διαβάσματά του και τα προβάλλει ως πνευματικό συμπύκνωμα γνώσης και σοφίας. Μεγάλο δώρο σε όσους δεν είχαν το χρόνο ή την άνεση να μελετήσουν τα πρωτότυπα και βρίσκουν εύκολα το απόσταγμα της σοφίας του κειμένου μέσα στο έργο “Σταγόνες” του Γιάννη Κουφάκη .

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος

Στρατιωτικός Ιατρός, Νευροχειρουργός, ἀσχολείται και με την ἱστορία της Στρατιωτικῆς Ἰατρικῆς και την νεώτερη Ἑλληνικὴ Ἱστορία γενικώτερα.

  • Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος (Βιογραφικό Σημέιωμα)
  • Υποστράτηγος (ΥΙ) ε.α. Τάξη ΣΙΣ 1958, ΑΜ 586
  • Είναι στην Συγραφική ομάδα των παρακάτω βιβλίων, εκδόσεις ΕΕΥΕΔ
    • Η ιστορία τοῦ 424 ΓΣΝΕ
    • Η Ιστορία της ΣΙΣ
    • Μυθική Πραγματικότητα, Απόσπασμα

Το 2024 εκπόνησε το νέο του Βιβλίο την Βιογραφία του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ένα πόνημα 952 σελίδων βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα μετά από έρευνα ιστορικών αρχείων. Δεν είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα αλλά μια ιστορική μελέτη.

Βιογραφίες τοῦ Γεωργίου Καραϊσκάκη ἔχουν γραφεῖ ἀπὸ πολλοὺς καὶ μερικὲς εἶναι πραγματικὰ ἀξιόλογες. Ὅμως οἱ περισσότερες ἔχουν μυθιστορηματικὸ χαρακτῆρα καὶ σὲ αὐτὲς οἱ συγγραφεῖς τους ἐκφράζουν πολλὲς φορὲς τὶς ἀπόψεις τους, χωρὶς αὐτὲς νὰ στηρίζονται σὲ πραγματικὰ γεγονότα. Δὲν παρατίθενται ἱστορικὰ ντοκουμέντα σύγχρονα μὲ τὴν ἐποχή, ποὺ διαδραματίστηκαν, ἀλλὰ μόνο ἀναφέρονται χωρὶς πολλὲς φορὲς νὰ ἀποδεικνύονται ἀπὸ τὴν πραγματικότητα. Στὴν δημοσιευομένη ἐκτεταμμένη βιογραφία τοῦ Καραϊσκάκη, ὁ συγγραφέας τοῦ παρόντος ἔκρινε σκόπιμο νὰ παραθέτει κυρίως τὰ ἔγγραφα καὶ τμήματα βιβλίων, ἀφήνοντας τὸν ἀναγνώστη νὰ βγάλει τὰ συμπεράσματά του, παρὰ νὰ τοῦ παρουσιάζονται πολλὲς φορὲς τὰ παραμορφωμένα γεγονότα. Ἐλπίζοντας ὅτι ὁ ἀναγνώστης θὰ βρεῖ πολλὰ στοιχεῖα, ποὺ ὁ συγγραφέας ἀναζήτησε καὶ βρῆκε σὲ διάστημα πολλῶν ἐτῶν ἀναζητήσεις, βρίσκοντας τοιουτοτρόπως ἕτοιμα τὰ στοιχεῖα, ποὺ παρατίθενται. “

Ολόκληρο το Βιβλίο για τον Καραϊσκάκη

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Λαγανάς Γεώργιος

Στρατιωτικός Ιατρός, Ψυχίατρος, Φιλόλογος, υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς, διετέλεσε Διευθυντής Υγειονομικού της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς στη δεκαετία του 1980. Aυτός και η σύζυγός του, Μαρκησία Λαγανά (επίσης ιατρός), είναι γνωστοί Έλληνες βιβλιόφιλοι/συλλέκτες παλαιών και σπάνιων βιβλίων.

Ο Πέτρος Παπαπολυβίου παρουσίασε την ανεκτίμητη δωρεά τους στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η παρουσίαση του Παπαπολυβίου τελειώνει ως εξείς : Στη συλλογή – «Ψυχής Ιατρείον» ονόμαζε το διαμέρισμα όπου στεγαζόταν ένα μεγάλο μέρος της ο Γιώργος Λαγανάς – περιλαμβάνεται ένας τεράστιος πλούτος γνώσης και ιδεών: από ταπεινά μονόφυλλα «ανωνύμων» μέχρι σχεδόν όλα τα έργα του Αδαμάντιου Κοραή, αλλά και μοναδικά έργα λογίων όπως του Χρ. Ευσταθίου ή Παμπλέκη. Για την Κύπρο και το Πανεπιστήμιό της είναι ένα ανεκτίμητο δώρο που θα αναβαθμίσει την έρευνα στις σχετικές σπουδές, και ειδικά στη φιλολογία και την ιστορία. Και ταυτόχρονα, είναι ένα μήνυμα ότι “Έλληνες μεγάλοι ευεργέτες” υπάρχουν και στον 21ο αιώνα και είναι ανάμεσά μας.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


+Λίβας Σταύρος

Στρατιωτικός Ιατρός, Οφθαλμίατρος, στον Στρατό Ξηράς, κατάγεται από το Κιλκίς. Εντοπίσαμε συχνά, σε διάφορα ιστολόγια, αποσπάσματα του Βιβλίου του, “Η παλιά, μικρή μας πόλη” που αναφερόταν στο Κιλκίς στις αρχές του περασμένου αιώνα. Δεν βρέθηκαν άλλα στοιχεία, παραμόνο ότι στην 10ετία 1930 ήταν μαθητής στο Κιλκίς και μετά σταδιοδρόμησε ως Στρατιωτικός Ιατρός. Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα για τον Σταύρο Λίβα ας επικοινωνήσει με την ΕΕΥΕΔ (eeyed.contact@gmail.com).

  • Σταυρος Δ. Λίβας
  • Τάξη ΣΙΣ 1947 (17/11/1947) ΑΜ ΣΙΣ 43
  • Η παλιά μικρή μας πόλη, Σταύρου Λίβα, Έκδοση 1988, Αθήνα.

Απόσπασμα από σελίδα 179

……Ένα απέραντο «Εθνικό Νεκροταφείο», που κρύβει στα σπλάχνα του τα κορμιά χιλιάδων παλληκαριών, είναι ο τόπος μας. Και πάνω στα κορμιά αυτά στήθηκαν τα θεμέλια αυτής της πόλης. Και το σιτάρι που φτιάχνει το ψωμί μας, θεριεύει και μεστώνει ρουφώντας από τη γη αίμα αντί για νερό. Κάθε λόφος γύρω μας κι ένας «κρανίου τόπος». Κάθε χωράφι κι ένας «αγρός αίματος…

Τα πρώτα χρόνια, τ΄ αλέτρια που όργωναν τη γη, έφερναν στην επιφάνεια λευκά κόκκαλα «κόκαλα Ελλήνων ιερά», αντάμα με σκουριασμένες ξιφολόγχες και δερμάτινες παλάσκες, περασμένες σε ζωστήρες που έζωναν, κάποτε λυγερά σώματα παλληκαριών. Κι όλοι μας λίγο – πολύ, έχουμε να θυμόμαστε πως κάποτε, σκάβοντας τις αυλές των σπιτιών μας είχαμε βρει σκουριασμένα όπλα κι ανθρώπινα κρανία…

Περισσότερα Αποσπάσματα από το Βιβλίο

Σελίδες 2

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Μακρατζάκης Δημήτρης

Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Χειρουργός έχει οργανώσει πλήθος συνεδρίων, ημερίδων και συμποσίων σε θέματα της ειδικότητάς του και της Αεροπορικής και Διαστημικής Ιατρικής. Στο Βιβλίο του απαντά σε ερωτήματα όπως : Τι είναι το σύμπαν και ποιες δυνάμεις δρουν μέσα σ΄ αυτό;
Τι είναι η ζωή, πώς και πότε εμφανίστηκε; Πώς η μεγάλη συμπαντική περιπέτεια έγινε και βιολογική;
Πότε εμφανίστηκαν τα αμέτρητα είδη του ζωικού και του φυτικού βασιλείου στον πλανήτη Γη και πώς εξελίχθηκαν;

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Μηνάς Αρίστιππος

Στρατιωτικός Ιατρός, Δερματολόγος. Εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1955 με ΑΜ 468. Διετέλεσε Διευθυντής του 424 ΓΣΝΕ και εξελέγη Καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και στην συνέχεια Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ (2001-2003). Πέρα από την πολύ μεγάλη παρουσία του στην επιστήμη της Ιατρικής με Βιβλία του και επιστημονικές ανακοινώσεις, βρήκαμε   βιβλίο του με τον τίτλο “Μνήμη”,  Εκδόσεις Univercity Studio Press, 2009, 222 Σελίδες, πρόκειται για μια αυτοβιογραφία του.

Ενα απόσπασμα ………Όταν μείνει κανείς μόνο στις εικόνες (που λένε η καθεμιά τους χίλιες λέξεις!), νιώθω ευφορία. Αν όμως έχει ζήσει τις αναπαριστώμενες στιγμές, απορεί πώς άντεξε σε όλα αυτά; Τι βαρβαρότητα με τα καψόνια, τι προσπάθεια να χαθεί κάθε ψυχολογική, πνευματική και ηθική οντότητα! Τις πρώτες 40 ημέρες, τη νύχτα που κοιμόμουν κάτω από το διώροφο στρατιωτικό κρεβάτι στο δάπεδο, έκλαιγα σιωπηρά μέχρι να με πάρει ο ύπνος! Την άλλη όμως μέρα, ξυπνούσα με την απόφαση να μην τους περάσει! Όλα αυτά και πολλά άλλα χαλύβδωναν την ψυχή μου. Τότε «μεγάλωσα» και έγιναν «πιστεύω» μου τα λόγια του πατέρα μου, που θύμιζαν λόγια του αποστόλου των εθνών Παύλου στην προς Κορινθίους Α’ Επιστολή του: «Η αγάπη προς τα δημιουργήματα του Θεού ουδέποτε εκπίπτει. (Αρίστιππος Μηνάς – Μνήμη UNIVERSITY STUDIO PRESS. 2009).


Μηνόπουλος Γεώργιος

Στρατιωτικός Ιατρός, Καθηγητής Χειρουργικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, εκλεγμένος Υπερνομάρχης Έβρου-Ροδόπης. Ο Γιώργος Μηνόπουλος με το ταλέντο του στη γραφή, τη στρατιωτική μεθοδολογία και την ακαδημαϊκή πληρότητα κατέγραψε τα γεγονότα της ζωής του σε ένα βιβλίο “κόσμημα”, Όταν το ξεφυλλίσεις, βρίσκεσαι παρέα με τον Γιώργο Μηνόπουλο, που εξιστορεί τη ζωή του με τόση ειλικρίνεια και φιλικό λόγο, με ζωντανές φωτογραφίες και ενδιαφέρουσες ανέκδοτες ιστορίες, που σε κερδίζει και δεν το παρατάς μέχρι να το τελειώσεις!

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


+ Μπούκης Δημήτρης

Στρατιωτικός Ιατρός Ακτινολόγος. Συνέγραψε σε συνεργασία με τον Κων. Κυριακόπουλο την “Μυθική πραγματικότητα” (824 Σελίδες). Το Βιβλίο αναφέρεται στους Στρατιωτικούς Ιατρούς που με την πάροδο του χρόνου έκτισαν μια μυθική πραγματικότητα. “Μυθική” γιατί χάνεται στο βάθος του χρόνου, και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά σαν “μύθος” αλλά είναι πραγματικότητα, μια που μέσα από το βιβλίο παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές και το έργο τους.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Παλέρμος Ιωάννης

Στρατιωτικός Ιατρός, Δρ Μικροβιολόγος/Βιοπαθολόγος. Πέρα από την πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων που μπορειτε να δείτε στο βιογραφικό του σημείωμα, εξέδοσε το βιβλίο “Τώρα τι κλαις;” Το Βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο πίσω στο χρόνο, μια καταγραφή μικρών γεγονότων, μια παρουσίαση της ζωής και των συνθηκών που επικρατούσαν στην κοινωνία που πολλοί από εμάς βιώσαν.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


+ Παπαδημητρακόπουλος Ηλίας

Στρατιωτικός Ιατρός, Γεν. Αρχίατρος ε.α, Παθολόγος Υγιεινολόγος. Διακεκριμένος δοκιμιογράφος. ο έργο του, που κατατάσσεται στην μεταπολεμική ελληνική λογοτεχνία, διακρίνεται από λιτότητα του λόγου, λεπτή ειρωνεία και τρυφερή νοσταλγία για τα δύσκολα χρόνια της νεότητας. Η αναγνώριση ήρθε το 1995 με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω. Ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος δεν έπαψε ποτέ  σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής του (παραγωγή μικρή το δέμας, τόσο ως προς τον αριθμό των βιβλίων όσο και ως προς την έκταση των κειμένων) να αναδεικνύει την καθημερινότητα της ελληνικής περιφέρειας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Βραβεία :

  • Βραβειο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω 1996 (για τη συλλογή διηγημάτων Ροζαμούνδη)
  • Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών 2010 (για το σύνολο του έργου του)
  • Βραβειο Διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω 2010 (για τη συλλογή διηγημάτων Ο θησαυρός των Αηδονιών)
  • Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων 2015 (για το σύνολο του έργου του)
ΕΤΟΣΤΙΤΛΟΣΕΚΔΟΤΗΣ
2022ΡοζαμούνδηΚίχλη
2022Χιούμορ, ειρωνεία και σάτιρα στο ελληνικό σύντομο διήγημα και μικροδιήγημα (1974-2021)24 γράμματα
2022Ο Γενικός ΑρχειοθέτηςΚίχλη
2021Θερμά θαλάσσια λουτράΚίχλη
2021Οδοντόκρεμα με χλωροφύλληΚίχλη
2019Μπάνιο με τον ΓιάννηΙδιωτική Έκδοση
2016Το δικό μας Πάσχα : Πασχαλινά αφηγήματαΝάρκισσος
2015Υπό σκιάν : 20 καλοκαιρινά διηγήματαΟι Εκδόσεις των Συναδέλφων
2015Τόποι της λογοτεχνίας : 134 συγγραφείς καταγράφουν μια ελληνική, προσωπική γεωγραφίαΚαστανιώτη
2014Γεύμα με έναν ήρωαΠατάκη
2014ΥποκείμεναΓαβριηλίδης
2013Γιάννης Δουβίτσας 1943-2003 : Αφιέρωμα μνήμης, Μάρτιος 2013Νεφέλη
2012Άπαντα τα διηγήματα: Θερμά θαλάσσια λουτράΓαβριηλίδης
2012Άπαντα τα διηγήματα: Ο γενικός αρχειοθέτηςΓαβριηλίδης
2012Άπαντα τα διηγήματα: Ο θησαυρός των αηδονιώνΓαβριηλίδης
2012Άπαντα τα διηγήματα: Ο οβολόςΓαβριηλίδης
2012Άπαντα τα διηγήματα: Οδοντόκρεμα με χλωροφύλληΓαβριηλίδης
2012Άπαντα τα διηγήματα: ΡοζαμούνδηΓαβριηλίδης
2012Οδυσσέας  (Επιμέλεια κειμένου)Κέδρος
2011Καβάλα: Μια πόλη στη λογοτεχνίαΜεταίχμιο
2010Συγκοπή πλατάνουΓαβριηλίδης
2009Ανθολογία ελληνικού διηγήματος του 20ού αιώναΚαστανιώτη
2009Ο θησαυρός των αηδονιών και άλλα διηγήματαΓαβριηλίδης
2009Επί πτίλων αύρας νυκτερινής : Πέντε κείμενα για τον ΠαπαδιαμάντηΓαβριηλίδης
2009Παλίμψηστο Καβάλας : Ανθολόγιο μεταπολεμικών λογοτεχνικών κειμένωνΚαστανιώτη
2008Γράμματα από την Αμερική (Επιμέλεια κειμένου)Γαβριηλίδης
2008Ενδοσκεληδόν : Ανθολογία έργων της ελληνικής λογοτεχνίας με ήρωες μοτοσυκλέτες και μοτοσυκλετιστέςΖήτρος
2007Πρακτικά Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Γιάννη Σκαρίμπα : 11-13 Νοεμβρίου 2005, Χαλκίδα, θέατρο Παπαδημητρίου (Εισήγηση)Διάμετρος
2006Με τον ρυθμό της ψυχής : Αφιέρωμα στον Γιώργο ΙωάννουΚέδρος
2005Ο δρόμος για την ΟμόνοιαΚαστανιώτη
2005Εισαγωγή στην πεζογραφία του Παπαδιαμάντη : Επιλογή κριτικών κειμένωνΠανεπιστημιακές Κρήτης
2004Όμηρος Πέλλας : Μια παρουσίαση από τον Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο (Επιμέλεια κειμένου)Γαβριηλίδης
2004Ανδρέας Καρκαβίτσας : Αναφορές στη ζωή και το έργο τουΣαββάλας
2004Ο οβολός και άλλα διηγήματαΝεφέλη
2003Καβάλα: Μια πόλη στη λογοτεχνίαΜεταίχμιο
2003Οι χαμηλές θερμοκρασίες συντηρούν αναλλοίωτα τα συναισθήματα. Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Στρατιωτάκια στο πηγάδι. Η φιλαρμονική. Πρωτομηνιά. Κι αν παρήλθον οι χρόνοι εκείνοιΜεταίχμιο
2001Μια πόλη, ένας συγγραφέαςΜίνωας
2001Τόποι τέσσερεις συν τρειςΣτιγμή
2000ΑποκείμεναΝεφέλη
2000Ποιήσεις (Επιμέλεια κειμένου)Εκδόσεις Πατάκη
1999Πρώτες βοήθειες για άγρια πουλιά (Επιμέλεια κειμένου)Φιλιππότη
1998Επιστολαί προς μνηστήν, μετά σκηνών ευδαίμονος βίουΝεφέλη
1998ΤαξιδιωτικάΝεφέλη
1996Η μεσοπολεμική πεζογραφία : Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 1914-1939 (Επιμέλεια κειμένου)Αθηνά Σοκόλη
1996Η μεταπολεμική πεζογραφία : Από τον πόλεμο του 40 ως τη δικτατορία του 67 (Επιμέλεια κειμένου)Αθηνά Σοκόλη
1996Πρακτικά Α’ διεθνούς συνεδρίου για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη : Σκιάθος, 20-24 Σεπτεμβρίου 1991 (Εισήγηση)Δόμος
1995Dentifrice à la chlorophylle : Suivi de Les bains de mer chaudsKauffmann
1995Θερμά θαλάσσια λουτράΝεφέλη
1995Ο γενικός αρχειοθέτηςΝεφέλη
1995Οδοντόκρεμα με χλωροφύλληΝεφέλη
1995ΡοζαμούνδηΝεφέλη
1994Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο ΚοτζιάΚέδρος
1994Οι εποχές μου (Επιμέλεια κειμένου)Ύψιλον
1992Επί πτίλων αύρας νυκτερινής : Πέντε κείμενα για τον ΠαπαδιαμάντηΝεφέλη
1991ΠατησίωνΎψιλον
1990Οδυσσέας (Επιμέλεια κειμένου)Κέδρος
1987ΒουστροφηδόνΎψιλον
1983ΠαρακείμεναΚέδρος
1999Πρώτες βοήθειες για άγρια πουλιάΦιλιππότη
1996Η μεσοπολεμική πεζογραφία : Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 1914-1939Αθηνά Σοκόλη
1996Η μεταπολεμική πεζογραφία : Από τον πόλεμο του 40 ως τη δικτατορία του 67Αθηνά Σοκόλη
1994Οι εποχές μουΎψιλον
1991ΠατησίωνΎψιλον
1990ΟδυσσέαςΚέδρος
  

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Παπαθανασίου Ευριπίδης

Στρατιωτικός Ιατρός της Πολεμικής Αεροπορίας, Νεφρολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ. Τον Ευριπίδη Παπαθανασίου τον συναντούμε με δύο μικρά βιβλία του, το πρώτο, με δύο εκδόσεις, που αναφέρεται στην Ιστορία του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας και το δεύτερο στην Τάξη του, που εισήλθε στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1965, με πλούσια εικονογράφηση και αναφορά στις Τάξεις από το 1960 μέχρι το 1964. Το 2024 εκδίδει την Ιστορία του Πρώτου Γυμνασίου Αρρένων. Είναι η Ιστορία του Γυμνασίου που κανένας δεν έχει γράψει μέχρι σήμερα. Ειναι η Ιστορία του μέσα από τα μάτια ενός αποφοίτου του.

  • Αντιπτέραρχος (ΥΙ) εα, Τάξη ΣΙΣ 1965 με ΑΜ 864
  • Εργογραφία
  • Η Ιστορία του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας,  Εκεί που ο Ασκληπιός συναντά τον Ίκαρο, Δύο αυτοεκδόσεις 2012, 2013.
  • Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, 12 Νοεμβρίου 1965, Αυτοέκδοση 2023.
  • Η ιστορία του Πρώτου Γυμνασίου Αρρένων.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Παυλίνα Παυλίδου

Η Παυλίνα Παυλίδου γεννήθηκε στο Κάτω Θεοδωράκι Κιλκίς, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια και ζει μόνιμα στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης. Είναι απόστρατη αξιωματικός Υγειοονομικού με βαθμό Υποστρατήγου ΥΝ.

Πτυχιούχος της Στρατιωτικής Σχολής ξένων γλωσσών και της Επιστημονικής Οργάνωσης του Στρατού (Χαϊδάρι). Υπηρέτησε σε διοικητικές θέσεις στο ΓΕΣ και έκανε σπουδές στις Η.Π.Α. στον Τομέα της οργάνωσης, οργάνωσε και απέδωσε πτυχία στη Σχολή Υπαξιωματικών Νοσοκόμων διετούς φοίτησης στο 424 ΓΣΝΕ (Διευθύντρια Γραφείου Εκπαίδευσης). Είναι απόφοιτος της Σχολής Σκηνοθεσίας «Σταυράκου». Ο «Καπετάν Λάμπρος» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Συγγραφέας:Παυλίδου, Παυλίνα
Εκδόσεις:Κυριακίδη Αφοί Α.Ε
Σελίδες:256
Ημερομηνία Έκδοσης:14/07/2023
ISBN:9789606024214
Θέμα:Ιστορικό Μυθιστόρημα

Η δράση του βιβλίου ξετυλίγεται στα Γιάννενα την εποχή που πασάς ήταν, ο Αλή ο Τεπελενλής. Ο Λάμπρος, κεντρικός ήρωας, με πλατιές επαναστατικές ιδέες, σε στιγμές ψυχικής αναγέννησης, παρασέρνει με τον φλογερό του λόγο τους κλέφτες και αντιστέκεται μαζί τους στο βουνό. Βουνόλυκος, πλανευτής και άθεος, στριμωγμένος σε τρεις χαρακτήρες σ’ ένα σώμα, πλανεύει με ψεύτικους όρκους την έφηβη Μαρία και αποκτά μαζί της παιδιά τα οποία εγκαταλείπει σ’ ένα μοναστήρι.

Η δύστυχη Μαρία προλαβαίνει ν’ αφήσει σημάδι στη μοναχοκόρη της, την πεντάχρονη Μάντω, με την ελπίδα να την ξαναβρεί. Ζει το δράμα της πολλά χρόνια, αστεφάνωτη με τον αδιάφορο Λάμπρο, ακροβατώντας πάνω στο νήμα που συνδέει το μίσος με την αγάπη, τη λογική με την παράνοια και την κατακραυγή του περιγύρου της.

Στη συνέχεια η μυθοπλασία πλέκει ένα γαϊτανάκι που δεν γνωρίζει ποια πρόσωπα είναι περισσότερο αληθινά. Στους πρωταγωνιστές κυριαρχούν δύο δυνάμεις που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος, της επιβίωσης και του έρωτα. Παράξενες συμπτώσεις συμβαίνουν με τους χαρακτήρες που εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται, φαινομενικά τυχαία, στα πιο απίθανα μέρη, λες και η μοίρα έπλεξε έναν ιστό που δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς.

Μέσα από τους διαλόγους που βγάζουν φωτιά, αποκαλύπτεται ένα μυστικό, που απλώνεται ακτινωτά. Της Μαρίας το μυαλό «δραπετεύει» και ετοιμάζεται για ένα γάμο που δεν θα γίνει ποτέ. Ο Λάμπρος που τον καταδιώκουν οι Ερινύες αποζητά λύτρωση και μετάνοια. «Τα φαντάσματα είναι χειρότερα από τους ανθρώπους» ψιθυρίζει προτού πάρει την απόφασή του.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Πετάνης – Ρωμανός Γεώργιος

Στρατιωτικός Ιατρός του Πολεμικού ναυτικού, επιπλέον της Ιατρικής σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συγγραφέας αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής, και Ζωγράφος.

Γράφει Πολιτικά, Ιστορικά κείμενα Έρευνας και Ανάλυσης, Μελέτες, Μυθιστόρημα, Διήγημα, από το 1977 (δημοσίευση του πρώτου του βιβλίο). Έχει διδάξει Αφηγηματολογία και την Τέχνη της Συγγραφής, με σεμινάρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) και αλλού.

Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 15 βιβλία. Εκδότης του περιοδικού Πανδώρα και των ομώνυμων εκδόσεων. Επιμελητής (Γραφική Επιμέλεια) βιβλίων και κειμένων από το 1965.

Ως ζωγράφος, είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Εκθέτει από Μαθητής – από το 1966. Από το 1984 έκανε 10 ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 40 ομαδικές. Σχέδιά του δημοσιεύτηκαν και δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

  • Πετάνης – Ρωμανός Γεώργιος- Βιογραφικό
  • Τάξη ΣΙΣ 1966, ΑΜ 968, Πολεμικό Ναυτικό
  • Εργογραφία
    • Ο Αλέξανδρος και άλλα διηγήματα, Πρόσπερος, 1977
    • Ένα μικρούτσικο δόντι, Οκτασέλιδο του Μπιλιέτου, αρ. 23, 1997
    • Το μαλλί της γριάς, έκδοση περιοδικού Εκπ. Κοινότητα, 2000
    • Κατακόκκινο… σχεδόν θηλυκό, Ίνδικτος 2000
    • Δέκα ροκ κι ένα μπλουζ για τρεις, Μεταίχμιο, 2004
    • Το μαντίλι του μάγου, Πανδώρα, 2009
    • Καζαμπλάνκα καφέ, Άγκυρα, 2008
    • Η γυναίκα δέντρο, Νουβέλα, Πανδώρα, 2011
    • Γιούντιν, Μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, Άγκυρα, 2012, 3η έκδοση 2014
    • Ο ανυπότακτος, Η αλήθεια για τον Εθνικό Διχασμό, σελ. 500, Εκδόσεις Λειμών, 2022



Πολυράκης Γεώργιος

Στρατιωτικός Ιατρός, Γενικός Χειρουργός και Αγειοχειρουργός, Διδάκτωρ, Συγγραφέας. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιους διαγωνισμούς για το συγγραφικό του έργο.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


+Πολυχρονίδης Ιωάννης

Στρατιωτικός Ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού. Απόφοιτος Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής (ΣΙΣ). Τάξη 1967. Ειδικότητα Νευρολόγος – Ψυχίατρος

Επιστροφή στον κατάλογο εδώ


Ράντσιος Απόστολος

Ταξίαρχος (ΥΚ) ε.α Ράντσιος Απόστολος

Τάξη Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής 1956 (ΑΜ 550)

Βιογραφικό σε μορφή pdf

Στρατιωτικός Κτηνίατρος. Διδάκτορας και υφηγητής (άμισθος επίκουρος καθηγητής) της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής. Μέλος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας. Επιστημονικός σύμβουλος βιομηχανιών τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Ακαδημίας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Κτηνιατρικής Εταιρείας, πρόεδρος της Βαλκανικής και Παρευξείνιας Κτηνιατρικής Εταιρείας, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων της EUROMED του ΝΑΤΟ, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Τεχνικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιατρικής και Φαρμακευτικής (ΔΕΣΙΦ), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων), μέλος Διοικητικής Επιτροπής του Κλάδου Υγιεινολόγων-Τεχνολόγων Τροφίμων της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, μέλος επιτροπών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την αξιολόγηση κτηνιατρικών σχολών.

Ας αφήσουμε τον συγγραφέα, Απόστολο Ράντσιο να μας εκθέσει τις σκέψεις του, που αποτέλεσαν την έμπνευση δημιουργίας μιας Τριλογίας, σε τρία βιβλία του, που έχουν και τα τρία κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.

Με την επιφύλαξη έκρηξης γενικευμένου καταστροφικού πολέμου, στους καιρούς μας και καθ’ όλη τη διάρκεια του 21 ου αιώνα φαίνεται ότι δυο κρίσιμα ζητήματα θα απασχολήσουν τον Κόσμο. Εκείνο της δημοκρατίας και αυτό της επισιτιστικής ασφάλειας. Προκλήσεις, όπως η ψηφιακή επανάσταση, οι γεωπολιτικές πιέσεις, η επιδείνωση των προβλημάτων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, καθώς και ευρύτερα η εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ 2030, SDGs 2030) του ΟΗΕ, που ασφαλώς θα συνεχίσουν να μας απασχολούν, επηρεάζονται τόσο αποφασιστικά από τα προαναφερόμενα (Δημοκρατία – Επισιτισμός), ώστε η επίλυση αυτών να είναι καίρια για την αντιμετώπιση και των άλλων περισσότερο δευτερογενών παραγόντων.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και είναι σαφή τα σημεία ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί απαξιώνονται σταδιακά. Η ζυγαριά όλο και περισσότερο κλίνει προς πιο αυταρχικές διαδικασίες στη διακυβέρνηση τόσο των χωρών όσο και του τρόπου λειτουργίας υπερεθνικών οργανισμών. Βλέποντας πίσω στο χρόνο, σε ιστορικά προηγούμενα, εύκολα διαπιστώνεται ότι η αποσάθρωση των θεσμών και της εξαιτίας αυτού δυσλειτουργίας τους, που σε πολλές φορές έπαιρνε απλά τη μορφή προσχηματικής τήρησης των θεσμικών προβλέψεων, ήταν ο προθάλαμος κατάρρευσης της δημοκρατίας. Αυτή η κατάρρευση οδήγησε τελικά στην επικράτηση αυταρχικών κυβερνήσεων, είτε απευθείας, είτε σε δεύτερο χρόνο, μετά από ένα στάδιο επικράτησης φαινομένων προχωρημένης διατάραξης της κοινωνικής γαλήνης και ισορροπίας.

Το βιβλίο με τίτλο ‘’Ο θάνατος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Στοχασμοί, Σύγχρονες αντανακλάσεις, Η επικράτηση της Δύσης’’, πραγματεύεται ζητήματα δημοκρατίας.


Το ζήτημα αντιμετώπισης της επισιτιστικής ανασφάλειας, παρά τις προσπάθειες ειδικότερα των τελευταίων δεκαετιών, βραδυπορεί απελπιστικά στην επίλυσή του σε παγκόσμιο επίπεδο. Τελευταία μάλιστα φαίνεται να αναστέλλεται και να οπισθοδρομεί ακόμα και αυτή η βραδεία πρόοδος. που σημειωνόταν μέχρι πρόσφατα. Το πρόβλημα της διατροφής γενικότερα είναι αυτονόητα σημαντικό. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 1/3 του πληθυσμού χονδρικά βρίσκεται κάτω από διάφορες μορφές υποσιτισμού που φθάνουν μέχρι την ακραία πείνα, δηλαδή λιμό. Αυτό το τελευταίο αφορά σε 1 στους 7 κατοίκους στον πλανήτη. Από το άλλο μέρος, το επόμενο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρο, ως αποτέλεσμα κακής διατροφής, με ότι αυτό συνεπάγεται, κυρίως ως επίπτωση στην υγεία και ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Σήμερα μετά βίας μπορεί να ειπωθεί ότι το 1/3 του πληθυσμού της Γης σιτίζεται φυσιολογικά.

Το βιβλίο, με τίτλο ‘’Επισιτιστική Ασφάλεια’’, πραγματεύεται ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας και τροφίμων.


Προκύπτει συνεπώς το ερώτημα. Η παρούσα πορεία των πραγμάτων μπορεί να ανταποκριθεί στις σχετικές προκλήσεις που αναφέρονται στα προβλήματα αυτά; Ποια είναι η απάντηση σε μια παγκόσμια κατάσταση η οποία γίνεται συνεχώς πολυπλοκότερη, που προ πολλού έχει παύσει να εκδηλώνεται γραμμικά και ντετερμινιστικά, έχει πάρει χαοτική μορφή και η εξέλιξή της γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη; Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που ως υπόδειγμα θα μπορούσε να μας καθοδηγήσει ακόμα και σήμερα; Η απάντηση πιστεύω ότι είναι ναι. Υπάρχει. Είναι η στάση του Μ. Αλεξάνδρου ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει πολλά από τα καθιερωμένα που ίσχυαν στον ελληνισμό πριν από την εποχή του.

Φωτ. 4

Στήριξε την αυτοκρατορία που δημιούργησε στο σεβασμό της ταυτότητας των λαών που κατάκτησε. Υιοθέτησε ό ίδιος από τους άλλους ότι νόμιζε καλό για την ορθή διακυβέρνηση. Απεμπόλησε ότι ήταν βάρος ασήκωτο, που εμπόδιζε την αρμονική συμβίωση των λαών μεταξύ τους, εξαιτίας ιδιαίτερα και κυρίως του ναρκισσιστικού διαχωρισμού τους σε ΄Ελληνες και βάρβαρους. Ανάτρεψε τους διαχωρισμούς αυτούς, στηρίχτηκε μόνο στην αξιοσύνη, στην εντιμότητα, στην αριστεία του κάθε ατόμου, ανεξάρτητα από την καταγωγή και προέλευσή του, ώστε να θεμελιώσει ένα νέο κόσμο, με βάση τη συγχώνευση, όσο γινόταν, και συμπόρευση διαφορετικών πολιτισμών, στη θέση ανταγωνιστικών σχέσεων που εκδηλώνονται με τη μορφή βίας. ΄Ηταν η αρετή αντί της απληστίας και της αλαζονείας που καταξιώθηκε, όσο είναι δυνατό, για πρώτη και ίσως μοναδική φορά στην παγκόσμια ιστορία. Υπήρξαν πολλοί που φιλοσόφησαν στο πνεύμα αυτό, μόνο ο Αλέξανδρος όμως το έκανε πράξη διακυβέρνησης. Σήμερα, μόνο αν η ελπίδα μας στηριχτεί σε ανάλογη βάση μπορεί να αποτελέσει φάρο για να μας οδηγήσει σε ένα μακρόπνοο αειφορικό μέλλον.
Στο βιβλίο με τίτλο ‘’Κλείτος και Αλέξανδρος’’, διερευνώνται μερικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Μ. Αλεξάνδρου για τη διακυβέρνηση του Κόσμου
.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ

+ Σκαμπαρδώνης Γρηγόρης

Στρατιωτικός Ιατρός. Το Περιοδικό Ιστορίας της Ελληνικής Ιατρικής “δέλτος” ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του, και το μεγάλο καμάρι του. Επιδίωκε την τελειότητα όσον αφορούσε την ύλη του, δείτε σχετικά άρθρα παρακάτω. Το Βιβλίο Λήθης Αντίδοτον -Αναμνήσεις ενός Στρατιωτικού Ιατρου έχει ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της ΕΕΥΕΔ.

Επιστροφή στον κατάλογο εδώ


Σοϊλεμετζίδης Μιχαήλ

Αντιπτέραρχος, Ιατρός, Παθολόγος – Πνευμονολόγος, συμετέχει με μία έκδοση του 2023 με τον τίτλο “Στιχουργήματα Ζείδωρα, Με το Μέτρο της Ψυχής“.

  • Σοϊλεμετζίδης Μιχαήλ
  • Αντιπτέραρχος (ΥΙ), Τάξη ΣΙΣ 1995, ΑΜ
  • Παρουσίαση Βιβλίου εδώ
  • Παρουσίαση σε εκτυπώσιμη μορφή εδώ

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Στεφανόπουλος Θεόδωρος

Αντιστράτηγος, Ιατρός, Ακτινολόγος, Καταδρομέας ( Α’ Μοίρα καταδρομών, βετεράνος της Επιχείρησης “ΝΙΚΗ” Κύπρος 1974 Είναι ένας από τους 3 βατραχάνθρωπους ιατρούς (Τσοχαλής, Στεφανόπουλος και Ροκάς). Συμμετέχει και αυτός με εκδόσεις Μυθιστορημάτων.

Επιστροφή στον κατάλογο εδώ


Σφυρίδης Περικλής

Ο Περικλής Σφυρίδης, είναι σύγχρονος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός, ανθολόγος. Πεζά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε αρκετές γλώσσες. Το 1953 εισήλθε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Ειδικεύτηκε στην καρδιολογία και υπηρέτησε μέχρι το 1994. Με την αποστρατεία του αφιερώθηκε πλήρως στην λογοτεχία. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, δέκα τέσσερις συλλογές διηγημάτων, δύο μυθιστορήματα και ένα αυτοσχόλιο πνευματικής πορείας. Κυκλοφόρησε μελέτες για λογοτέχνες, ζωγράφους και τρεις ανθολογίες για τους πεζογράφους της Θεσσαλονίκης, μία εκ των οποίων μεταφράστηκε στα γερμανικά και άλλη στα αγγλικά. Συνεργάστηκε με τα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά. Περισσότερα στα Βιογραφικά του στοιχεία.

Επιστροφή στον κατάλογο εδώ


Γεράσιμος Τζιβράς

 Ο Δρ. Ιατρικής Γεράσιμος Τζιβράς, γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Εισήχθη στο Ιατρικό τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων το 1970 με ΑΜ 1141. Έλαβε τις ειδικότητες της γενικής χειρουργικής, εντεροπρωκτολογίας, φλεβολογίας, Iατρικής Aπεξάρτησης.  Είναι μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, νυμφευμένος με την ελληνίδα ιατρό/αναισθησιολόγο Δρ. Ιατρικής Ιωάννα Παπαχρήστου και έχουν δύο παιδιά. 

Ο  Γ. Τζιβράς είναι ο εν Γερμανία αντιπρόσωπος του Σ.Π.Ε.Κ. (Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης / Περιφερειακής Επιτροπής Χέρνε Γερμανίας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων Βορείας Ρηνανίας Βεστφαλίας, καθώς και μέλος της Επιστημονικής κοινότητας της Γερμανίας, που τιμά με την επιστημοσύνη του την Ελλάδα εκτιμούμενος τα μέγιστα από τους ανθρώπους που περιέθαλψε/ περιθάλπει.

Σαν συνταξιούχος, εκτός από τον εθελοντισμό στην επιστήμη του, ασχολείται έντονα με την ποίηση και τη μουσική (μ.α. χοράρχης), συμπεριλαμβανομένης και της Βυζαντινής, όντας ενεργός Ιεροψάλτης. Η καταγραφή των ποιημάτων του, που παλαιότερα δεν  κρατούσε, άρχισε δοθείσης αφορμής τον Μάρτη του 2021 με καταξίωση βραβείων σε ποιητικούς διαγωνισμούς και μελοποιήσεις πολλών ποιημάτων του.

Με δωρεές αντιτύπων και σε Σχολεία (μ.α. Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεσσαλονίκης, κλπ.), σε βιβλιοθήκες Ελλάδας και Γερμανίας, σε Δήμους κ.α., Διαλέξεις με παρουσιάσεις μελοποιημένων ποιημάτων και εν γένει του ποιητικού έργου σε Ελλαδα και Γερμανία.

 Kurzer LebenslaufGerasimos TzivrasΒιογραφικό στην Γερμανική

Εκδοθείσες ποιητικές συλλογές:

1. «Σου Μιλώ» Τα 100 του πρωτόλεια, Εκδόσεις «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ» /Θεσσαλονίκη.

  • «Στο χάδι του ανέμου» Λεύκωμα Ποίησης-Ζωγραφικής, Εκδόσεις «ΑΡΧΥΤΑΣ» (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου /Σ.Π.Ε.Κ :  https://tinyurl.com/3r3p4hve  
  • «Στο περιβόλι της ποίησης» free eBook, Εκδόσεις «ΑΡΧΥΤΑΣ» (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου /Σ.Π.Ε.Κ): https://tinyurl.com/2p88yhnx   
  • «Ποιητικοί Αντίλαλοι στη Λογου Τέχνη 2022» free eBook, Εκδόσεις «ΑΡΧΥΤΑΣ» (Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου /Σ.Π.Ε.Κ) : https://tinyurl.com/4x8uu8j6 
  • 60 σύντομες ρίμες αγάπης“ Δίγλωσσο free eBook (de/gr) EL Politismos GmbH Medien & Werbe Agentur /„FOTOPEDIA“ (Συνεργαζόμενος εκδ. οίκος με ΕΕΣΓ eV.): https://fotopedia.de/gr/Tzivras_60_kurze_Liebesreime/

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ σε ποιητικές Ανθολογίες

  • ANΘΟΛΟΓΙΑ Ποίησης 20(21)
  • Εκδόσεις “ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ” – 2020/21
  • ANΘΟΛΟΓΙΑ «Δεν σε ξεχνώ Ιωνία»
  • Εκδόσεις “ΑΡΧΥΤΑΣ” – Σ.Π.Ε.Κ. / 2022
  • ANΘΟΛΟΓΙΑ «Η Μελωδία της ΨΥΧΗΣ»
  • Εκδόσεις ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ  / 2.23
  • ANΘΟΛΟΓΙΑ «Άνθη Λόγου και Ψυχής»
  • Εκδόσεις “ΚΟΥΡΟΣ” / 3.23

Τα μελοποιημένα του ποιήματα και οι πειραματισμοί μου στο κανάλι του YouTube:  https://tinyurl.com/474byntm 

ΕΞΩΦΥΛΛΑ

Σελιδες 7

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


Τσοχαλής Θεόδωρος

Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος – Γαστρεντερολόγος, Καταδρομέας. Εκπληκτικά Βιβλία όπου ο αναγνώστης θα διαβάσει το κείμενο στην Αρχαία Ελληνική ή Λατινική γλώσσα δίπλα του την έμμετρη μετάφραση και εικόνες από έργα τέχνης που έχουν εμπνευσθεί από το κείμενο.

Σελιδες 30

Επιστροφή στον κατάλογο εδώ


Φιλιππίδης Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Φιλιππίδης γεννήθηκε το 1951 στην Καρυδιά Κομοτηνής. Το 1969 πέτυχε στην Στρατιωτική ιατρική (ΑΜ 1100), το 1975 αποφοίτησε από την Ιατρική του Αριστοτελείου, εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία ως υγειονομικός αξιωματικός και ταυτόχρονα άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει, με το ψευδώνυμο “Νικομήδης”, στίχους, ποιήματα, λίγα πεζά και δοκίμια. Το 1985 πήρε την ειδικότητα το παθολογοανατόμου, μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και στην Αγγλία, και μαχόμενος για πολλά χρόνια σε “καρκινικά πεδία” εκτόνωνε τις επαγγελματικές (και όχι μόνο) εντάσεις του στο άσπρο χαρτί. Έτσι προέκυψαν αρκετά προϊόντα στιχοπλοκίας και κείμενα όπως η ποιητική συλλογή ̈Κριοί Πολιορκίας”, Εκδόσεις Σοκόλη -Κουλεδάκη του 2008. Καταβάλλεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα έργα του και να εκδοθούν σε στοιχειώδεις ενότητες. (Βιογραφικό Σημείωμα από https://www.captainbook.gr/)

Στη συλλογή “Κριοί Πολιορκίας” συνυπάρχουν αρμονικά στιχοπλοκίες με ανάλαφρα θέματα, αισθήματα και ολισθήματα απ’ τα ερωτικά πεδία, αλλά και κραυγές απόγνωσης για την κοινωνία και τον τόπο που ζούμε. Υπάρχουν επίσης χαρακτηριστικοί σχολιαστικοί στίχοι για γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή μας. Σε αρκετά ποιήματα αναδεικνύεται η ικανότητα χειρισμού της  ενώ παράλληλα είναι εμφανής η εμμονή του ποιητή στην καταγραφή της αέναης σύγκρουσης των αισθημάτων με την τετράγωνη λογική. Η παρατηρητικότητα του θυμίζει τη διεισδυτική ματιά ενός ερευνητή που χειρίζεται μικροσκόπιο. Πηγή εδώ

Επιστροφή στον αρχικό κατάλογο εδώ


Χαραλαμπάκης Αριστογείτων

Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεγάλο συγγραφικό του έργο για το οποίο πρόσφατα τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α’ Τάξεως από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για την συνολική του προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα.

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ

ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Τσιρκινίδης Χαράμπος

Γεννήθηκε το 1938 στη Λεκάνη Καβάλας από γονείς πρόσφυγες του Πόντου. Στις παιδικές του αναμνήσεις κυριαρχούν οι ανεξίτηλες εικόνες, από την γερμανοϊταλοβουλγαρική κατοχή, από τους αδελφοκτόνους εμφύλιους πολέμους του 1944 και του 1946-49. Οι τραγικές διηγήσεις των προσφύγων γονιών του για το ολοκαύτωμα του Πόντου και τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι διωγμοί των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εδραιώνουν την πικρή του πεποίθηση για την τραγική μοίρα της πατρίδας μας και το απάνθρωπο πρόσωπο του κόσμου. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτκής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ). Το 1961 αποφοίτησε από τη ΣΣΕ σαν ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Υπηρέτησε σε μονάδες και επιτελεία στην Ελλάδα και την ΚύπροΔιετέλεσε Διοικητής Τάγματος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ – ΣΙΣ), όπου και άφησε θετικές εντυπώσεις στους Μαθητές της Σχολής. Είναι πτυχιούχος Νομικής. Ομιλεί αγγλικά και γαλλικά, φοίτησε στις Σχολές Πολέμου Γαλλίας και Ελλάδας και υπήρξε Καθηγητής Σχολής Πολέμου. Υπηρέτησε επί τριετία τις ελληνικές πρεσβείες Παρισίων, Βρυξελλών και Μαδρίτης ως Ακόλουθος Άμυνας. Αποστρατεύτηκε ενώ υπηρετούσε σαν στρατιωτικός ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Είναι επίσης ιστορικός ερευνητής και έχει γράψει ιστορικά βιβλία και ιστορικά μυθιστορήματα.

Αντιστράτηγος (ΠΒ), ΣΣΕ 1961

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ



Οι Εκδόσεις της ΕΕΥΕΔ

Η Επιστημονική Ενωση Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΥΕΔ) πέρα από τις λοιπές, πολυσχιδείς δραστηριότητές της έχει να παρουσιάσει και πρωτογενές συγγραφικό – εκδοτικό έργο. Οι εκδόσεις της ΕΕΥΕΔ αντικειμενοποιούνται αρχικά με την πολυετή έκδοση του περιοδικού “Ιατρικό Περισκόπιο¨ και μετέπειτα με την συγγραφή σημαντικών πονημάτων όπως :

Επιστροφή στον κατάλογο περιεχομένων εδώ


ΕΡΓΑ – ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ


  • Επιμέλεια Σελίδας : Τασιόπουλος Αργύρης
  • Συμμετοχή : Βαζαίος Λάμπρος
  • Επικοινωνία : eeyed.contact@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.